Hittil har regjeringen og kommunalminister Erna Solberg (Høyre) vært taus om saken.

Gruppen har sittet statsløse på Filippinene i 15 år. De kan ikke reise tilbake til Vietnam, som ikke har noe system for hjemvendte flyktninger, og på Filippinene har de ingen rettigheter og lever i en svært vanskelig situasjon.

Ingen rettigheter

- Det er dokumentert at denne gruppen mennesker har få eller ingen rettigheter i det filippinske samfunnet. De er mer utsatt for kriminalitet, de kan ikke anmelde forhold og de kan ikke jobbe, sier Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant Lars Rise til NTB.

I alt 2100 vietnamesiske båtflyktninger ble sittende fast på Filippinene. FNs høykommissær for flyktninger har ikke klassifisert dem som flyktninger, men har i brev til norske myndigheter påpekt at det ville være en fin gest å hente dem til Norge for et mer verdig liv.

USA bestemte den 16. april i år at landet vil motta totalt 1800 fra gruppen som har slektninger der. Av de om lag 300 som blir igjen, har 87 flyktninger slektninger i Norge.

Norge har fra før tatt imot mer enn 16.000 vietnamesere, de fleste båtflyktninger, fra slutten av 1970-tallet.

Også Frp for

- I Frp føler vi et større ansvar for disse flyktningene enn for andre som vi måtte ta imot. Grunnen er at Norge i sin tid var blant signaturlandene som tok på seg et spesielt ansvar for disse flyktningene, sier nestleder i kommunalkomiteen, Per Sandberg,.

Han sier at Frp vil gi sin tilslutning til et forslag fra regjeringen eller fra Stortinget for å få de 87 flyktningene til Norge, og at partiet mener det er mulig å ta gruppen til Norge som flyktninger i den årlige kvoten på 750 personer.

- Regjeringen har vært knallharde på å si at dette ikke er flyktninger og at vi derfor ikke vil ta imot dem. Det synes vi i SV er dumt. Det er klart at det ville være mulig for regjeringen å gi disse menneskene opphold på humanitært grunnlag, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås.

To år

Initiativet om å hente de 87 fra Filippinene kom fra Støttegruppen for statsløse båtflyktninger. I all hovedsak består gruppen av Kieu Tran (27) og noen nære venner. Hun er selv båtflyktning som tilfeldigvis ble plukket opp av et norsk skip da hun og familien flyktet i 1978.

I to år har den avhoppede jusstudenten arbeidet på heltid for å få myndighetene til hente hjem de siste 87 flyktningene som har forbindelser til Norge.

Kieu Tran sier at Kommunal- og regionaldepartementet ikke vil ta stilling til saken.

- Nå har vi fått med alle partiene på Stortinget. Den eneste som hindrer at man får en løsning, er statsråd Erna Solberg, sier Kieu Tran til NTB.