Hopp til innhold

UDI venter flere familiegjenforeninger i 2017

– Mange ønsker å hente familien sin til Norge. Derfor forventer vi at det blir flest syrere som søker om familiegjenforening i 2017, sier UDIs direktør Frode Forfang.

Greece Migrants Daily Life

FLYKTNINGER: Nesten én av tre, 4.347 personer, ble gjenforent med et familiemedlem som har fått innvilget asyl i Norge. Av disse er syrere den største gruppen, og av syrere var 70 prosent av dem barn. Bildet er av to syriske søstre i en gresk flyktningleir.

Foto: Muhammed Muheisen / AP

  • Den største gruppen er familiemedlemmer til en norsk eller nordisk borger.
  • Av rundt 2000 syrere som fikk familiegjenforening i 2016 var 70 prosent barn.
  • UDI venter mer enn en dobling av antall syriske familiegjenforeninger i 2017.

I alt fikk 15.580 personer innvilget opphold i Norge gjennom familiegjenforening i fjor. Det er 20 prosent flere enn året før, viser tall fra UDI.

Økningen skyldes at Utlendingsdirektoratet behandlet mange saker i 2016, ikke at det reelle antallet søknader økte, opplyser etaten.

– Norge har lavere asylankomster enn resten av Europa, men den største utfordringen for oss er å håndtere usikkerhet. I 2015 kom det rekordmange, i 2016 kom det rekord få og i 2017 vet vi ikke hvor mange som kommer, sier Frode Forfang til NRK.

Frode Forfang, UDI

Frode Forfang, leder av UDI.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tidligere har UDI sagt at for hver flyktning som kommer til Norge, får vi en halv person ekstra gjennom familiegjenforening. Likevel topper ikke flyktningene som gruppestatistikken når det gjelder å hente familien sin til Norge. Det gjør de heller ikke i år, men UDI forventer at mange syrere vil søke om familiegjenforening.

Hvem kommer

Den største gruppen er familiemedlemmer til en norsk eller nordisk borger. Denne gruppen utgjør i alt 5.569 personer. Og drøyt 2.100 personer var familiemedlemmer til personer med arbeidstillatelse i Norge.

Mens det kommer flest menn som asylsøkere, kommer flest kvinner og barn som gjennom familieinnvandring.

– Av dem som ble familiegjenforent med asylsøkere fra Syria, var 70 prosent barn.

Syria troner øverst på listen, dernest Eritrea, Thailand og Filippinene. Tallet på søknader fra Somalia omtrent halvert, viser oversikten fra UDI.

2016 oppsummering:

  • 3 460 personer søkte om asyl i 2016
  • 320 av dem var enslige mindreårige
  • 13 483 personer bodde på asylmottak ved utgangen av desember

Utfordringer med familiegjenforening

Det er ikke bare lett å søke om familiegjenforening. Personen i Norge vil først fylle ut søknaden, men så er det opp til personen utenfor Norge å levere papirer ved personlig oppmøtet på norske utenriksstasjoner.

– Hvis de fortsatt befinner seg i Syria må de altså ut på reise gjennom krigen for å finne en norsk utenriksstasjon der de kan levere papirene sine, forklarer UDI.

De fleste kommer seg over grensen til Libanon, men situasjonen er mye vanskeligere for dem som skal til Ankara i Tyrkia. Disse søkerne risikerer å bli stanset på veien og sendt tilbake til Syria.

– Vi vet at mange setter liv og helse på spill for å få levert denne søknaden personlig, bekrefter UDI-ansatt på pressekonferansen.

I tillegg kan ventetiden i Ankara være på opp til åtte måneder for å få levert søknaden.

– For dem som har kommet til Norge som flyktninger er det viktig å få familien hit så fort som mulig. Vi merker at det er det de er mest opptatt av, og derfor viktig at den prosessen går så fort som mulig, sier Forfang til NRK.

Målet er å få ventetiden ned slik at de klarer å få levert søknadene. Derfor sender UDI nå flere ansatte til disse ambassadene.

Dette skal UDI bruke penger på i 2017:

  • bygge ned alle type restanser
  • familiegjenforening
  • bistand til ambassader
  • bistand til politiet
  • saker om tilbakekall av tillatelser

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Leder av Høyres programkomite, Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Høyre vil skjerpe asylreglene

Politikerne avgjør reglene for familiegjenforening, som UDI baserer sine vedtak på. I dag la Høyre frem sitt nye partiprogram som skal vedtas på landsmøtet før stortingsvalget i høst.

I programutkastet står det at flere skal alderstestes og reglene for asyl og familiegjenforening må skjerpes.

– Frp vil fortsatt gå lengre og være strengere enn Høyre. Høyre skal og kan ikke delta i noen konkurranse om å være streng med Frp. Det er ikke og bør ikke være en konkurranse om å være strengest, sier Torbjørn Røe Isaksen (H) til VG.

Innstrammingene går ikke lenger enn regjeringens politikk i dag, men er skjerpende sammenlignet med Høyres partiprogram for inneværende stortingsperiode.

AKTUELT NÅ