Hopp til innhold

Varsler økt Mali-bistand i kampen mot terror

ADDIS ABEBA (NRK) Norge vil hjelpe Mali med å forhindre at ekstremismen sprer seg. Malis utenriksminister er glad for å ha fått Norge som en partner i kampen mot terror.

Børge Brende under IS-møtet i Lancaster House

Utenriksminister Børge Brende ønsker et særlig tett forhold til Mali.

Foto: Espen Aas / NRK

Mali blir et av seks bistandsland som Norge vil ha et spesielt tett forhold til. Det sa utenriksminister Børge Brende under toppmøtet til Den afrikanske union i Addis Abeba denne uka.

– Norge kommer til å øke bistanden til Mali betraktelig. Det er en støtte Mali trenger for å kunne bekjempe ekstremisme, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

– Fattigdom fører til terrorisme

Kvegdrift hos tuaregene i Mali, Afrika

Kvegdrift hos tuaregene i Mali, Afrika

Foto: NRK

I ørken- og sahellandet mellom Algerie og Elfenbenskysten lever 70 prosent under fattigdomsgrensen.

Ifølge Malis utenriksminister Abdoulye Diop er fattigdommen en viktig årsak til terrorismen i området rundt Sahara.

– Vi må koordinere den militære innsatsen. Men vel så viktig blir det å redusere grunnen til at terroren sprer seg. Da må vi øke velferden. Dette kan Norge hjelpe oss med, sa Abdoulye Diop.

Opprør mot opprørerne

Fremdeles kommer kamelkaravaner til Timbuktu med saltblokker fra tuaregenes tørre miner, fra dypt inne i Sahara. Det er det blå ørkenfolket, Tuaregene, som tradisjonelt har gjort opprør i nord, mot sentralmakten i sør.

Denne uka var det tuaregiske opprørere som selv ble angrepet. Gruppen som stod bak drapene i Tabankort, 50 mil nordøst for Timbuktu, kaller seg GATIA. Den går for å støtte regjeringen.

Selvmordsbombing til støtte for en regjering anser observatører som usannsynlig i seg selv, og forklarer hendelsen med at Al Qaida kan ha infiltrert militsgruppen, for å skade tuaregene. Disse er også al-Qaidas fiender.

Eksperter regner med at regjeringen i økende grad benytter seg av militsgrupper for å bekjempe ekstremister i nord. Dette står i sterk kontrast til at Malis utenriksminister presiserte at den viktigste forutsetningen for å lykkes i kampen mot ekstremistisk vold, er en regjering som er åpen om virkemidlene og som selv følger landets lover og regler.

Angriper regjeringen

Hvis ekspertene har rett, så angriper tuaregiske opprørere regjeringen, som igjen angriper opprørerne ved hjelp av en Al Qaida-infiltrert milits.

Samtidig pågår det fredsforhandlinger i nabolandet Algerie. Der forhandler Mali med enda viktigere opprørsgrupper.

I denne situasjonen har Norge valgt å gjøre Mali til en spesielt begunstiget samarbeidspartner.

AKTUELT NÅ