Hopp til innhold

Regjeringen vil ha mindre utredning før kraftutbygging

Naturspørsmål vektlegges for strengt når det gjelder spørsmål om kraftutbygging, mener energiminister Tord Lien. Utspillet får Naturvernforbundet til å rase.

Tord Lien

Spørsmålet om lokalt naturmangfold versus klimavennlig energi har tidligere skapt konflikt. Her er en av de såkalte «monstermastene» i Kvam i Hardanger, fotografert sommeren 2011. Til høyre olje – og energiminister i Solberg-regjeringen, Tord Lien.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Regjeringen vil nå legge opp til mindre utredning i forkant av viktige kraftutbygginger.

Lien (Frp) er opptatt av å få bygget flere master raskere. Da må naturvern bety mindre enn det gjør i dag, sier den ferske olje – og energiministeren til NRK.

– Det handler om hvor mange utredninger man skal pålegge fra myndighetenes side til de som ønsker å bygge ut.

Lien mener Norge ikke har tid til å vente på råd om naturene, dersom man skal sikre strømnettet i Norge.

– Jeg oppfatter at man har en forvaltning som har valgt å legge seg på en tolkning som ligger i den strenge delen av det handlingsrommet Stortinget har gitt, sier Lien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken.

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener det er viktig at alle enkeltsaker blir behandlet nøye.

Foto: Are Føli / SCANPIX

Loven tolkes for strengt

En tydeligere beskjed kan ikke en energiminister sende miljøbyråkrater i stat og fylkeskommune. Lien ber nå byråkratene tolke naturmangfoldloven mindre rigid.

– Den viktigste begrensningen i naturmangfoldloven er at praktiseringen av den har gjort at man har kommet med svært omfattende utredninger, på ting man kanskje bør se på om man trenger å utrede, sier Lien.

Han mener praktiseringen av dagens lovgivning fører til at den blir i overkant begrensende.

– Vi vet for eksempel at når Statnett ønsker å flytte en trasé 50 meter øst eller vest fra den opprinnelige planen, så vil de i enkelte tilfeller pålegges en ny utredningen.

– Det er ikke sikkert at naturmangfoldet er så veldig forskjellig, selv om en trasé flyttes 50 meter, mener Lien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Monstermaster i Hardanger

Engasjementet var stort i 2011, da det ble oppført nye kraftmaster i Hardanger.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Frykter for «naturens rettssikkerhet»

Uttalelsene til Lien får Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, ikke overraskende til å rynke på nesen. Haltbrekken mener utredninger av enkeltsaker i forbindelse med for eksempel kraftutbygging er viktig i praksis.

– Vi frykter at man vil gi tillatelse til utbygging i sårbare og viktige naturområder. Vi ser allerede i dag at det gis veldig mange tillatelser, sier Haltbrekken til NRK.

Han mener energiministeren med sitt utspill kan være med på å utfordre «naturens rettssikkerhet».

– Det er nettopp behandlingen av de enkelte sakene som avgjør om vi klarer å ta vare på de flotte naturverdiene vi har i Norge, eller ikke. Derfor er behandlingen av de enkelte sakene så viktig, mener Haltbrekken.

– Kan ikke ødelegge naturen på veien

Flere kraftmaster må til for å sikre strømtilførsel i storbyene. Nye prosjekter som dem som skapte strid i Hardanger, må reises for å frakte klimavennlig og fornybar energi, mener Lien.

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke prioritere kraftinteresser foran naturmangfold.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Paradokset med at klimavennlig ren kraft havner i en konflikt med lokalt naturmangfold er imidlertid mulig å løse. Dette også uten at naturmangfoldet taper, mener Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Det kan ikke være sånn at når vi har løst alle klimaproblemene, så snur vi oss og ser at vi har ødelagt all norsk natur på veien, sier Grande.

Ved hjelp av Venstres avtale med Høyre og Frp, håper Grande på å ta vekk brodden fra Liens utspill.

– Vi skal nok sørge for at vi «henger» på statsråden. Jeg tror ikke man skal se dette som to fiender, men heller tenke at dersom man har mye kunnskap, så kan man også finne gode løsninger, sier Grande.


AKTUELT NÅ