Hopp til innhold

Vil bytte helligdager med ferieuke

Tidligere domprost Olav Dag Hauge foreslår å fjerne fem kristne høytidsdager og erstatte dem med en ferieuke. – En dårlig idé, mener LO.

Påske

MINDRE PÅSKEFRI? Røddagene skjærtorsdag og 2. påskedag kunne med fordel ha blitt fjernet, mener tidligere domprost Olav Dag Hauge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Både skjærtorsdag, 2. påskedag, 2. pinsedag og 2. juledag er røde i den norske kalenderen. Få andre land opererer med så mange kristne fridager.

Olav Dag Hauge

EGNE FRIDAGER: Hauge mener forslaget kan imøtekomme ønsket om fridager for trossamfunn med andre høytidsdager.

Foto: AP

– I min tid som generalsekretær i Presteforeningen foreslo jeg at vi får en uke fri i stedet for 2. påskedag, 2. pinsedag og 2. juledag, Kristi himmelfartsdag og skjærtorsdag. Dette står jeg ved, sier Olav Dag Hauge til Vårt Land.

Han understreker at forslaget ikke kom på vegne av Presteforeningen, men var hans personlige mening.

– Det kunne ha vært en fin måte å gi folk en ekstra ferieuke på som kunne benyttes på andre religiøse helligdager, som for eksempel under Ramadan. Da slipper vi å innføre ekstra fridager i forbindelse med de forskjellige religiøse høytidene, sier Hauge til NRK.

– Vil skape større forskjeller

HK-leder Trine Lise Sundnes

HOLDER PÅ RØDDAGENE: HK-leder Trine Lise Sundnes frykter større klasseskiller hvis helligdagene fjernes.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

I LO kaller de forslaget en særdeles dårlig ide.

Forbundsleder i LO Handel og kontor, Trine Lise Sundnes mener det vil skape større klasseforskjeller blant folk.

– Ved å fjerne røddagene vil det være arbeidstakere som ikke får mulighet til å ta ut ferie. Høyinntektsgrupper vi alltid kunne ta seg fri uavhengig om vi har låste helligdager, mens mannen i gata vil få det tøffere med økt press når service- og tjenesteytende næringer skal stå på pinne for høyinntektsgruppene, sier Sundens til NRK.

Protester

Forbundslederen minner om protestene som kom under Bondevik 2-regjeringen da de foreslo å fjerne en feriedag. Arbeidstakerne protestere så høylytt at Regjeringen valgte å trekke forslaget.

– Jeg tror det samme ville ha skjedd i dag. De fleste setter pris på den samfunnsrytmen vi har.

– Trenger vi disse fridagene?

– Selvfølgelig gjør vi det. I et så effektivisert arbeidsliv som vi har, er det viktig med pusterom og tid til refleksjon, og ikke minst å kunne møtes på tvers av klassedimensjonene i landet vårt, sier Sundnes.

AKTUELT NÅ