Hopp til innhold

Vil ha betalingsmur på NRK.no

Høyre og Frp diskuterer et forslag om å innføre betalingsmur på NRKs nettsider.

Kårstein Eidem Løvaas

Kårstein Eidem Løvaas (H) mener NRK bør ta betalt for nettvirksomhet som ikke omfatter profilering av radio- og TV-stoff.

Foto: Jarl Nymo / NRK

Høyres mediepolitiske talsperson, Kårstein Eidem Løvaas, sier til Aftenposten at NRK bør ta betalt for nettvirksomhet som ikke omfatter profilering av radio- og TV-stoff. Han presiserer at Yr.no «ikke skal røres».

– NRK kan for eksempel innføre brukerbetaling, slik flere mediehus gjør i dag. Det kan skje ved at de som betaler lisens, og som ønsker nettet i tillegg, betaler en liten tilleggsavgift. De som ikke har lisens, men som ønsker nettsupplementet, kan eksempelvis betale litt mer, sier han.

Løvaas vil ikke si noe om hvorvidt en betalingsmur er hovedinnholdet i stortingsmeldingen om NRK, men sier det er et ønske om å diskutere det.

Aftenposten erfarer at både Høyre og Frps stortingsgruppe stiller seg bak forslaget. Til NRK presiserer Løvaas at partigruppene diskuterer en betalingsmur, men at de ennå ikke har bestemt om de støtter forslaget eller ei.

Rapporter: Truer ikke andre medier

Både NHH-rapporten som ble bestilt av kulturminister Thorhild Widvey (H) og en NRK-bestilt rapport fra Oslo Economics har konkludert med at NRK ikke truer andre medier på nett.

Løvaas mener rapportene ikke tar hensyn til en antatt utvikling i nær fremtid, og kaller dem «bare tull».

– Jeg lurer på om han har lest rapporten. Nettopp det med brukerbetaling er jo drøftet. Hvis NRK.no blir borte, er det fremdeles vanskelig for andre å ta betalt på nett. Vi har sett på om det er mulig å ta betalt i dag og om fem år, så rapporten er relevant også for det fremtidige bildet, sier NHH-professor og prosjektleder Lars Sørgard til Aftenposten.

– Vil svekke tilbudet

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til avisen at forslaget vil innebære en sterk svekkelse av NRKs posisjon og tilbud til publikum.

– Samtidig vil det gripe inn i den redaksjonelle uavhengigheten. Journalistikk og innhold foregår i dag på alle plattformer. Skal myndighetene kategorisere tilbudet? Skal lange TV-innslag sendes på TV og korte innslag på nett? Det er ikke mulig, sier han.

Trine Skei Grande (V) sier til avisen at hun ikke tror brukerbetaling på nett er veien å gå, og Geir Bekkevold (KrF) vil ikke diskutere en separat betaling.

Stortingsmeldingen om NRK er ventet i juni.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober