Hopp til innhold

Tror ikke på regjeringens mobbebøter

Moren til Odin mener det er feil å gi rene pengebøter til skoler som ikke følger opp mobbesaker. – Bruk heller pengene på kompetanseheving, sier hun.

Katrine Olsen Gillerdalen

ENGASJERT: Katrine Olsen Gillerdalen er moren til Odin som tok sitt eget liv for to år siden. Gillerdalen har engasjert seg sterkt for å få slutt på mobbing etter den tragiske hendelsen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Odin Olsen Andersgård

MOBBET: 13 år gamle Odin Olsen Andersgård ble mobbet i flere år. I 2014 tok han sitt eget liv.

Foto: Privat

Katrine Olsen Gillerdalen opplevde at sønnen Odin på 13 år tok sitt eget liv i 2014, etter flere år med mobbing i skolen.

I dag la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fram en rekke nye tiltak som skal sikre en bedre skolehverdag for barn, noe Gillerdalen applauderer.

– Den beste delen av pakka er at alle skoler skal bli bedre på å håndtere mobbing, og få mer kunnskap om hvordan mobbing kan avverges. Det er en veldig ensom og tung verden å være i når man har barn som blir mobbet, sier hun.

Straffes med dagbøter

I Elevundersøkelsen 2015 svarte omtrent 16.500 barn at de blir mobbet to til tre ganger i måneden eller mer. Regjeringen foreslår å endre loven slik at kommuner og skoler som ikke følger opp pålegg om mobbing, kan straffes økonomisk.

− Vi må ha et ris bak speilet. Vi vil derfor gi dagbøter dersom skolen ikke gjør det de skal, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Torbjørn Røe Isaksen

NYE GREP: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la frem nye tiltak for å hindre mobbing på Ila skole i formiddag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Dette er ikke nødvendigvis en god idé, mener Gillerdalen som har mer tro på at pengene skal brukes til kursing av ansatte.

– Hvis skolen får en bot på 40.000 kroner så er det bedre at de bruker den summen på kompetanseheving, fremfor at det blir en ren pengebot.

– Systemet får velge sin klageinstans

Irma Rustad

SKUFFET: Irma Rustad i foreningen Mobbing i skolen er enormt skuffet over regjeringen.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Irma Rustad som er generalsekretær i Mobbing i skolen er sterkt kritisk til at Fylkesmannen beholder ansvaret som klageorgan i mobbesaker. Hun mener Barneombudet ville vært en langt bedre kandidat.

– Det er vanskelig å si hvor skuffet vi er. Fylkesmannen har vært tilsynsmyndighet i ti år og har ikke gjort en god jobb. Nå ser vi at regjeringen lar systemet velge sin egen klageinstans, og det er så skuffende at jeg ikke har ord, sier Rustad.

Regjeringen på sin side tror det er en god løsning, særlig fordi klageordningen skal bli raskere.

– Elevene kan nå gå rett til Fylkesmannen uten å sende klagen til skolen først, og fylkesmennene skal få mer ressurser for å løse denne oppgaven på en god måte, sier kunnskapsministeren.

Håper på raskere klageordning

Katrine Olsen Gillerdalen ønsket på sin side heller et uavhengig nasjonalt ressurs- og kompetansesenter som kunne tatt seg av mobbesaker.

– Men når det nå er bestemt av Fylkesmannen blir klageorgan, så støtter vi det fordi det også blir en opprustning av systemet.

Hun er ikke enig med Rustad i at Barneombudet hadde vært en bedre kandidat.

– Barneombudet skal heller være der for å støtte og ta vare på barn og foreldre. Forhåpentligvis blir klageordningen nå både enklere og bedre.

AKTUELT NÅ