Hopp til innhold

Willoch kaller Bergstø for lærling

– Kirsti Bergstø er et av flere eksempler på at regjeringen utnevner folk som kan kalles lærlinger til å bli statssekretærer, mener Kåre Willoch.

Kirsti Bergstø og Kåre Willoch

Tidligere statsminister Kåre Willoch reagerer på regjeringens praksis ved å utnevne uerfarne folk til å avgjøre ting de ikke har innsikt i.

Foto: Scanpix/NRK

5. mars gikk Kirsti Bergstø (30) av som statssekretær i Barne-likestillings- og inkluderingsdepartementet sammen med statsråd Audun Lysbakken, etter avsløringene og striden rundt selvforsvarspengene. Bergstø ble utpekt som den som gjorde noe galt ved å gi økonomisk støtte til partivenner.

– Hun er et eksempel på at regjeringen utnevner til statssekretær folk som nesten kunne kalles lærlinger, istedenfor å velge folk som er utdannet nok til å klare jobben, sier Kåre Willoch til NRK.no.

Willoch reagerer på regjeringens «klare tendens» til å utnevne folk til statssekretærer når de ikke er utlært.

– Jeg har reagert på denne tendensen med å bruke folk som ikke kan nok. Det går galt når de da setter seg til å avgjøre ting som de ikke har nok innsikt i, og i noen tilfeller setter de til side råd som de burde lytte til fra ekspertisen i byråkratiet, sier han.

– Det er dette som er så uheldig og har slått ut i disse tildelingssakene. Det gir velgere og skattebetalere inntrykk av at de ikke har tilstrekkelig omtanke ved bruken av skattebetalernes penger, sier Willoch.

– Det er ferdigsnakket

En av de som gikk hardest ut mot Bergstø da det stormet som verst i månedskiftet februar/mars, var nettopp tidligere statsminister Kåre Willoch. Han sa at «Bergstø hadde vist seg «ubrukelig som statssekretær».

Bergstø ønsker ikke å gå inn i en diskusjon rundt hvorvidt statssekretærer kan nok, eller ei.

– Han må gjerne mene hva han vil, men jeg har ingen kommentar til dette. Jeg føler at det er ferdigsnakket, sier Kirsti Bergstø til NRK.no.

– Lettere å angripe en ung kvinne enn Støre

Bergstø sier til NRK i et intervju i påsken at hun mener at kommetatorkorpset holdt seg mer i bakgrunnen da utenriksminister Jonas Gahr Søtres habilitet ble et tema noen uker etter Lysbakken-saken.

– Jeg tror det alltid er en kjønnsdimensjon, også i hvordan man blir oppfattet i offentligheten, hvordan man kan tillate seg å beskrive folk, og at alder er lettere å sette på kvinner enn menn, sier Bergstø.

Situasjonen kunne vært annerledes dersom en erfaren mann hadde vært i hennes posisjon, sier hun.

– Det ble jo særlig fremhevet at vi var et ungt lag, et ungt politisk lederskap. Det at det er så lett å gå til frontalangrep på en ung kvinne når det er storm, mens man holder seg i bakgrunnen når det er snakk om en mann på deres egen alder, syns jeg kan tyde på at det var en kjønnsdimensjon i den saken, sier hun.

Det mener Willoch er en litt urettferdig reaksjon mot kritikken.

– Jeg har tillatt meg å kalle det en forståelig misforståelse. Jeg kan ikke si annet enn at når en statssekretær handlet slik som hun gjorde ved å gi et uberettiget tilskudd i strid med regelverket, og i strid med råd, så er det avskjedsgrunn. Sjefen Lysbakken måtte også gå. Så ved en nærmere ettertanke er ikke det en helt rettferdig reaksjon mot kritikken, sier Willoch.

– Støre-saken har blitt grundig vurdert og kommentert av mange, så den er ikke et eksempel på at man slipper billigere unna fordi man er eldre, sier Willoch.

AKTUELT NÅ