Solveig (7) og mamma Ida Helene Nilsen (28)

MENS VI VENTER: Solveig (7) pleier ikke å være med mamma Ida Helene Nilsen (28) på sykehuset, men i dag ville hun gjerne se hva som foregår under cellegiftkuren.

Foto: Mari Reisjå / NRK

Ida frontet kreftkampanje - fikk alvorlig spredning

Samme uke som Ida Helene Nilsen (28) frontet startskuddet for årets Rosa Sløyfe-aksjon, fikk hun beskjeden: Det har kommet mer kreft i leveren.

Oppdatering: Med sine nærmeste rundt seg, sovnet Ida Helene Nilsen inn i sitt hjem i Vestfossen natt til mandag den 24. april 2016. Denne reportasjen ble publisert fire måneder før hun døde.

--------

– Mormor er pinglete, sier Ida Helene Nilsen (28) og fniser fra sykesengen.

Moren hennes, Monica Finnerud, har kjørt Ida og datteren Solveig (7) til Drammen sykehus i dag. Det er tid for den ukentlige cellegiftkuren.

Mormor Monica konsentrerer seg om strikketøyet, mens sykepleieren tapper blodprøve etter blodprøve ut fra veneflonen datteren har fått satt inn over venstre bryst.

Blodårene blir nemlig vanskeligere og vanskeligere å stikke i når man har tatt så mange prøver som Ida har.

– Jeg er også pinglete! svarer Solveig, og ser ned i iPaden.

Hun bygger et hus uten dører i dataspillet «Minecraft». Eneste inngang er gjennom en underjordisk labyrint.

Rosa Sløyfe-rekorder

I dag er målet å slå rekorden fra forrige uke i raskest mulig cellegiftkur.

Det er nemlig ikke her Ida har lyst til å tilbringe dagen. I oktober rørte hun og familien over en million nordmenn på Facebook, da de frontet årets Rosa Sløyfe-kampanje.

Ida Helene og Tom Sverre Nilsen omgitt av Rosa Sløyfe-ballonger

KAMPANJE: Ida Helene og ektemannen Tom Sverre Nilsen omgitt av Rosa Sløyfe-ballonger den 1. oktober. Dette var en uke før hun fikk dårlige nyheter.

Foto: Mari Reisjå / NRK

Kampanjen handlet om å leve med uhelbredelig kreft, noe Ida har gjort i fem år. Hun er opptatt av åpenhet rundt sykdommen. Det må være greit å snakke om at man skal dø av kreft.

Ida selv aner ikke hvor lang tid hun har igjen sammen med datteren og familien. Legene tør ikke å spå noe, ettersom man kan leve lenge med uhelbredelig kreft om medisinene klarer å holde sykdommen i sjakk. Målet er å leve så godt som mulig, så lenge som mulig.

Grunnen til at Solveig og Ida er så opptatt av å slå rekorder i dag, er at de fikk smaken på det etter Rosa Sløyfe-kampanjen.

Kampanjevideoen er nemlig sett av over 1,2 millioner personer, noe som slår alle rekorder for Kreftforeningen og Brystkreftforeningen. Ifølge kampanje-apparatet ligger det an til at årets Rosa Sløyfe-aksjon også får inn like mye som rekordåret i fjor, da nordmenn ga hele 24 millioner kroner.

Medisinen fungerte ikke

Familie-selfie med familien Nilsen

SELFIE: Familie-selfie med familien Nilsen. For Ida er tid med familien viktigst.

Foto: Privat

Da Rosa Sløyfe-kampanjen startet i oktober, hadde Ida vært på nye kreftmedisiner i noen måneder.

Første oktober, første dag med kampanje, var NRK med henne på tremånederskontroll. Hun krysset fingrene for gode tester, men magefølelsen var dårlig:

– Resultatene var ikke så gode. Det hadde kommet mer kreft i leveren, sier Ida.

Derfor måtte resten av oktober, som egentlig skulle brukes på mer Rosa Sløyfe-kampanje, brukes til å finne en ny cellegiftkur.

– Jeg hadde håpet at medisinene fungerte bedre. Men etter en tur i kjelleren, var vi klare for en ny runde, sier mamma Monica og ser opp fra strikketøyet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I oktober frontet Ids Helene Nilsen Rosa Sløyfe. Måneden ble ikke slik hun hadde sett det for seg. Men hun har også blitt vant til opp- og nedturer etter fem år som uhelbredelig kreftsyk.

NY KUR: Det var en nedtur da det viste seg at medisinene hun hadde gått på siden i sommer, ikke fungerte like bra som de skulle.

Solveig forstår mer og mer

Datteren Solveig pleier ikke å være med på sykehuset, men i dag ville hun gjerne snakke under fire øyne med mammas lege. Det har hun aldri før gjort.

– Hun begynner å bli eldre, og forstår mer og mer av hva sykdommen innebærer, sier Ida.

Ida Helene Nilsen og datteren Solveig på ridetur

GODE STUNDER: Ida Helene Nilsen og datteren Solveig på ridetur i sommer.

Foto: Privat

Hun var bare to år da mamma først fikk brystkreft, og fire da mamma fikk beskjed om at sykdommen hadde spredd seg til skjelettet og var uhelbredelig.

Da Ida først fikk kreft, var hun også gravid med nummer to. Abort ble eneste utvei for å kunne behandle kreften.

I et blogginnlegg skriver Ida om utfordringene med å hjelpe datteren til å takle og forstå situasjonen:

«Jeg har så lyst til å si unnskyld, enda det ikke er min feil. Jeg vil så gjerne holde deg tett og love deg at alt kommer til å ordne seg, at det ikke er noe å være redd for. Jeg skulle ønske det var et mareritt og vi våknet opp sammen neste morgen og det ikke var noe sykdom. Jeg ønsker jeg kunne skåne deg for alt det vonde som følger med en slik lumsk sykdom. Men jeg kan ikke trylle.»

Idas situasjon som kreftsyk mor er langt fra unik. Brystkreft er den vanligste formen for kreft blant kvinner i Norge.

Flest brystkrefttilfeller på ti år

Over 30.000 nye krefttilfeller ble registret i Norge i 2014, ifølge tall fra Kreftregisteret.

3324 nye kvinner fikk samme diagnose som Ida i fjor. Dette er det høyeste tallet i Norge på ti år, og brystkreft er fortsatt den vanligste formen for kreft blant kvinner.

663 mødre, døtre, bestemødre, søstre, koner og kjærester døde av sykdommen i 2014.

Men mange lever lenge med uhelbredelig kreft. I slutten av oktober kunne Ida feire at hun er én av nesten 90 prosent som fortsatt lever fem år etter de har fått brystkreft.

Kun mammografi til de over 50

Ida fikk brystkreft da hun var 22. Da var det fortsatt 28 år til hun ville blitt innkalt til mammografiundersøkelse.

I Norge er det kun kvinner mellom 50 og 69 år som får invitasjon til mammografiscreening. Aldersgrensen er basert på internasjonale anbefalinger, selv om det har vært diverse studier som har vist at flere kunne reddet livet om de fikk mammografi tidligere.

– Det er viktig at unge kvinner undersøker brystene sine selv. Oppdager de noe, er det viktig med henvisning til mammografi, sier Ida.

Hun kjenner til flere tilfeller hvor unge kvinner har ventet flere måneder på å få time. Hun kjenner også til eksempler hvor fastlege har ment det ikke har vært nødvendig med mammografi, hvor det senere har vist seg at det var kreft.

Dette er ekstra kritisk fordi det ofte er hos de yngre at kreftsvulstene er mest aggressive.

At yngre kvinner ikke er med i mammografiprogrammet, henger sammen med at det er vanskeligere å se svulster hos denne gruppen.

– Mammografiscreening klarer ikke alltid å fange opp tilfeller hos de yngre, blant annet fordi brystvevet deres ofte har større tetthet, sier Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret.

En del av forklaringen er også at det vil bli dyrt for staten å tilby mammografi til flere, spesielt når studier viser at det ikke vil ha stor effekt.

Jakobsen forteller at det pågår en internasjonal diskusjon om å både heve og senke den anbefalte alderen for å undersøke brystkreft.

Holdt på å dø av cellegift

Ved siden av sykesengen på Drammen sykehus henger posen med cellegift i et høyt, grått stativ. Den gjennomsiktige væsken drypper sakte ned i en slange som er festet til veneflonen Ida har over brystet.

Monica Finnerud har strikket flere hundre par votter mens datteren har fått cellegift. Og hun er alltid redd for at Ida skal få en reaksjon på cellegiften, som hun gjorde den gangen hun holdt på å dø.

MORMOR FORTELLER: Én gang mor, alltid mor.

Mamma Monica kommer aldri til å glemme første gang Ida skulle få cellegift.

– Jeg fikk en reaksjon og fikk veldig lav puls, sier Ida.

Både moren og sykepleieren i rommet reagerer på at dette er en underdrivelse.

– Du holdt på å dø, og det var helt forferdelig å være med på, sier Monica og ser opp fra strikketøyet.

– Ja, det stemmer. Jeg holdt på å dø, sier Ida.

Det finnes en rekke forskjellige typer cellegift. Nå går Ida på en hun tåler bedre enn de to forrige hun har fått.

– Jeg blir ikke kvalm eller noe slikt, bare slapp av allergimedisinene jeg må ta sammen med kuren, forklarer Ida.

I tillegg har hun mistet de brune lokkene for tredje gang, men det er ikke noe hun bryr deg om lenger.

Ida Helene Nilsen håper cellegiften hun har nå, bremser spredningen av kreft i kroppen hennes. Det endelige svare på om den har ønsket effekt, får hun ikke før januar.

LYSPUNKT: Midt under cellegiftkuren kommer Idas lege med en god nyhet.

– Var verdt det

Ida innrømmer at det å være med på Rosa Sløyfe-kampanjen tok på både psykisk og fysisk. Men hun angrer ikke et sekund, og synes det hele var en morsom og annerledes opplevelse.

– Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger. Den beste var da et eldre ektepar fortalte at de for første gang hadde klart å sette ord på hvordan det er å leve med uhelbredelig kreft ovenfor hverandre, sier Ida.

Ida Helene Nilsen (28) får cellegift. Mor og datter er med på Drammen sykehus.

SE HELE INNSLAGET: Dette er nyhetsinnslaget som ble sendt om Ida på NRK.

Hun er fornøyd om bare én person har innsett at man bør ta bedre vare på hverandre på grunn av henne.

– Flere som ikke har kreft, har også kommet til meg og sagt at videoen minnet dem på å ta bedre vare på øyeblikkene, sier mamma Monica.

Om den nye cellegiftkuren klarer å bremse spredningen og forlenge livet hennes, får Ida først svaret på i januar.