Hopp til innhold

Turid Birkeland er død

Tidligere kulturminister og nåværende direktør i Rikskonsertene, Turid Birkeland (53), er død.

Turid Birkeland
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Birkeland har vært en markant skikkelse i norsk politikk og norsk kulturliv i mange år.

Hun har blant annet vært leder for AUF, Arbeiderpartiets ungdomsparti, hun har vært kulturminister og hun har sittet tre år på Stortinget.

I høst ble hun valgt inn i Oslo Bystyre der hun satt i Byutviklingskomiteen.

Kulturpersonen Birkeland

Turid Birkeland har også vært opptatt av kultur og kulturformidling i sin karriere.

Hun har vært kultursjef i NRK, festivalsjef i Risør kammerfest i en årrekke, medlem av styrene til Stavanger kulturby, Norges Musikkhøgskole og nevnte Risør kammerfest. Der var hun styremedlem til det siste.

I tillegg var Birkeland direktør i Rikskonsertene fra 2012 til sin død.

– For oss er dette svært tragisk. Det kom brått og uventet, selv om Turid har vært syk en stund. Vi er i dyp sorg og ber om ro, sier Birkelands bror Roar Birkeland til NRK.

For litt mer enn fire år siden fikk hun diagnosen myelofibrose. Ifølge familien døde Turid Birkeland som følge av komplikasjoner rundt denne sykdommen. Hun døde på ettermiddagen på julaften.

– Etterlater et stort tomrom og mange gode minner.

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) trekker blant annet frem Birkelands internasjonale engasjement og hennes engasjement innen kultur.

– Vi sørger ved Turid Birkelands bortgang, og tankene går til hennes familie. Turid var en varm person, et kulturelt levende menneske. Hun var internasjonalt engasjert. Turid etterlater seg et stort tomrom og veldig mange gode minner, sier en preget Støre (Ap) om Birkelands bortgang.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK sier budskapet om Birkelands bortgang er trist.

– Vi ha visst at hun har vært syk en stund, men likevel er det overraskende, sier Eriksen som beskriver Birkeland som en markant leder med tydelige ambisjoner og engasjement i alt hun gjorde.

– Det vet alle som jobbet med henne i NRK, og alle hennes meningsfeller og -motstandere utenfor.

Da Dagbladet laget et portrett på Birkeland på begynnelsen av 2015, snakket hun blant annet om den alvorlige sykdommen og hvordan folk møter og snakker om kriser.

– Hva bør vi si til hverandre?

– Bare vær der. La den som er redd få lov til å være redd. Ikke forsøk å glatte over, for det går ikke. Det er fælt, punktum. Det å vise respekt for et annet menneske handler også om å ta de vonde følelsene på alvor. Jeg er evig takknemlig for de som var der for meg. Det ga meg håp, sa Birkeland.

Turid Birkeland etterlater seg en ti år gammel sønn.

AKTUELT NÅ