Hopp til innhold

Her skaper fluen problemer

Hils på NRKs offisielle linselus.

En flue hadde sneket seg inn i boksen til et av kameraene om bord på MS Sjøkurs.

Flue til besvær

Nesten helt oppe i toppen av masten på MS Sjøkurs henger ett av kameraene våre. Det har fått nummer 17, og viser bilde av baugen fremover. Kameraet er utstyrt med egen vindusvisker og spylersystem, slik at vi alltid skal ha fri og klar sikt fremover.

— Boksen kameraet står i er bygget av noe kryssfinér, og det er en helt vanlig vindusviskermotor og spylevæskepumpe som står på. Det er ikke så veldig hokus-pokus, sier spesialfotograf Jan Didrik Benkholt.

Spesialfotograf Jan Didrik Benkholt

Spesialfotograf Jan Didrik Benkholt i arbeid med cineflex-kameraet vi også har om bord.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Det har virket veldig bra så langt, og han har ikke trengt å klatre opp i masten for å tørke objektiver eller glass. Verre var det da en flue snek seg inn i boksen som kameraet henger i, og begynte å gå på innsiden av glasset. Den har blitt observert sporadisk fra vi seilte langs Jæren, men var særlig aktiv fra Skudeneshavn til Fedje.

Fargekorrigering

Selv om det er en flue i kameraboksen må fargene se korrekt ut. Teknisk leder Ivar Sundal justerer.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Uttrykket "linselus" er velkjent, men vi hadde ikke ventet at det var en flue som skulle overta showet.

Fluen kom og gikk under dagens minutt for minutt-sending. Hvis den ble for irriterende fant vi i kontrollrommet ut at det gikk an å kjøre vindusviskeren. Da ble den skremt og flyttet seg ut av bildet, i det minste.

Via chatten her på siden, twitter, epost og facebook har vi fått mange forslag til hva fluen kan hete. Navn som Anton, Nadia, Thor Linseflue, Bjartmar, Døgnfluen, Svirre, Fritjof, Ragnvald og Fluen fra havet har blitt foreslått.

Fedje

Fluen var særlig aktiv under seilasen fra Skudeneshavn til Fedje (bildet).

Foto: Sindre Skrede / NRK

Det så dog ikke ut til at fluen hadde tenkt å forlate kameraet Det å ha den gående i bildet var ikke noen god løsning, så det ble bestemt at fluen måtte tvangsflyttes. Da vi la til kai på Fedje i dag måtte derfor spesialfotograf Benkholt opp i masten for å se om han kunne få fluen ut, samtidig som han fylte på med ny spylervæske.

— Den har nok kommet seg inn via kabelgjennomføringene. Det skal vel ikke store åpningen til før en flue kommer seg inn, sier han.

Benkholt i masten

Spesialfotograf Jan Didrik Benkholt i masten — fornøyd etter å ha fått jaget fluen ut i det fri.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Benkholt er samme mann som bygget løsningen for baugkameraet på Hurtigruten, og som styrer det gyrostabiliserte Cineflex-kameraet til NRK. Nye løsninger, nye vinkler og andre bilder er hans oppgave. Jobbeskrivelsen inkluderer neppe fluefanging, men Benkholt tok klatringen i masten i sur vind og regn med godt humør.

Fluen ble løftet skånsomt ut fra kassen, og har fløyet videre. Den er vel sannsynligvis den eneste fluen som har flyktet så standsmessig fra Jæren til Fedje.