Hopp til innhold

Utsira-enighet: – En avgjørelse som sitter langt inne for regjeringen

Heikki Holmås fra SV mener det har vært en vanskelig sak for regjeringen å gå med elektrifisering av Utsira-høyden.

Heikki Holmås, SV

LIKEVEL FORNØYD: Heikki Holmås, stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti sier dette har vært en svært vanskelig avgjørelse for regjeringen å gå med på. Selv om opposisjonspartiene ikke vant frem med sitt krav om oppstart, sier han at han likevel er fornøyd med enigheten i Stortinget.

Foto: NRK

– Alle som har fulgt med på hva regjeringspartiene har sagt i denne saken, for eksempel Oskar Grimstad fra Frp eller olje- og energiminister, Tord Lien fra Frp. Dette er tydelig at dette er en avgjørelse som sitter langt inne for regjeringen, sier Heikki Holmås, stortingsrepresentant fra Sosialistisk Venstreparti.

I kveld er det enighet på Stortinget om at hele at hele Utsira-høyden skal dekkes av kraft fra land så raskt som mulig og senest innen åtte år, 2022.

Regjeringspartiene har lenge forhandlet med opposisjonen om en konkret tidsfrist for elektrifisering av oljefeltet i Nordsjøen.

Opposisjonspartiene har tidligere ønsket oppstart allerede i 2017.

– En krevende prosess

Nikolai Astrup

KREVENDE PROSESS: Høyres parlamentariske nestleder og stortingsrepresentant, Nikolai Astrup sier det har vært en krevende prosess, men at han er svært fornøyd med at det nå er enighet i Stortinget – etter en lang forhandlingsrunde med opposisjonen.

Foto: NRK

Nikolai Astrup, Høyres energi- og miljøpolitiske talsperson, sier til NRK at det har vært en lang prosess.

– Dette har vært en krevende prosess hvor to regjeringspartier skal bli enige med seks andre partier. Men vi er glade for at de var villige til å flytte på seg, sier Astrup til NRK.

Han legger til at han er svært fornøyd.

– Dermed blir det ingen utsettelse av byggingen av Johan Sverdrup-feltet. En utsettelse kunne blant annet ha truet mange arbeidsplasser på Vestlandet, sier han etter kveldens pressekonferanse.

Partiene i Stortingets energi-og miljøkomité holdt pressekonferanse om Utsira-saken i Vandrehallen onsdag kveld.

PRESSEKONFERANSE: Se pressekonferansen fra Stortingets vandrehall her. Like etter klokken 18:15 kunngjorde energi- og miljøkomiteen at det er enighet i Stortinget om Utsira-utbyggingen.

Stenger gasskraftverkene

Selv om SV-Holmås og resten av opposisjonspartiene ønsket seg en tidligere utbyggingsstart, er han likevel fornøyd.

– Vi ønsket oss jo en tidligere start enn 2022, men det lot seg ikke gjøre. Jeg er også fornøyd fordi vi har fått med oss alle partiene på å stenge de store forurensende gasskraftverkene som står ute i Nordsjøen. Det kommer vi til å spare store utslipp på i mange tiår fremover, sier Holmås.

Feirer Utsira-avtale i Stortinget

DEN GANG DA: 16. mai annonserte Ap, Venstre, KrF, SV, Sp og Miljøpartiet de Grønne at hele Utsira-området skal få kraft fra land allerede i oppstartsfasen. Men senere ble de uenige om hva «oppstartsfase» egentlig betyr.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Det var i midten av mai at opposisjonspartiene (Ap, SV, Sp, KrF, V og MDG) feiret med kake fordi de hadde presset regjeringen til å gå inn for elektrifisering av Utsira-høyden.

Men senere hersket det full splid mellom de seks opposisjonspartiene (Ap, SV, Sp, KrF, V og MDG) om når dette skal skje.

– Tøft å jobbe mot 2022

Alle opposisjonspartiene er nå enige, med unntak av Miljøpartiet De Grønne. Rasmus Hansson, talsperson og stortingsrepresentant for partiet sier at dette er en bra plan B-løsning.

– Det er bra med elektrifisering, men vi mener prosjektet aldri burde vært åpnet for oljeutvinning, sier Hansson.

Oskar Grimstad fra Fremskrittspartiet og medlem av energi- og miljøkomiteen, sier på sin side at elektrifisering innen 2022 blir et krevende mål.

– Vi mener det er et oppnåelig mål. Men signalsene fra utbyggerne sier at det blir et tøft mål, men det er mulig å leve med, sier Grimstad.

Han påpeker at han likevel er glad for enigheten.

– Jeg er glad for at alle i komiteen har hatt et overordnet mål. Det er å unngå utsettelse av byggingen fordi vi vet at verftene står og venter på oppdrag, sier Grimstad.

AKTUELT NÅ