Hopp til innhold

Vil la helsevesenet ta seg av psykisk syke og berusede: – Ekstra belastning

I politireformen foreslås det at helsevesenet skal overta ansvaret for overstadig berusede personer og transportering av psykisk syke. Men Hans Martin Aase i Fagforbundet ser ikke for seg at politiet kan trekke seg ut av disse oppgavene

Den nye politireformen innebærer at flere av dagens politioppgaver i fremtiden skal gjøres av andre. Blant annet kan det bli aktuelt å la helsepersonell overta ansvaret for håndtering av overstadig berusede og transport av psykisk syke.

Den nye politireformen innebærer at flere av dagens politioppgaver i fremtiden skal gjøres av andre. Blant annet kan det bli aktuelt å la helsepersonell overta ansvaret for håndtering av overstadig berusede og transport av psykisk syke.

– Det er en kjensgjerning at helsevesenet transporterer en betydelig del av disse menneskene i dag. Men det er nå en gang slik at det er politiet som har myndighet til å kontrollere personer og pasienter som er utagerende. Så jeg ser for meg at politiet er nødt til å bistå i nokså stor grad i fortsettelsen, sier Hans Martin Aase, avdelingsleder i Fagforbundet.

Hans Martin Aase, avdelingsleder i Fagforbundet.

POLITIET MÅ BISTÅ: Det mener Hans Martin Aase, avdelingsleder i Fagforbundet.

Foto: NRK

Tirsdag kveld ble politireformen presentert, etter at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre kom til enighet. I avtalen partiene imellom legges det opp til store endringer i politiet, og flere oppgaver vil bli helt eller delvis overført til andre.

– Stor belastning

Blant oppgavene som er foreslått er ansvaret for overstadig berusede personer og transport av psykisk syke. Det vil bli en stor belastning for helsevesenet, mener Aase.

– Disse pasientkategoriene finner vi mest av i de store byene, og det er også der helsetjenesten og ambulansetjenesten har størst press, så det er absolutt en ekstrabelastning, sier Aase.

– Hvordan skal man løse det?

– Det må vi finne ut av i samarbeid med politiet. Men jeg ser ikke for meg at politiet kan være helt borte fra disse transportene i fremtiden, sier Aase.

Igangsetter prøveprosjekt

Anders Anundsen og Iselin Nybø

SPENT: Justisminister Anders Anundsen mener det blir spennende å se på muligheter for at helsevesenet kan ta seg av overstadig berusede personer. Her sammen med Venstres Iselin Nybø.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen sier målet med forslagene er å frigjøre politiressurser og få ned bruken av unødvendig bruk av glattcelle.

– Når det gjelder transport av psykisk syke er det noe helsevesenet i utgangspunktet har ansvaret for, men som det brukes mye politiressurser på. Det er et veldig godt prosjekt i Hordaland som har gitt gode resultater der helsevesenet bruker en «psykebil», som er bedre for pasienten og som gjør at man bruker mindre politiressurser, sier Anundsen.

Når det gjelder de overstadig berusede sier Anundsen at man ikke har konkludert om hvordan dette skal foregå, men at politiet fortsatt vil måtte ta seg av de personene som er voldelige.

– Noen vil fortsatt bli plassert på glattcelle. Dette prosjektet vil gjelde overstadig berusede som ikke utgjør noen fare, sier Anundsen, som ønsker å iverksette et prøveprosjekt sammen med ett politidistrikt, for å finne ut hvordan man skal organisere virksomheten.

AKTUELT NÅ