Hopp til innhold

Fredsprisvinner utsetter møtet med Martines familie

(SKØYEN): Fredagens møte mellom familien til Martine Vik Magnussen og fredsprisvinneren Tawakul Karman ble avlyst, men Karman lover å møte familien før hun forlater Norge.

Venter på fredsprisvinneren

Einar Steensnæs og Kjell Magne Bondevik fra Oslosenteret for fred og menneskerettigheter venter her på fredsprisvinneren sammen med Martines far Odd Petter Magnussen. Dessverre ble Tawakul Karman forhindret fra å komme grunnet flyforsinkelser.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Tawakul Karman

Mens jemenittiske Tawakul Karman er i Oslo for å motta Nobels fredspris, har hun uttrykt ønske om å møte familien til Martine Vik Magnussen, som ble drept i London i 2008.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

I dag skulle etter planen familien til Martine Vik Magnussen, Martine-stiftelsen, fredsprisvinner Tawakul Karman og flere jemenittiske opposisjonelle møtes til et toppmøte om Martine-saken.

Møtet har vært planlagt i lang tid. Dessverre ble flyet til fredsprisvinneren forsinket grunnet snøkaos, og hun rakk derfor ikke å komme til møtet. Men hun lover å ikke forlate Norge før hun har møtt familien til Martine.

Stort og viktig besøk likevel

Det ble likevel storstilt besøk til Magnussen-familien. Den arabiske ligas ambassadør til Storbritannia, Ali Muhsen Hamid, jemenittiske aktivister, samt Einar Steensnæs og Kjell Magne Bondevik fra Oslosenteret for fred og menneskerettigheter deltok på møtet.

Det er nå over tre år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London. Hennes antatte drapsmann, Farouk Abdulhak, har søkt tilflukt i Jemen. 24-åringen har ikke returnert til London frivillig, og det foreligger ingen utleveringsavtale mellom Jemen og Storbritannia.

Magnussen-familien og Stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet håper på at samarbeidet med jemenittiske opposisjonelle etter hvert kan føre til at Abdulhak kan bli utlevert til Storbritannia slik at en rettssak kan bli gjennomført.

Odd Petter Magnussen

Odd Petter Magnussen håper at samarbeidet med Jemens opposisjonelle kan føre til at datterens antatte drapsmann blir utlevert.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

– Det kan se ut som om dette er en ny og gryende retning som kan føre til en utlevering, men jeg vil ikke forskuttere noe, sier Martines far Odd Petter Magnussen.

– Kjemper for samme sak

Magnussen sier også at det er godt og viktig å samtale med de opposisjonelle i Jemen.

– Jeg føler vi jobber mot samme mål. Vi kjemper mot samme urettferdighet. Vi vil gjerne hilse på og gratulere fredsprisvinneren, og høre mer om hvordan hun har jobbet i Jemen. Hun rakk ikke fram til dagens møte, men det er meningsfullt og interessant å møte de andre aktivistene vi har besøk av her i dag. De representerer krefter som jobber parallelt med det vi jobber med.

Magnussen sier at et internasjonalt samarbeid er viktig.

– Vi jobber med en generell og universell problemstilling som det internasjonale samfunnet må løse sammen. Det kan ikke være slik at man kan gjennomføre grove forbrytelser og så stikke over en grense og dermed være hevet over loven. Jeg er ikke bygget for å takle slik urettferdighet, og særlig ikke når det rammer meg så personlig. Jeg håper verdenssamfunnet vil engasjere seg, sier han.

– Må kjempe videre

Den arabiske ligas ambassadør Ali Muhsen Hamid

Den arabiske ligas ambassadør til Storbritannia, Ali Muhsen Hamid, mener at Magnussen-familien må fortsette å kjempe til rettferdigheten har seiret.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Den arabiske ligas ambassadør, Ali Muhsen Hamid, forteller at Martine-saken har blitt en viktig sak i Jemen. I dag vil han snakke med de etterlatte i Magnussen-familien.

– Jeg er her for å gi min støtte og sympati til familien Magnussen. Familien må kjempe videre for å holde liv i saken. De må ikke gi opp før saken har fått en rettferdig avslutning, sier han.

Han mener at en utlevering kan finne sted dersom en ny regjering kommer på plass i Jemen.

– Farouk Abdulhak vil ikke kunne ha noe normalt liv nå. Han lever som en flyktning fra rettferdigheten. Det er best for alle parter at han blir utlevert slik at man kan ha en rettssak, sier han.

Ambassadøren mener at det også vil være det beste for Abdulhak selv å utlevere seg, slik at han enten kan gjøre seg ferdig med en straff eller bli renvasket dersom han skulle vise seg å være uskyldig.

Sterkt søkelys mot Jemen

Kjell Magne Bondevik

Den arabiske ligas ambassadør, Ali Muhsen Hamid, hilser på leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Bondevik har tidligere sagt til NTB at han er spent på hvilken innvirkning tildelingen får på spørsmålet om utlevering til britiske myndigheter.

– Det kan hende at myndighetene i Jemen synes at søkelyset nå blir så sterkt mot dem at de utleverer ham, sa Bondevik til NTB.

Tawakul Karman mottar Nobels fredspris blant annet for sin innsats i den arabiske våren og for et mer demokratisk Midtøsten. Håpet for Martines familie er at en regimeendring i Jemen også kan føre til at Abdulhak blir utlevert og stilt for retten i Storbritannia.

AKTUELT NÅ