Hopp til innhold

Politiet vil ha ekspanderende ammunisjon

Regjeringen vurderer å gi politiet lov til å bruke ammunisjon som utvider seg i kroppen til den som blir skutt. – Vi er skeptiske til å gi politiet kuler som er beregnet på å drepe storvilt, sier SV.

Bevæpna politi

Politidirektoratet mener det er på tide å bytte ut den helmantlede ammunisjonen med ekspanderende ammunisjon.

Foto: Terje Næss

Politidirektoratet anbefaler at norsk politi går over til å bruke ekspanderende ammunisjon.

Ammunisjonen politiet bruker i dag kan gå rett gjennom personen politiet skyter på, og skade uskyldige som står bak.

Selv om direktoratet ikke har noen eksempler på det har skjedd, vil de likevel bytte vekk den helmantlede ammunisjonen.

– Vi ønsker å redusere faren for at tredjeperson skal bli truffet av et prosjektil. Derfor ønsker norsk politi å gå over til ekspanderende ammunisjon, sier seksjonsleder i Politidirektoratet, Jørn Olav Schjelderup.

Politidirektoratet vil ha ekspanderende ammunisjon

Politiinspektør Rune Andersen (t.v.) og seksjonsleder Jørn Olav Schjelderup vil gi politiet ekspanderende ammunisjon.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Erfaring viser at stadig flere oppdrag løses i områder med høy befolkningstetthet. Ved treff av personer vil prosjektilet gå gjennom og fortsette, sier Schjelderup.

Men bruk av ekspanderende ammunisjon er kontroversielt.

«Ammunisjonstypen betegnes tidvis med det til dels misvisende begrepet «dumdumkule». Til forskjell fra et helmantlet prosjektil som normalt vil penetrere og gå gjennom et bytte uten vesentlig å endre form, vil et ekspanderende prosjektil som følge av at det ekspanderer, oftere stanse i byttet. Dermed overføres også en større del av prosjektilets anslagsenergi til det som treffes,» skriver justis- og beredskapsdepartementet.

Anders Behring Breivik brukte ekspanderende ammunisjon på Utøya 22. juli.

– Gir tilnærmet like skader

Både i 2003 og 2005 anbefalte Politidirektoratet ammunisjonsbytte. Begge gangene fikk de nei.

Da var hovedargumentasjonen til politiet at ekspanderende ammunisjon hadde større evne til å stanse en gjerningsperson enn den vanlige ammunisjonen.

Ammunisjonen førte altså til at den som ble skutt fikk større skader.

Nå sier Politidirektoratet at ekspanderende kuler gir «tilnærmet like» skader som dagens ammunisjon. Politiets fellestjeneste har nylig gjennomført tester, som ifølge direktoratet viser at det er små forskjeller.

– Den nye ammunisjonen fragmenteres ikke på samme måte som ammunisjonen gjorde for 10 år siden. Da blir det på langt nær så store skader som det ble med den gamle ekspanderende ammunisjonen, sier politiinspektør Rune Andersen i Politidirektoratet.

Audun Lysbakken på Stortingets talerstol

– Det er lite fristende at politiet skal bruke ammunisjon beregnet på effektivt å ta livet av storvilt, sier leder i SV, Audun Lysbakken.

Foto: Storrotinget.no

Politiet i 11 europeiske land bruker ekspanderende ammunisjon. Leder i SV, Audun Lysbakken, vil ikke at Norge skal bli det neste.

– Jeg er villig til å lytte til politiet hvis de kan vise til utvikling som viser at denne ammunisjonen ikke har de dramatiske effektene som ekspanderende ammunisjon tidligere har hatt, sier SV-lederen.

– Men det er en kjensgjerning at denne typen ammunisjon er forbudt i krig, og at det blir brukt i storviltjakt fordi det mer effektivt tar livet av dyr. Da er det veldig lite fristende at politiet i Norge skal denne typen ammunisjon i bruk, sier Audun Lysbakken.

Frp har vært positive

Da Stortinget debatterte 22. juli-terroren i mars 2013, åpnet Anders Anundsen (Frp) for å gi politiet ammunisjonen de vil ha. Anundsen var da spesielt opptatt av situasjoner der gjerningsmannen er blant sivile.

– I dag er det et alvorlig problem, for eksempel ved skoleskytinger eller terror der terroristen selv er i en folkemengde, at politiet vil ramme flere enn gjerningsmannen ved skyting, sa han under debatten.

Nå er Anundsen justisminister og har saken på sitt bord.

Ingen i Justis- og beredskapsdepartementet vil kommentere saken, siden den er til behandling.

AKTUELT NÅ