Hopp til innhold

Tybring-Gjedde angrer på sterk språkbruk

Flerkultur vil rive Norge i filler, skrev Frps Christain Tybring-Gjedde i en kronikk i Aftenposten for et år siden. Nå angrer han for den sterke språkbruken, men mener fremdeles det samme.

Video Christian Tybring-Gjedde

SE VIDEO: Christian Tybring-Gjedde beklager ikke en omdiskutert kronikk i Aftenposten, men sier at budskapet hans kunne vært sagt på en mindre krass måte. Han vil ikke debattere saken, og forlater Dagsnytt 18-studioet når andre kommer inn.

Fredag kveld var Fremskrittspartiets politiker Christian Tybring-Gjedde, professor Frank Aarebrot og Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken gjest i Dagsnytt 18.

I fjor sa Tybring-Gjedde at flerkultur vil rive landet i filler. Han beskrev innvandreres ødeleggende virkning, og ble hyllet av høyreekstreme.

Han mener fremdeles det samme, men at det kunne vært sagt mer skånsomt.

– Kunne sagt det på en mindre krass måte

– Flerkultur er rotløshet satt i system, sa du. Hva har du å si til det?

– Det var nok satt på spissen. Jeg beklager ikke, men innrømmer at jeg kunne sagt det på en mindre krass og kategorisk måte. Når man er veldig krass og kategorisk, så vil motparten også være det. Da kommer man ikke frem til noen løsning, sier Tybring-Gjedde.

Frp-politikeren hadde lyst til å forklare seg, og ønsket ikke å diskutere med andre her i dag.

Christian Tybring-Gjedde

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde etter landsmøtet til Fremskrittspartiet i mai. Under landsmøtet anklaget Tybring-Gjedde unge muslimske gutter for å være mer hissige enn norske.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Ville bare si ifra

Under Fremskrittspartiets landsmøte i mai sa han følgende:

"I Groruddalen blir blonde jenter mobbet og farger håret sitt mørkt. Barn blir truet med juling fordi de har salamipølse på brødskiven i matpakken. Gutter med innvandrerbakgrunn truer norske gutter med juling dersom de ikke får mer spilletid på fotballaget. Godteposer til barna ved markeringer i barnehagen blir gjennomgått for gelatin. Slike poser blir merket med bilder av en gris til skrekk og advarsel. Om kveldene og helgene stikkes biler i brann og ruter knuses i skolebygninger".

I ettertankens lys sier Tybring-Gjedde at det er viktig å si ifra, fordi mange etniske norske har flyttet fra Groruddalen i Oslo.

– Jeg føler bare at jeg er en rapportør. Jeg får hundrevis av e-poster fra fortvilte foreldre i Groruddalen som forteller meg disse tingene. Jeg rapporterer dette videre, fordi ingen lytter til dem, sier Tybring-Gjedde.

Han mener at man må lov til å si ifra om dette - uten å bli anmeldt for rasisme.

– Innvandrere er som alle andre folk

Frp-politikeren nekter for at han aldri snakker varmt om innvandrere, som han karakteriserer som "alle folk med gode og dårlige sider". Han holder imidlertid fast på at det norske samfunnet må ha noen grunnleggende verdier i bunn.

– Hvis vi ikke aksepterer at vi skal ha likeverd, likestilling, ytringsfrihet, personlig frihet, religiøs frihet og sekulære rettsregler, så har demokratiet ingen funksjon. Det må ikke være slik at religiøs frihet legges som demper for de andre verdiene, slik det er tendenser for i det norske samfunnet, sier Tybring-Gjedde til NRK.

Han synes det er viktig at folk får lov til å mene ulike ring.

– Jeg beklager hvis det føles belastende

Til spørsmålet om hans retorikk kan gå utover fredlig og vennlig innstilte muslimer i Norge, svarer Tybring-Gjedde følgende.

– Ja, jeg er litt usikker på om du har rett i det. Hvis det er slik at muslimer føler det belastende, så beklager jeg det. Hvis det er belastende at jeg sier at muslimer ikke får lov til å drive med tvangsekteskap, da mener jeg at min påstand bør veie tyngre enn deres rett til å gifte seg med en fetter i opprinnelseslandet, sier han.

Audun Lysbakken

Lysbakken sier at det blir en utfordring å få en debatt der vi klarer å få frem meningsulikhetene på en mer respektfull og saklig tone.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Mer respektfull og saklig tone

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) maner til en mer respektfull og saklig tone i de kommende debattene, enn det vi har hatt tidligere.

– Nå kommer det en tid for debatt partiene imellom. Jeg har sagt at Tybring-Gjedde og andre som er kritiske til innvandring og integreringspolitikken regjeringen står for, må ha sin rett til å være det. Det er også viktig at vi andre som er kritiske til det Frp og og Tybring-Gjedde står for i disse sakene, også er fri til å kritisere - uten at det ropes om overtramp, sier Lysbakken.

Bør få en mer jordnær debatt i enkelte problemstillinger

Samtidig oppfordrer han til å slutte med generaliseringer og få en mer jordnær debatt i enkelte problemstillinger.

– Muslimer var redd for å bli kollektivt dømt de få timene det var uklart hvem som stod bak terrorangrepet på regjeringskvartalet 22. juli. Vi bør spørre oss selv om hvordan det klimaet oppstod, sier han.

– Hvis vi kan diskutere de enkelte problemstillingene konkret og uten generaliseringer, så vil vi få et annet debattklima, sier Lysbakken.

Frank Aarebrot

Aarebrot er professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Følger oppfordringen fra sin partileder

Hva betyr det at Tybring-Gjedde modererer seg?

– Det betyr vel at han følger oppfordringen fra sin partileder Siv Jensen, som uttrykte at man bør vurdere å moderere språkbruken litt, sier Frank Aarebrot.

Aarebrot forteller at han ble forbauset over at lederen av Dansk Folkeparti - Pia Kjærsgaard - kritiserte Siv Jensen for å ha sagt dette.

– Medlemmer av Frps stortingsgruppe ble intervjuet av Dagbladet. Halvparten sier at det er ingen grunn til å moderere ordbruken, den andre halvparten sier at de kan moderere ordbruken. Da lurer man på om Siv Jensen eller Pia Kjærsgaard styrer Fremskrittspartiet i Norge. Jeg forstår ikke at den ene halvparten ikke står bak sin partileder, legger han til.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger