Hopp til innhold

Ber alle være «digitale nabokjerringer»

Statsminister Jens Stoltenberg ber i sin nyttårstale flere om å ta ansvar for å motsi ekstreme ytringer.

Video 31413ac2-25d3-45b4-8b11-812daff4e7a1.jpg

Video: Statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale til det norske folk.

Ikke uventet dreide en stor del av Stoltenbergs nyttårstale seg rundt terrorangrepene 22. juli.

Stoltenberg forsøkte å gi trøst til de mange sørgende og etterlatte til de 77 som ble drept i de ufattelige terrorhandlingene.

Les hele talen her: Statsministerens nyttårstale

Wordcloud statsministerens nyttårstale

Denne ordskyen viser hvilke ord Stoltenberg brukte hyppigst i sin nyttårstale.

Nytt møte med ondskapen

– Ingen mor er ment å miste en sønn. Ingen far skal miste en datter. 22. juli ble mange rammet. Fedre, mødre, søsken og besteforeldre måtte gå den tunge veien til graven. Det var så hjerteskjærende, sa Stoltenberg.

Han sa at han har tenkt på de overlevende og etterlatte hver dag siden.

– Hvordan går det med dere? Hvorfor måtte dette skje?, spurte statsministeren.

Stoltenberg advarte om at vi på nyåret får et gjensyn med ondskapen når rettssaken mot Breivik starter, uten å nevne gjerningsmannens navn.

Men han sier at han er trygg på at vi som nasjon klarer det.

Stoltenberg skrøt av hvordan folket etter det første sjokket reiste seg, ristet av seg frykten og sto rakrygget opp for demokratiet.

– Det norske folk skrev historie i fjor sommer, sa han.

Ytringsansvar

Eskil Pedersen, leder i AUF.

AUF-leder Eskil Pedersen sin bruk av ordet «ytringsansvar» ble kritisert av Stoltenberg, men statsministeren brukte likevel ordet selv i sin nyttårstale.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX

Like før jul kritiserte Stoltenberg begrepet «ytringsansvar», og sa at det er et upresist begrep. Begrepet ble brukt av AUF-leder Eskil Pedersen etter 22. juli da han mente at Fremskrittspartiet måtte ta ansvaret for hatske holdninger i innvandringsdebatten.

– Jeg synes det er et upresist begrep. For jeg mener at vi har et ansvar for å ytre oss og for å ta til motmæle. Ikke for å nekte folk å si noe fordi jeg mener det er dumt det de sier, sa Stoltenberg til VG.

Men i sin nyttårstale tok Stoltenberg selv uttrykket i bruk da han snakket om hvilke problemer internett kan føre med seg når «totalitære forførere får snakke uimotsagt i mørke kroker på nettet»:

– Det er å vise ytringsansvar å si: «Nei, du tar feil». Vi gjør det ved lunsjbordet på jobben. Nå er tiden inne for også å gjøre det på nettet.

Dette må vi møte med fasthet. Vi skal drive dem ut med kunnskapens lys, sa Stoltenberg, og ba alle ta til motmæle mot ekstremisme.

Han omskrev tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands uttrykk fra nyttårstalen i 1996, da hun etterlyste flere «nabokjerringer» til å bry seg om hva som foregår i lokalmiljøet.

– Jeg oppfordrer alle til å bli gode digitale nabokjerringer. Ikke for å sensurere meninger eller kvele debattene. Vi skal tåle det ubehagelige. Det som irriterer, provoserer og endog sjokkerer. Men – vi skal ta igjen. Vi skal svare, sa han.

Hyllet vestlendingene

Dette var en riksveg

Stoltenberg hyllet vestlendingene for hvordan de taklet orkanen «Dagmar», som herjet kysten i mellomjulen.

Foto: Frode Lykkebø/Statens vegvesen

Stoltenberg måtte spille inn nyttårstalen på nytt i romjulen for å få med orkanen «Dagmars» herjinger i sin årsoppsummering.

– Vi beundrer vestlendingenes evne til å takle ekstreme situasjoner. Og jeg berømmer alle dere som har stått på for å hjelpe, redde og reparere. Dessverre gikk et liv tapt i dette arbeidet. Når jeg reiser til Vestlandet om få dager vil jeg drøfte beredskap med de som har stått midt i stormen, sa Stoltenberg.

Stoltenberg rettet som vanlig takk til de som deltar i fredsskapende arbeid verden rundt – både hjelpearbeidere, mineryddere og piratjegere.

– Ofte er det snakk om farlige oppdrag. I fjor forsvarte norske flygere det libyske folk mot Gaddafi-regimets brutalitet. Våre mannskaper var blant de dyktigste i en bred koalisjon, og har siden høstet fortjent ros fra våre allierte, sa Stoltenberg.

Han hedret også minnet til oberstløytnant Siri Skare og jurist Ingrid Midtgaard. De to døde henholdsvis i et angrep mot FN-kontoret i Mazar-i-Sharif og i et bombeangrep mot FN i Nigeria.

– Vi mottok budskapene om deres bortgang med dyp sorg. De vil være med oss for alltid.

AKTUELT NÅ