Hopp til innhold

Vil ha svar om svensk overvåkning av nordmenn

Svensk lov gir adgang til å overvåke nordmenns epost og nettrafikk. Nå vil statsminister Erna Solberg ha flere svar fra Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. – Bekymringen er at mye norsk nettrafikk går gjennom Sverige. Derfor vil vi ha mer informasjon om dette, sier Solberg til NRK.

Solberg og Reinfeldt

I går og i dag har Erna Solberg og Fredrik Reinfeldt vært sammen på Nordisk statsministermøte i Oslo. I går var den svenske overvåkningsloven blant temaene Solberg tok opp med Reinfeldt.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi drøftet dette i går, og jeg har sagt at vi vil ha mer informasjon, sier Solberg til NRK.

– Hva er bekymringen fra Norges side?

– Bekymringen er at mye av vår nettrafikk går gjennom Sverige. Derfor har jeg sagt til Reinfeldt at vi vil ta dette opp videre, sier Solberg.

Bekymringen er at mye av vår nettrafikk går gjennom Sverige.

Erna Solberg, statsminister i Norge

Kan registrere epost og nettjenester

Temaet er mer presist den svenske FRA-loven fra 2008. Den gir svenske myndigheter mulighet til å masseovervåke nordmenns kommunikasjon som passerer riksgrensen. Også kommunikasjon internt i Norge vil kunne fanges opp, fordi vår nettrafikk ofte rutes via Sverige.

For et år siden ble loven utvidet, uten at det fikk særlig oppmerksomhet i Norge. Før hadde bare svensk militæretterretning tilgang til kommunikasjonen, men nå har også Spo og Rikskriminalpolisen full tilgang.

Nesten alle land har overvåkningsaktivitet. Det synes jeg vi skal være åpne om.

Fredrik Reinfeldt, statsminister i Sverige

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, som nå er på besøk i Norge i forbindelse med et møte i Nordisk Råd, mener derimot at FRA-loven er et positivt tiltak.

– Nesten alle land har overvåkningsaktivitet. Det synes jeg vi skal være åpne om. I Sverige har vi en lov som setter grenser for innhenting av informasjon. Den gir både et innsynsvern og en innsynsmulighet, sier Reinfeldt til NRK.

I dag møtte Reinfeldt og Solberg til Politisk Kvarter i NRK P2. Sendingen ble også vist på tv, og kan ses i sin helhet her:


Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og Norges statsminister Erna Solberg i Politisk kvarter tirsdag 29.10.2013.

Fredrik Reinfeldt og Erna Solberg i Politisk kvarter tirsdag 29. oktober.

– FRA-loven bra for innbyggerne

Han mener FRA-loven setter klare grenser for overvåkningen, og at det er en god ting for innbyggerne.

– Det er slik man bør møte uro rundt myndighetenes informasjonsinnhenting. Tydelige regler er det viktigste for å regulere dette, sier Reinfeldt.

I 2008 laget både Datatilsynet og Post- og teletilsynet rapporter om FRA-loven på oppdrag fra regjeringen. De konkluderte med at nordmenns e-post, IP-telefoni og internettjenester kan bli registrert og overvåket i Sverige. Omfanget og vilkårene for registreringen var imidlertid uklart for den norske regjeringen.

– Vern mot terror

Svenske borgere har fått gjennomslag for at deres innbyrdes kommunikasjon ikke skal kunne overvåkes. Men denne lovnaden gjelder ikke nordmenn.

Reinfeldt mener likevel at norske borgere ikke trenger å bekymre seg for Sveriges overvåkningslov.

– Målet er ikke å overvåke visse land, men å verge seg mot terror og forebygge krig og konflikt, sier Reinfeldt.

Hoksrud bekymret

Lørdag sa statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud (Frp), til Dagens Næringsliv at regjeringen er bekymret for den enkelte norske borger.

– Nordmenn skal ha de samme rettighetene som svenske borgere når det gjelder personvern og sikkerhet. Det har vi ikke i dag. Vi er opptatt av at folk skal være klar over at hvis man blir rutet via Sverige, gjelder FRA-loven, og den gir både svensk politi, etterretning og forsvar endel muligheter som kan gå ut over den enkeltes personvern, sa Hoksrud.

Bård Hoksrud

– Folk skal være klar over at hvis man blir rutet via Sverige, så gjelder FRA-loven, advarer statssekretær Bård Hoksrud.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

AKTUELT NÅ