Hopp til innhold

Undersøkelse: En av to vil begrense ytterliggående grupper

Ytterliggående politiske og religiøse grupper bør ikke ha like stor mulighet som andre til å fremme budskapet sitt, mener halvparten av de spurte i en ny undersøkelse.

Sian og Profetens Ummah

58 prosent av de spurte vil nekte Profetens Ummah å leie et forsamlingshus, men er mer positive til organisasjonen Sian.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Kyrre Lien / NTB Scanpix

Undersøkelsen er utført av Norsk medborgerpanel ved Universitetet i Bergen, og har som mål å utforske grensene for ytringsfrihet og ulike aktørers legitimitet i befolkningen.

Svarene viser at de aller fleste ikke har noen problemer med å la politiske partier spre sine budskap, og det er liten forskjell på partiene.

Undersøkelse fra Norsk medborgerpanel

(Klikk på bildet for større versjon)

Foto: Norsk medborgerpanel/NRK
Undersøkelse fra Norsk medborgerpanel

(Klikk på bildet for større versjon)

Foto: Norsk medborgerpanel/NRK
Elisabeth Ivarsflaten

UiB-forsker Elisabeth Ivarsflaten er glad for at befolkningen unner partier og menigheter de samme rettighetene.

Foto: NRK

Opp mot 80 prosent vil la både Frp og Venstre leie forsamlingshus, mens nærmere 70 prosent vil la dem spre budskapene sine på et kjøpesenter.

Når det gjelder ytterliggående grupper, vil imidlertid over halvparten nekte dem å spre budskapene sine.

58 prosent vil nekte Profetens Ummah å leie et forsamlingshus. 50 prosent vil nekte en antiislamsk gruppe å stå på et kjøpesenter, og 57 prosent vil nekte en høyreekstrem gruppe det samme.

Klart skille

– Jeg mener vi får bevist på en annen måte enn tidligere at noen aktører i Norge oppfattes som så ekstreme at vi ikke ønsker at de skal få benytte de vanlige demokratiske rettighetene, sier UiB-forsker Elisabeth Ivarsflaten.

Når det gjelder menigheter er nærmere 75 prosent positive til å la dem slippe til, uavhengig av religion.

– Det er et klart skille mellom Profetens Ummah og en vanlig muslimsk menighet, som befolkningen mener skal ha like rettigheter som alle andre. Det er veldig positivt. Det er overraskende at skillet trekkes så skarpt, og stor enighet om å ekskludere de ekstreme, sier Ivarsflaten.

– Når det gjelder politiske partier, er vil folk gi dem fulle demokratiske rettigheter uansett om de er enige eller uenige med dem. Mange er mer tvilende til aktører som oppleves som en trussel mot demokratiet. Vi er redde for at de skal misbruke rettighetene, sier hun.

– Blir tatt i med ildtang

Sian ble i fjor nektet å bruke folkebiblioteket i Kristiansand til å holde et møte.

Undersøkelsen viser at 37 prosent ville nektet Sian å leie et forsamlingshus. Leder Stig Andersen sier det fortsatt skjer ofte.

– Når vi leier lokaler får vi ofte høre at vi ikke står for de riktige verdiene. Men uansett hvor vi har vært, har det aldri vært noe bråk, selv om vi blir tatt i med ildtang, sier han.

Andersen understreker at de aldri blir nektet å ha stand utendørs.

– Mange mener jo at vi ikke har den ytringsfriheten vi skal ha, men det har vi. Jeg synes ytringsfriheten i Norge fungerer som den skal. Problemet slik jeg ser det, er at mange bruker sin ytringsfrihet til å begrense vår ytringsfrihet, sier han.

Undersøkelse fra Norsk medborgerpanel

Nordmenn vil at politiske partier og religiøse menigheter skal ha de samme rettighetene, men er mindre villige til å slippe til ytterliggående grupper.

Foto: Norsk medborgerpanel/NRK

AKTUELT NÅ