Hopp til innhold

– En mer utålmodig eier ville sett på mulighetene til å splitte Statoil

Statoil bør splittes i en norsk og en internasjonal del. Det vil øke selskapets verdi, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic securities. Årsaken er at den norske delen går så bra.

Trond Omdal

Oljeanalytiker Trond Omdal mener Statoil ville vært tjent med å splitte Statoil i en norsk og en internasjonal del.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Fredag la Statoil frem reslutater for fjorårets siste kvartal som lå langt under forventingene. Samtidig offentliggjorde selskapet at det vil kutte rundt 30 milliarder kroner i investeringer de neste to årene.

Det betyr strengere prioritering mellom prosjekter og et omfattende effektiviseringsprogram vil forbedre selskapets kontantstrøm og lønnsomhet.

– Splitt selskapet

– Dette er helt som forventet. De selger eierandeler, kutter i driften og ser på bemanningen. Besparelsene skal ligge på rundt 1.3 milliarder dollar i året, og med en oljepris på mer enn 100 dollar fatet ser de mer robuste ut enn med de planene de hadde for ett år siden, sier Omdal til NRK.

Likevel peker Omdal på andre endringer som ville øket selskapets verdi mer enn de varslede tiltakene.

Han peker på at den norske delen av Statoil er særdeles lønnsom, og at denne finansierer den internasjonale delen.

– En mer utålmodig eier hadde nok gjort mer radikale grep, som å se på muligheten for å splitte driften. Ettersom den norske delen er mer verdt enn det integrerte selskapet, så verdsettes selskapet fortsatt langt under verdien av de underliggende eierandelene, sier Omdal.

Han peker også på at selskapet har bygget opp en organisasjon som peker mot fortsatt sterk vekst.

Tror ikke på Lund-konsekvenser

– De avhender eierandeler og kutter litt på drift, men de har en dårlig tradisjon for å realisere gevinst gjennom å redusere i antall ansatte.

Hadde Statoil vært bedre tjent med sterkere eierstyring?

– Det mener jeg absolutt. Riksrevisjonen har blant annet påpekt at det ikke er noen krav til utbytte eller kapitalavkastning. Samtidig har ingen andre aksjonærene enn staten noen reell påvirkning på sammensetningen av styret, sier Omdal.

Til Dagens Næringsliv sier Omdal at han ikke tror dagens resultater vil få umiddelbare konsekvenser for konsernsjef Helge Lund.

– Jeg tror han kommer til å få en sjanse til å levere på kostnadskutt og restrukturering. Så får vi se utover det, sier Omdal til DN.

AKTUELT NÅ