Hopp til innhold

Vil sende asylsøkere tilbake til Irak med charterfly

Regjeringen utreder nå om Norge kan sende asylsøkere tilbake til Irak med charterfly. Noas advarer om at mange kan ende opp som krigere for terrorgruppa IS.

Irakiske asylsøkere

KOM TIL NORGE I FJOR: Disse asylsøkerne fra Irak og Iran kom til Norge i desember i fjor. Få asylsøkere fra Irak får opphold i Norge. Nå vil regjeringen sende mange av dem tilbake til Irak med charterfly.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Justisdepartementet har bedt Politdirektoratet, Politiets utlendingsenhet og Utlendingsdirektoratet (UDI) om å vurdere om det kan være aktuelt for Norge å uttransportere irakiske asylsøkere ved hjelp av charterfly.

Idéen har regjeringen fått av Finland, som har returnert flere hundre irakiske borgere de siste ukene.

Dette har vært personer som frivillig har trukket asylsøknaden etter å ha møtt forholdene på asylmottak i Finland.

Vil sende irakere med charterfly

Norge ønsker i tillegg å returnere irakere som har fått avslag på asylsøknadene, sier statssekretær i Justisdepartementet Marit Berger Røsland (H) til NRK.

– På bakgrunn av Finlands gode erfaringer når det gjelder bruk av charter for retur av irakiske borgere til Bagdad nylig, ønsker vi å utforske nærmere om dette også kan være aktuelt for Norge.

EUROPE-MIGRANTS/FINLAND Iraqi refugees returning from Finland arrive at Baghdad airport

DRO TILBAKE: Denne familien valgte å frivillig returnere til Irak fra Finland. Her er de på flyplassen i Bagdad.

Foto: KHALID AL-MOUSILY / Reuters

– Kan bli rekruttert av IS

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) er imidlertid kritisk.

– FNs høykommisær for flyktninger advarer mot å returnere asylsøkere til Irak på grunn av forholdene i landet. Det kan være mulig å returnere personer fra Bagdad tilbake til byen, men ikke personer fra andre steder i landet, sier rådgiver Marek Linha i Noas.

Utbrent bil i Bagdad

SELVMORDSANGREP: Det har vært flere selvmordsangrep i og utenfor Bagdad de siste ukene. Her er en utbrent bil etter et selvmordsangrep 12. januar som drepte 12 mennesker.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Sunnimuslimer fra områder som Den islamske staten (IS) kontrollerer kan risikere å bli ansett som en sikkerhetsrisiko, og dermed ikke slippe inn i byen, mener Linha.

– Internflukt er problematisk og noe vi advarer sterkt mot. Særlig unge menn i våpenfør alder som returneres til internflukt, kan risikere å bli rekruttert av IS, sier Linha.

– Få får asyl

Utlendingsnemda mener på sin side at flere irakiske provinser, inkludert Bagdad, er trygge å returnere til. I september opphevet nemda returstoppen til Irak.

Det betyr at irakere nå kan tvangsreturneres.

I 2015 søkte 2.991 irakere om asyl i Norge. Tall fra Justisdepartementet viser at sjansen for å få asyl for irakere, er liten.

Av 382 behandlede søknader fikk bare 30 innvilget søknaden (8 prosent) i Norge. Til sammenligning viser EU-tall fra oktober til desember i fjor at 80 prosent av irakere fikk innvilget asyl i EU.

Reiser hjem frivillig

Samtidig velger stadig flere irakere å reise hjem igjen fra EU-land, ifølge Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen (IOM).

EUROPE-MIGRANTS/FINLAND Iraqi refugees returning from Finland kneel down and kiss the ground after arriving at Baghdad airport

KYSSET BAKKEN: To hjemvendte irakere kysser bakken på flyplassen i Bagdad. De hadde begge søkt asyl i Finland, men valgte å trekke søknaden.

Foto: KHALID AL-MOUSILY / Reuters

– De kommer tilbake fordi de mangler håp om å få oppholstillatelse og arbeid, som følge av langsom familiegjenforening og fordi levekårene ikke er slik de håpet, sier Sandra Black, kommunikasjonsrådgiver for IOM i Irak til Associated Press.

I Finland har 4100 irakere frivillig trukket asylsøknadene sine. Tall fra Norge viser at bare 24 irakere trakk asylsøknaden i fjor, og at fire har gjort det så langt i år.

AKTUELT NÅ