Hopp til innhold

MR-SA-bakterier sprer seg: Haster med bedre importkontroll av kjøtt

Manglende kontroll av kjøtt som importeres til Norge kan føre til at motstandsdyktige bakterier sprer seg, frykter smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen. Hun sier det haster med å etablere bedre importkontroll av kjøtt.

MR-SA

Det finnes lite MRSA i Norge, men helsemyndighetene er bekymret for at spredningen av LA-MRSA blant griser skal komme ut av kontroll. MRSA kan smitte fra griser til mennesker, men gir sjelden alvorlige infeksjoner hos friske personer.

Foto: Scanpix

En av de motstandsdyktige bakteriene er MR-SA, som i det siste har blitt påvist flere ganger i Skandinavia. Bakterien har foreløpig knapt vært påvist i Norge, men bildet skal være i ferd med å endre seg.

Professor i medisinsk mikrobiologi og ekspert på smittevern, Bjørg Marit Andersen, mener mangelfull kontroll av importkjøtt til Norge kan føre til at bakterien sprer seg ytterligere.

– Det har i mange år nå vært en jevn økning i de nordiske landene når det gjelder MR-SA. Særlig i Danmark hvor det fra 2011 til 2012 var en økning på 20 prosent i løpet av et år, sier Bjørg Marit Andersen til NRK.

En stadig større utfordring er at bakterien smitter fra dyr til mennesker. Det er påvist at dette også kan skje via kjøtt.

– Og nå ser vi at den begynner å spre seg hitover også, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MRSA-bakterier

Mange typer MR-SA har utviklet motstand mot antibiotika.

Foto: Centers for Disease Control and Prevention/Wikimedia Commons

– For dårlig system

MR-SA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika.

Bjørg Marit Andersen

Professor i medisinsk mikrobiologi og ekspert på smittevern, Bjørg Marit Andersen, er bekymret for at bakterien MR-SA skal spre seg til Norge.

Foto: Maria Myrvoll

Den er særlig truende for mennesker som allerede er syke, eller har svekket helse.

– Når det er slik at vi ikke kan bruke antibiotika på en pasient som er veldig dårlig, kan det gå dårlig med pasienten, sier Andersen.

– I USA dør flere av MR-SA enn av Hiv og Aids, lungebetennelse, og meningitt og andre infeksjoner til sammen, sier Andersen.

Professor Andersen er kritisk til kontrollen av kjøtt som importeres til Norge. Hun mener systemet var bedre før.

– I dag stoler man på at den som produserer matvarene skal erklære dette som ufarlig for oss her i landet.

I enkelte land herjer motstandsdyktige bakterier nesten fritt.

– MR-SA i dag er den alvorligste infeksjonssykdommen vi har. MR-SA har blitt en hovedaktør når det gjelder farlige infeksjoner.

– Ikke et stort problem

Direktør i Mattilsynet Kristina Landsverk, avviser at import av motstandsdyktige bakterier til Norge via kjøtt er et stort problem.

– Det importeres veldig lite kjøtt til Norge. Det blir tatt stikkprøvekontroll av noe av det kjøttet som kommer hit. Jeg mener det er godt kontrollert i dag, sier Landsverk.

Men Matilsynet vil likevel ta opp kampen mot MSRA og introduserer i disse dager et storstilt program.

I løpet av de neste tre månedene skal tilsynet undersøke over tusen norske svinebesetninger for de antibiotikaresistente bakteriene.

– Vi har funnet MRSA i noen norske svinebesetninger. Det er en type bakterie vi ikke ønsker å ha.

AKTUELT NÅ