Hopp til innhold

Sønn (18) vil selv gå i vitneboksen mot overgrepstiltalte ektepar

Etter at juryens kjennelse ble satt til side, må hele den omfattende saken mot et overgrepstiltalt ektepar behandles på nytt i lagmannsretten. Bistandsadvokat Gunhild Lærum sier den eldste sønnen nå selv vil møte i retten for å vitne mot moren og stefaren.

Rettstegning Øvre Romerike

Ekteparet fra Romerike ble i tingretten dømt for gjentatte overgrep mot egne barn. I lagmannsretten ble kjennelsen fra juryen satt til side av fagdommerne.

Foto: NRK

Saken mot et overgrepstiltalt ektepar fra Romerike skal mandag behandles for tredje gang i rettsapparatet. Ekteparet ble i Øvre Romerike tingrett dømt til 17 års fengsel for gjentatte seksuelle overgrep egne barn i mai i fjor. De to yngste fornærmede sønnene er parets i fellesskap, den eldste guttene er kvinnens fra et tidligere forhold.

Bistandsadvokat Lærum forteller at den eldste sønnen, som nå er 18 år gammel, for første gang selv kommer til å innta vitneboksen når saken nå skal behandles på nytt i lagmannsretten. I tidligere rettsforhandlinger har han kun forklart seg i dommeravhør, som har blitt spilt av på video.

– Denne gangen skal den eldste gutten stille i retten, fordi han ønsker det selv. Han ble svært opprørt forrige gang, da dette ble satt til side, sier Lærum.

Det er ventet at 18-åringen vil innta vitneboksen når forklaringene fra de fornærmede skal behandles. Dette kan skje allerede mandag, på den første dagen av den nye rettsbehandlingen.

Kan styrke saken

Den eldste sønnen forandret i løpet av den innledende etterforskningen sin forklaring til politiet, noe forsvarerne har ment svekker hans troverdighet. Etter at saken har kommet opp for rettsapparatet, har han imidlertid stått fast på at ekteparet gjentatte ganger begikk overgrep mot ham selv og stebrødrene.

Hoveddommer Bernt Krogh sa etter at juryens kjennelse i lagmannsretten ble satt til side, at bevisene i saken var for svake. Denne gang vil saken gå uten jury, men med såkalt utvidet meddomsrett. Denne er sammensatt av nye fagdommere og meddommere.

Statsadvokat Peter André Johansen sier det kan styrke påtalemyndighetens sak at 18-åringen selv er til stede i retten.

– Det er klart, for man vil da se ham i levende live, fremfor kun på video. Dette gir også anledning til å stille spørsmål, for å oppklare eventuelle misforståelser, sier Johansen.

18-åringen har selv sagt at han har forgrepet på småbrødrene, som et resultat av den seksualiserte atferden i hjemmet. I dommen fra Øvre Romerike tingrett heter det at den nå 18 år gamle sønnen fyller kriteriene for en lett psykisk utviklingshemning.

Ettersom det ikke finnes tekniske bevis eller direkte vitneobservasjoner av overgrep i saken, har påtalemyndighetens viktigste bevis i de foregående rettsforhandlingene vært guttenes egne forklaringer. Dette har tidligere blitt lagt frem i form av over 20 timer med videoavhør av de tre guttene.

– En stor belastning

Ekteparet har hele tiden nektet straffskyld, og i januar ble saken igjen behandlet i Eidsivating lagmannsrett. Juryen mente da at moren (40) var skyldig i grove overgrep mot sine tre sønner, som er åtte, ni og atten år gamle. Juryen mente også at faren (31) var skyldig i overgrep mot de yngste guttene, men han ble frikjent for forholdene som gjelder den 18 år gamle stesønnen.

Fagdommerne valgte imidlertid å sette juryens kjennelse til side. Dette gjaldt både forholdene juryen mente ekteparet var skyldig i, og frikjennelsen av faren for overgrep mot stesønnen.

Dermed er det duket for en ny behandling av saken i Eidsivating lagmannsrett. Bistandsadvokat Gunhild Lærum sier hele prosessen har vært en stor belastning for de tre guttene.

– Dette blir den tredje runden i rettsapparatet, og naturligvis en stor belastning for disse barna. De blir eldre, og får også med seg mer av det som skjer, sier Lærum til NRK.

– Viser at systemet ikke fungerer

Lærum har vært bistandsadvokat for de tre guttene også i de to foregående rettsbehandlingene. Hun mener den tilsidesatte jurykjennelsen peker på store utfordringer ved det norske rettssystemet.

– Det systemet som eksisterer i dag er ikke bra for barna. Dette har påført dem betydelig tilleggsbelastninger, sier Lærum.

For å dokumentere belastningene saken har påført barna har psykolog Jon Ståle Gjesdal Henriksen utarbeidet en ny sakkyndigrapport, som skal legges frem i lagmannsretten. Denne ble sendt til lagmannsretten 16. mai, og beskriver hvordan barna har hatt det, og har det nå.

– De har det vanskelig, og er voldsomt traumatisert, sier Lærum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eidsivating lagmannsrett

Bistandsadvokat Gunhild Lærum (i midten) mener den nye behandlingen av saken i lagmannsretten innebærer en betydelig belastning for de tre guttene. Her er hun i retten med statsadvokat Peter André Johansen og politiadvokat Anne Siv Åvitsland.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Far løslatt fra varetekt

Overgrepene mot de yngste guttene startet ifølge påtalemyndigheten ha startet da de var svært unge, bare ett og to år gamle. Etter at kjennelsen mot foreldrene ble satt til side i lagmannsretten, har den 31 år gamle faren blitt løslatt fra varetekt.

Lærum forteller at dette har forverret de tre guttenes situasjon, selv om 31-åringen er ilagt besøksforbud.

– Dette har gjort at de har fungert dårligere. Det er tydelig at det er svært belastende, sier Lærum.

Etter det NRK forstår bil bevisførselen fra påtalemyndighetens side i grove ligne den i forrige runde i lagmannsretten. Advokat Siri Langseth, som representerer den overgrepstiltalte moren, sier det vil komme noe nytt fra forsvarets side, men ønsker ikke å røpe for mye.

– Fra forsvarets side er det en del ny bevisføring, uten at jeg kan kommentere dette nærmere nå, sier Langseth til NRK.

I forrige runde i lagmannsretten la forsvarerne vekt på flere momenter de mener forklarer hvordan barna har klart å lyve samsvarende, over lang tid.

Overfor NRK påpeker Langseth at man nå står overfor en ny behandling av saken, og at hun derfor ikke vil prosedere saken før man er i retten.

Den overgrepstiltalte moren har i motsetning til ektemannen sittet i varetekt i påvente av de nye rettsforhandlingene.

– Det har selvfølgelig vært slitsomt. Hun er sliten, men ser frem til å få startet nå på mandag, sier Langseth.

Det er satt av fire uker til rettssaken, som vil gå frem til 23. juni.

AKTUELT NÅ