Hopp til innhold

Velstand, vekst og advarsler i OECD-rapport

All velstanden i Norge kan skjule slakkere produktivitet, advarer OECD. Men norsk økonomi er stort sett sterk og godt polstret.

Solberg får OECD-rapport

Statsminister Erna Solberg møtte OECDs generalsekretær Angel Gurria onsdag morgen og fikk overrakt OECDs rapport om norsk økonomi og hvilke utfordringer den vil møte etter hvert som oljealderen går mot slutten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Den nye regjeringen har tatt over ansvaret for en voksende, velstyrt økonomi i et land der folk i det store og hele er fornøyd med tingenes tilstand, slår Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling fast.

– Fornuftig bruk av oljerikdom og aktiv bruk av pengepolitikk har polstret Norge mot det verste av finanskrisens resesjon, skriver organisasjonens eksperter i sin nye landrapport.

Men de har som alltid flere advarsler og råd. Blant annet mener OECD at dagens velstand har hatt en tendens til å skjule at produktivitetsveksten går langsommere.

– For å opprettholde vekst i levestandarden idet petroleumsproduksjonen faller, trengs en blomstrende gründerkultur for å oppdage og utnytte muligheter og tiltrekke seg risikovillig kapital og andre ressurser, skriver OECD i gjennomgangen som ble lagt fram onsdag.

Husholdningers gjeld

Norske myndigheter har gjort rett i å bekymre seg for boligmarkedet og høy privatgjeld, påpeker OECD og mener å se flere utfordringer i norsk økonomi:

Skattenivået bør gradvis ned, og ned bør også veksten i offentlige utgifter. Statens penger bør brukes mer effektivt og statsfinansiert høyere utdanning bli mer kostnadseffektiv.

Avhengigheten av olje gjør fortsatt økonomien sårbar for prisendringer. Høyere lønnsutgifter enn i andre land merkes i næring tilknyttet utenrikshandelen. Og vi har et lavt gjennomsnitt på arbeidstimer og et høyt antall registrerte arbeidsuføre.

Heldig stilling

Men mens andre europeiske land må kutte og spare midt i krisetider, har norske myndigheter luksusproblemet med å dempe forbruket av oljemilliarder. OECD har tidligere manet Norge til forsiktig bruk av pengene.

Norges tidlige bedring etter finanskrisens globale herjinger ser organisasjonen dels i sammenheng med den gunstige stillingen oppsamlede oljeinntekter har gitt.

– Derfor står Norge overfor få av dilemmaene som karakteriserer den makroøkonomiske politikken i mange OECD-land for øyeblikket, mener organisasjonens eksperter, men påpeker at tidligere landrapporter også har trukket fram utfordringer knyttet til blant annet lite kostnadseffektiv utdanning og skjeve elementer i kapitalbeskatning.

AKTUELT NÅ