Hopp til innhold

– Politimetode gir mindre demo-vold

Mer enn 100 demonstrasjoner så langt i år fri for vold. – Det er en suksesshistorie, mener Oslo-politiet.

Nei til ISIS - plakat i demonstrasjonstog mot IS.

Demonstrasjoner i Norge er blitt fredeligere enn før

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I sommer fikk Oslo-politiet en epost med takk for godt samarbeid. Den kom fra overraskende hold: Avsenderen var Palestinakomiteen.

– Det er hyggelig. Slik var det ikke i gamle dager, sier stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen.

Så langt i år har det vært 120 demonstrasjoner i Oslo-området. Ingen har fått et voldelig utfall.

– Det er en suksesshistorie, sier Fredriksen til NRK.

Gir politiet æren

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo Politidistrikt

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo Politidistrikt er fornøyd med de fredelige demonstrasjonene

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen gir nettopp politiet æren for at volden uteblir. Han mener at politiets forebyggende arbeid er den åpenbare grunnen til at demonstrasjonene går fredelig for seg.

– Politiet er veldig aktivt inne og fører dialog med de som står bak og andre grupper som kan tenke seg å forstyrre demonstrasjoner, sier Strømmen.

Fredriksen husker godt demonstrasjoner på slutten av 70-tallet og utover 80-tallet som var preget av en konfronterende linje. Også i disse dager kunne mange politiske markeringer, som støttemarkeringer under Gazakrigen, ha ført til voldelige sammenstøt. Det har ikke skjedd. En bevisst strategi fra politiets side har ført frem.

Mildere metode

Politiet har lært, mener Fredriksen. Den konfronterende taktikken er fjernet helt. I stedet for å troppe opp til demonstrasjoner med store politistyrker og panserbiler, køller og hjelmer, er politiet ofte kledd i sivil. Det er en mildere, ikke-provoserende metode som gir resultater.

Politimannen beskriver et samarbeid mellom politiet og organisasjoner som er blitt forbilledlig. Han gir de ulike arrangørene for politiske demonstrasjoner mye skryt.

– Jeg føler de er blitt profesjonelle. De samarbeider og er ansvarlige på en veldig god måte.

Sivilt politi jobber også aktivt med å roe ned gemyttene under selve markeringene. Da 5000 mennesker nylig demonstrerte mot Den islamske stat i Oslo sentrum, kunne det lett ha blitt konfrontasjoner mellom høyre- og venstreekstreme miljø. Midt i menneskemengden oppdaget sivilt politi to kjente anti-islamister. De stod farlig nært et venstreradikalt miljø, som er kjent for å slåss. Politiet valgte å bortvise de to mennene for å hindre en mulig slåsskamp midt på Karl Johan.

Svenske sammenstøt

– Forebyggende arbeid er en viktig årsak til at vi ikke får tilstander som svenskene har hatt i det siste, sier Strømmen, som selv har gitt ut flere bøker om ekstremisme.

I Sverige har det vært flere sammenstøt mellom politi og demonstranter, blant annet når omstridte partier på høyresiden har drevet valgkamp. Muligens skyldes det en større ungdomskriminalitet og arbeidsløshet i Sverige, men svensk politi opererer også annerledes enn sine norske kollegaer.

– Det man i alle fall har et ganske bestemt inntrykk av også blant venstreradikale, er at svensk politi har en mye mer konfronterende stil, sier Øyvind Strømmen.

Stabssjef Fredriksen mener at bakteppet er ulikt og at det muligens er en lettere situasjon å håndtere i Norge. Uansett vil han ikke ta dagens situasjon for gitt.

– Dette er noe vi må jobbe med kontinuerlig. Ellers kan det fort utvikle seg i en annen retning enn i dag, sier Fredriksen.

AKTUELT NÅ