Hopp til innhold

Ministeren fikk tusen tips mot nettmobbing

EKEBERG (NRK): Norske skoleelever har utarbeidet tusen råd til myndighetene for å bekjempe mobbing på nett.

Torbjørn Røe Isaksen og Mathilde Bømark Hanssen

Nestleder i elevrådet ved Brannfjell skole Mathilde Bømark Hanssen overrekker minnepinnen med mobberåd til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Tall fra Medietilsynets undersøkelse om Barn og medier fra april i år viste at 65.000 norske barn og unge mellom ni og 16 år oppgir at de har opplevd nettmobbing.

– Ingen av oss jubler hver dag når vi skal til skolen, men for tusener starter hver skoledag med en stor, svart klump i magen, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen da han åpnet «Bruk hue»-kampanjen ved Brannfjell skole i Oslo i dag.

Anti-mobbekampanjen har pågått siden 2009 og har til nå nådd ut til 150.000 skoleelever og 30.000 foreldre landet over.

– Ungdommens egne råd

«Bruk hue» turnerer på norske skoler og skal bevisstgjøre ungdommer om konsekvensene av nettmobbing, og hva som er godtatt eller ikke.

Torbjørn Røe Isaksen vil ha slutt på mobbing

I år henvendte aktørene bak seg til ungdommene selv for å få råd til hvordan man skal komme den digitale mobbingen til livs.

Over 1000 tips er kommet inn via aksjonens Facebook-sider, og i dag overrakte nestleder i elevrådet Mathilde Bømark Hanssen en minnepinnen til kunnskapsministeren.

– Det er viktig å vise at vi ikke tolererer at barn har det kjipt på nettet, sa Hanssen da hun overleverte de digitale rådene til ministeren.

– Bevissthet fører til engasjement

Niendeklassingen forteller at hun selv ikke har opplevd mobbing og hets på nett, men har venner som har opplevd å få sårende kommentarer slengt etter seg i digital form.

– Jeg tror det beste rådet er at hvis alle kjenner til problemet, så vil det skape engasjement for å bekjempe det, sier Hanssen.

Elevene ved Brannfjell skole fikk mandag et miniseminar fra «Bruke hue» om hva som er greit og ikke på nettet.

På spørsmål om det er greit å kalle hverandre ting som «hore», var ungdommene uenige seg imellom, men det gikk et gisp gjennom salen da de fikk høre at en slik bemerkning kan føre til en bot på flere tusen kroner.

Også foreldre får muligheten til å lære mer om tematikken, gjennom egne voksenseminarer etter elevopplegget.

– Foreldre kjenner kanskje ikke så godt til ting som Snapchat og Facebook. For oss er det vanligst å snakke med venner om disse tingene, men det er kanskje lurere enn man tror å involvere voksne, sier Hanssen.

– Også voksne bør bruke hue

Kunnskapsminister Isaksen tror rådene vil komme til nytte. Selv om han var i målgruppen da internett tok av for alvor her til lands, var ikke nettmobbing et tema i hans ungdomstid.

– Nei, dette er helt nye problemstillinger enn det jeg hadde da jeg gikk på skolen. Jeg tror disse rådene vi har nå fått vil være nyttige, sier Isaksen som mener også eldre generasjoner kunne trengt å lære folkeskikk på nett.

– Jeg synes også mange voksne burde vært flinkere til å bruke hue, sier han.

AKTUELT NÅ