Hopp til innhold

Fafo-rapport: Turnus sliter på helse og privatliv

Turnuser og arbeid utenfor normalarbeidsdag påvirker både helse og privatliv negativt, ifølge en rapport som Fafo har utarbeidet for Fagforbundet.

Sykepleiere på vakt

Illustrasjonsfoto: Sykepleiere er blant yrkesgruppene som jobber mange vakter utenfor normalarbeidstid.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

Studien er basert på arbeidstidsordninger i helse-, pleie- og omsorgssektoren. Både kreft, hjerteproblemer, depresjon og skilsmisser kan følge av en ubekvem arbeidssituasjon, ifølge rapporten.

– Inkluderende arbeidsliv

– Funnene bekrefter og synliggjør sammenhengen mellom når og hvordan vi arbeider og helsen vår. Og dessuten det sosiale livet for oss selv og våre nærmeste, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det viser også hvor viktig arbeidet med et inkluderende arbeidsliv er, og ikke minst hvor viktig det er at vi tenker arbeidsliv i et livsløp, sier Davidsen

Han mener ikke at tjenester som må ytes hele døgnet bør legges ned. Men man må ta mer hensyn til arbeidstid og bemanning.

– Mange av disse konsekvensene melder seg jo ikke før det er gått en tid. Jeg synes det er spesielt interessant å se hvor klare de sosiale konsekvensene kommer fram i forskningen. Det har det vært lite diskusjon om hittil, sier Davidsen.

Han mener undersøkelsen griper direkte inn i debatten rundt «oljeturnuser» og langturnuser, eller ekstremarbeidstidsordninger som noen kaller det.

Davidsen sier han tydelig ser behovet for å beholde en god arbeidsmiljølov.

– Konsekvensene av å svekke vernet om arbeidstakerne kan bli store både for folks helse og deres sosiale liv. Det har virkninger for den enkelte, og vil i tillegg være lite lønnsomt for samfunnetsom helhet. Troen på det totale frislipp, som vi ser at politikere på høyresiden tar til orde for, får seg et skudd for baugen, sier Davidsen.

AKTUELT NÅ