Hopp til innhold

– Jeg har en drøm om at alle barn skal bli sett, hørt og tatt vare på

Foran mange tusen fremmøtte var moren til 13-årige Odin, som tok sitt liv etter årevis med mobbing, krystallklar: Nå må vi alle se fremover, ikke tilbake, for finne ut hvordan våre barn skal få en hverdag fri for mobbing.

Katrine Olsen Gillerdalen, Odins mor, holdt appell under fakkeltoget i Oslo

– Jeg har en drøm om at alle barn skal bli sett, hørt og tatt på alvor, sa Odins mor i sin appell under fakkeltoget i Oslo.

Med stø røst, foran et hav av flere tusen fakler, gjorde hun det klart at hun ikke aksepterer at flere barn skal lide samme skjebne som hennes sønn, som ikke orket mer da mobbingen aldri tok slutt.

– Jeg har en drøm om at alle barn skal bli sett, hørt og tatt vare på. Odin sa at det ikke hjalp å si fra, de gjør ikke noe uansett. Jeg har en drøm om at ingen barn skal måtte tenke på de ordene. For å oppnå det må vi alle engasjere oss, slik som vi har gjort den siste tiden. Hold på dette engasjementet og på følelsen. Vær en del av løsningen, ikke problemet. For problemet er fortiden, og løsningen er fremtiden, sa Katrine Olsen Gillerdalen.

Elisabeth og Villemo Hatland

Elisabeth og Villemo Hatland er initiativtakerne bak fakkeltoget i Oslo i ettermiddag.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

– Helt målløs

Historien om 13-årige Odin Olsen Andersgård har rystet og rørt en hel nasjon etter at moren sto frem med den forrige helg, og debatten rundt hva samfunnet kan gjøre for å bekjempe mobbing har dominert nyhetsbildet. Likevel var initiativtakerne overveldet over oppmøtet i Oslo.

Flere hundre mennesker tente fakler og markerer at mobbing ikke er greit i Kristiansand sentrum. Også i Flekkefjord har var det fakkeltog i ettermiddag.

– Jeg er så overveldet over store oppmøtet at jeg er helt målløs, sier Elisabeth Hatland, som er initiativtaker til fakkeltoget sammen med datteren Villemo, til NRK.

«I lys av alle hjerteskjærende historier om mobbing i den norske skolen, ønsker vi med dette å belyse et av de viktigste og mest tabubelagte temaene vi har å jobbe med i vårt samfunn. Vi ønsker å vise solidaritet for alle barn, og vise at vi som voksne står sammen for å sikre alle barn en trygg og god skolehverdag. Sammen kan vi gå foran som forbilder, og si nei til mobbing, og ja til handling.»

Fakkeltog mot mobbing i Oslo

Stort oppmøte i fakkeltoget mot mobbing i Oslo. – Jeg er så overveldet over store oppmøtet at jeg er helt målløs, sier Elisabeth Hatland til NRK.

Foto: Fredrik Lauritzen / NRK

Det skrev Villemo (14), som selv har blitt mobbet, og moren Elisabeth Hatland da de inviterte til fakkeltog i Oslo søndag ettermiddag. Til tross for at 2500 hadde meldt sin ankomst på Facebook i forkant, hadde de aldri sett for seg dette engasjementet for hjertesaken deres – bekjempelse av mobbing.

– Vi er så takknemlige. Det viser hvor mye godhet det er der ute og det skal vi tenke på – at vi kan hvis vi vil. Det er mange med gledestårer i øynene her nå.

Statsminister Erna Solberg (H) i fakkeltog mot mobbing

Statsminister Erna Solberg (H) påminner om at barn og voksne sin psykiske helse påvirkes av mobbing.

– Dette er det store startskuddet. Dette er ingen punktmarkering men starten på et godt og langvarig arbeid som fører til handling. Nå er vi lei av prat, nå må handling til.

– De voksne må ta ansvar

I toget gikk mange barn med sine foreldre. Og blant de som tok ordet, var både statsministeren, kunnskapsministeren og barneombudet.

Markering mot mobbing i Trondheim

Flere hundre gikk i fakkeltog i Trondheim.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Statsminister Erna Solberg (H) er opptatt av det først og fremst er de voksnes ansvar å sørge for at ingen blir mobbet.

– Vi må alle ta ansvar for at barns oppvekst skal være mobbefri, sier hun til NRK.

Created by InfoDispatcher

Barneombud Anne Lindboes kom med en klar oppfordring til de voksne: Dere må ta barn som utsettes for mobbing på alvor.

– I dag er det dessverre altfor mange barn som forteller at de ikke har det bra på skolen. Disse barna kontakter oss i Barneombudet hver eneste dag, sier hun.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som også holdt appell, mener det er viktig at både politikerne og voksne tar ansvar.

Han sier til NRK at det aller viktigste nå er at engasjementet fortsetter når faklene er slukket, og er like sterkt også om et år.

– Det må jobbes langsiktig og systematisk på hver enkelt skole, sier han.

Han mener det er uakseptabelt om noen går i uker og måneder og blir mobbet.

– Da har noen sviktet, sier han.

Over hele landet

Kunnskapsminister Isaksen på fakkeltoget mot mobbing i Oslo

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) håper engasjementet mot mobbing fortsetter, og at tiltak blir gjort.

Det var ikke bare hovedstadens gater som fyltes av fakler og mennesker som ville si nei til mobbing søndag kveld.

Samtidig som fakkeltoget i Oslo gikk klokken 16 søndag, hadde flere tog avgang i Trondheim, Stavanger, Haugesund, Kristiansand, Tromsø, Kirkenes, Steinkjer og Flekkefjord.

Hamar og Lillehammer har planlagt fakkeltog om tre uker.

Barn med Oss Mot Mobbing-plakat

Det var mange barn i fakkeltoget i Oslo. Her en gutt med en anti-mobbeplakat.

Foto: NRK

I Tromsø var det Sandra Borch som tok initiativ til fakkeltoget. Omtrent 500 møtte fram.

Leder i Elevorganisasjonen i Troms, Dana Meknas, poengterte at vi heller spør «går det bra» heller enn «hvordan har du det», fordi vi ikke egentlig ønsker å høre det om folk har det tungt.

På torget i Trondheim holdt ordfører Rita Ottervik tale, og artisten Chand Torsvik spilte.

Også i Kristiansand gikk folk i fakkeltog mot mobbing.

– Se hverandre og ta med hverandre, sa Embret Henock Haldammen til de mange frammøtte der.

Fakkeltog mot mobbing i Tromsø

Også i Tromsø samlet folk seg mot mobbing.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger