Hopp til innhold

Westerdals anmeldes til Økokrim

Kunnskapsdepartementet krever 28 millioner kroner i tilbakebetaling fra Westerdals. De anmelder skolen til Økokrim for å ha oppgitt feil opplysninger i ti år.

Westerdals School of Communication

ANMELDES: Westerdals anklages for å ha gitt feilaktige opplysninger til Lånekassen, Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet i ti år.

Foto: Astrid Storkås

Kunnskapsdepartementet mener at den private høyskolen Westerdals School of Communication har oppgitt uriktig informasjon til myndighetene, og dermed fått for mye penger fra staten.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står i Vandrehallen på Stortinget

ANMELDER WESTERDALS: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier de vil kreve flere millioner kroner i tilbakebetaling fra den private høyskolen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Departementet anmelder Westerdals til Økokrim, og varsler at de vil kreve nærmere 28 millioner kroner i tilbakebetaling fra den private høyskolen.

– Alt tyder på at skolen har fått penger for en linje som ikke var godkjent fra 2002 og 2012. Og at de har gitt gale opplysninger til både Kunnskapsdepartementet og Lånekassen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK.

Denne anmeldelsen kommer kun uker etter at det ble kjent at skolen i ti år krevde for mye skolepenger av elevene, slik Dagens Næringsliv har avslørt i en rekke saker.

Kunnskapsministeren: − Alvorlig

Den urettmessige statsstøtten skal Westerdals ha fått for et opplæringstilbud i film og tv mellom 2002 og 2012, skriver DN. Da hadde de ikke godkjenningen som må til for å få slik støtte.

Det er disse pengene departementet nå varsler at de vil kreve tilbakebetalt.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier de ser svært alvorlig på saken.

– Vi har også funnet et par andre saker under undersøkingen som er så alvorlig at vi sender saken videre til Økokrim, sier statsråden.

Han sier også at de jobber med å endre tilsynsordningen departementet har over slike private skoler. I tillegg vil han sende inn et lovendingsforslag som gjør reglene tydeligere.

Arbeiderpartiet kritiserer likevel kunnskapsministeren for å ikke ha reagert tidligere.

Departementet undersøker også opplysninger om at skolen fikk uriktig pengestøtte for ytterligere to fag, «Studio 3D» og «Scenografi og event».

− Vi jobber videre for å avklare hvor mange elever dette gjelder, og vi vurderer om det er grunnlag for ytterligere krav til skolen om å tilbakebetale statsstøtte, sier Røe Isaksen.

Elever skulle ikke fått stipend

Ettersom skolen skal ha gitt feil opplysninger til Lånekassen, fikk elevene som gikk på de aktuelle linjene stipend på feil grunnlag. Kun elever som går på godkjente studietilbud, har krav på studiestøtte.

Kunnskapsministeren understreker likevel at de ikke vil kreve pengene tilbake fra elevene.

− Vi ser ingen grunn til å klandre elevene, de handlet i god tro. Vi vil ikke kreve tilbakebetalt disse pengene fra studentene, sier Røe Isaksen.

Therese Eia Lerøen

IKKE STUDENTER: Therese Eia Lerøen i Norsk studentorganisasjon er glad for at statsråden sier dette ikke vil gå utover studentene.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / NSO

Therese Eia Lerøen, leder i Norsk studentorganisasjon, er glad for at dette ikke vil gå utover studentene.

– Det er viktig at dette ikke under noen omstendigheter får negative økonomiske konsekvenser for de tidligere elevene som er berørt, sier Lerøen.

Hun mener det er riktig at kunnskapsministeren anmelder skolen.

– Når det er gitt feil informasjon til Kunnskapsdepartementet som gjør at Westerdals har fått statsstøtte de ikke skulle hatt, er det viktig og riktig at dette får konsekvenser.

Avslørt i Dagens Næringsliv

Undersøkelsene av Westerdals kom etter at Dagens Næringsliv skrev i høst flere artikler om Anthon B. Nilsen-konsernet, som blant annet eier den private høyskolen Westerdals Oslo School of Arts Communication and Technology.

Her kom det frem opplysninger som tydet på at den tidligere skolen Westerdals School of Communication, som nå er en del av den nye høyskolen, hadde mottatt statsstøtte for et tilbud som den ikke hadde godkjenning for.

I en epost til NRK skriver skolen at de vil samarbeide med både departementet og Økokrim videre i prosessen:

– Vi noterer oss at Kunnskapsdepartementet har valgt å definere studietilbudet i Film og TV som er tilbud som var avhengig av egen faglig godkjenning, mens den tidligere ledelsen ved Westeredals School of Communication tolket det slik at tilbudet var en videreutvikling som ikke var avhengig av egen godkjenning, skriver kommunikasjonssjef Trond Andersen i eposten.

AKTUELT NÅ