Hopp til innhold

– Norsk krigskunst er propaganda

– Skandale, sier Dan Viggo Bergtun om utstillingen «Fjern Front», som for tiden vises på Forsvarsmuseet på Akershus Festning. Han forteller om rødglødende telefonlinjer fra Afghanistan-veteraner etter at utstillingen åpnet i begynnelsen av måneden.

Krigskunst av Christopher Rådlund

Kunstner Christopher Rådlunds utstilling 'Fjern Front' på Forsvarsmuseet vekker reaksjoner. - Maleriet 'Soldat over et hav av støv' (t.v.) er propaganda som romantiserer krigen i Afghanistan, mener Dan Viggo Bergtun, visepresident i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO). Bildene er hentet fra Forsvarsmuseets utstillingskatalog.

Foto: Christopher Rådlund

– Dette minner om propaganda, sier Dan Viggo Bergtun, visepresident i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) til NRKs Søndagsavisa.

Bergtun mener utstillingen er med på å romantisere innsatsen til de norske soldatene.

– Bildene glorifiserer operasjonen, det ser ut som et forsøk på å omskrive historien, raser han.

Kunstner Christopher Rådlunds utstilling 'Fjern Front' på Forsvarsmuseet vekker reaksjoner (NRKs Søndagsavisa (08.06.2014). Maleriet er hentet fra utstillingskatalogen.

– Skandale, sier Dan Viggo Bergtun om utstillingen «Fjern Front» til NRKs Søndagsavisa (08.06.2014). Maleriet i bakgrunnen er hentet fra utstillingskatalogen med underteksten "Vrak etter sovjetisk Mil-Mi 8-helikopter. Camp Meymaneh".

Var med norske soldater i Meymaneh

Kunstneren i sentrum for raseriet er Christopher Rådlund. Høsten 2012 tilbrakte han en uke med soldatene i den norske leiren i Meymaneh i Afghanistan. På grunn av sikkerhetssituasjonen fikk han ikke forlate leiren, derfor er bildene basert på det han så der, og historier han ble fortalt av soldatene.

Utstillingen består av litografier og malerier av landskap, stridsvogner og militærleir. Landskapene er øde og det er nesten ingen mennesker å se.

– Jeg har spesialisert meg på å male tomhet og stillhet, og i Afghanistan er det mye av det, sier Rådlund.

Selv om ingen av bildene viser blod, skudd eller mennesker som lider, mener Rådlund at han formidler en spent stemning.

Han peker på bildet av en tanks på vei inn i et fjellandskap.

– Alle som har vært i en slik situasjon, vet at det er fare for angrep når du skal kjøre inn i en slik dal. Da er du ikke trygg.

– Har fått positive tilbakemeldinger

«CV90 foran Hindu Kush» av Christopher Rådlund

Kunstner Christopher Rådlund sier maleriet «CV90 foran Hindu Kush» formidler den spente stemningen i Meymaneh i Afghanistan.

Foto: Maleri av Christopher Rådlund

Bildet «Soldat over et hav av støv» har vakt flest reaksjoner (se øverste bilde). Rådlund har basert bildet på soldatenes historier fra en utpost kalt «Russian hill».

Det var ett av stedene der de norske styrkene møtte mest motstand.

– Jeg forstår at det kan fremstå noe heroiserende, men det var ikke min hensikt. Jeg ville vise en grunnleggende eksistensiell situasjon, en vestlig soldat i et landskap langt borte. Enhver i en slik situasjon vil tenke: «Hva slags sted er dette, og hva gjør jeg her?», sier han.

Rådlund forteller at han har fått positiv tilbakemelding fra flere veteraner.

– De sier at de kjenner seg igjen. Flest positive tilbakemeldinger har jeg fått på bildet av soldater som skuer utover det afghanske landskapet.

– Ville gi norske soldater et minne

Prosjektet er støttet av Forsvarsdepartementet og Rådlund fikk medalje fra generalmajor og veteraninspektør Kristin Lund for krigskunsten.

«Bakgrunnen for prosjektet er et ønske om kunstnerisk å gjenspeile de norske styrkenes tilværelse i denne unike situasjonen. Rådlunds bilder bidrar til å dokumentere Norges langvarige deltagelse i Afghanistan og viser at den norske innsatsen fortjener kunstnerisk oppmerksomhet,» skriver Forsvaret på sine hjemmesider.

Asle Toje tok initiativ til kunstprosjektet.

– Jeg ønsket å hedre soldatene fordi det er en tendens til at allmennheten prøver å glemme det som skjer i Afghanistan, sier Toje, utenrikspolitisk forsker, kommentator og forskningsdirektør ved Det Norske Nobelinstitutt.

Han tilbakeviser anklagene om at maleriene er en omskrivning av historien.

– Nest 8000 norske menn og kvinner har tjenestegjort i Afghanistan. Målet med utstillingen er å gi dem et minne fra tiden der, sier Toje.

Han viser også til at Forsvarsmuseet kun har fått positive reaksjoner fra Afghanistan-veteraner.

Kunstner Christopher Rådlund satte, ifølge Toje, betingelser for å gjøre jobben. Han ville ikke forherlige tilstandene i Meymaneh, og han ville ikke være med på noe som lignet propaganda.

Toje mener han har lyktes med dette, men møter lite forståelse hos NVIO.

Utstillingen «Fjern Front» er på Forsvarsmuseet på Akershus Festning i Oslo ut august.

AKTUELT NÅ