Hopp til innhold

Vil skyte seismikk på Svalbard

Universitetet i Tromsø avviser sammenheng med sponsormidler fra oljebransjen.

Forskningsskipet "Jan Mayen"

JAN MAYEN: Forskningsskipet Jan Mayen er tenkt brukt til seismikkskytingen.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Institutt for Geologi ved Universitetet i Tromsø har søkt Oljedirektoratet om lov til å skyte seismikk i fjordene på Svalbard.

Direktoratet har sendt saken ut på høring. Samtidig har sysselmannen på Svalbard gjort det klart at tiltaket er uaktuelt på grunn av usikkerhet rundt miljøkonsekvensene.

Målet med seismikkskytingen, som skal være en lettere type seismikk enn den oljeselskapene bruker når de leter etter olje og gass, skal være å kartlegge hvilke utviklingen av havbunnen de siste 15.000 årene.

Overfor avisen Nordlys bekrefter professor Tore Vorren ved Institutt for Geologi at resultatene av skytingen vil være interessant for oljeselskaper.

Ingen sammenheng

Han sier også at institusjonen nylig har inngått et samarbeide med StatoilHydro, men avviser at de skal ha fått penger for å gjennomføre akkurat dette prosjektet.

– Dette er ikke en del av samarbeidsavtalen. Men vi har i andre prosjekter mottatt støtte fra oljeselskaper, sier Vorren til nordlys.no .

Avviser prosjektet

Sysselmannen på Svalbard er en av drøyt 20 høringsinstanser som skal uttale seg om seismikkskytingen.

De legger imdlertid Svalbardmiljøloven til grunn og avviser hele prosjektet.

Loven slår nemlig fast at manglende kunnskap om tiltaks innvirkning på miljøet på Svalbard skal resultere i et avslag på søknader om å få utføre tiltaket.

Konsekvensene av seismikkskyting i havet er usikre. Derfor sier er det umulig å vite hvilke skadevirkninger en eventuell skyting vil ha.

– Jeg finner det ikke riktig å kommentere dette før vi har fått endelig svar fra OD, sier professor Tore Vorren ved institutt for Geologi ved UiT til nordlys.no .

AKTUELT NÅ