Hopp til innhold

22.juni: Trente på å bruke helikopter 22.juli: Brukte gummibåt til Utøya

Bare én måned før terroraksjonene 22. juli øvde Forsvaret og politiet på et scenario som var svært likt terroren på Utøya. Da var gummibåten som fraktet politiets Delta-styrke til Utøya, byttet ut med Forsvarets helikoptre.

Forsvarets helikoptre nærmer seg Melkøya. Om bord er politiets spesialstyrke Delta. De skal til aksjon for å pågripe terrorister.

Prosedyren har de trent på mange ganger før. Mens helikoptrene ligger over Melkøya, fires spesialstyrkene ned på øya. En etter en fires de topptrente politifolkene ned fra helikopteret, mens resten sikrer.

Terrorister på øy

Årsaken til aksjonen er at terrorister har gått i land på Melkøya, tatt samtlige ansatte på øya som gisler og truer med å drepe dem.

Dette er det andre anslaget i en terroraksjon der terrorister først har kapret en gasstanker utenfor Hammerfest og truet med å sprenge den i filler.

Politiet må gå til aksjon for å pågripe terroristene på Melkøya og frigi gislene. De ber derfor om helikopterbistand fra Forsvaret for å få Delta ut til øya.

Dette var scenariet under antiterrorøvelsen Gemini 2011.

– En forferdelig kontrast

Én måned senere, fredag 22. juli, var det virkelighetens terror som rammet Norge.

Men da hadde ikke Norge beredskap til å bruke det man hadde trent på.

Anders Behring Breivik hadde allerede tatt mange liv på Utøya da politiets spesialstyrke tok seg over til øya for å pågripe ham.

I motsetning til i øvelsen, kom ikke beredskapstroppen i helikopter. En rød gummibåt ble brukt for å frakte Delta, som var utstyrt med tungt utstyr, over til Utøya.

Kort tid etter at gummibåten la fra kai, begynte den å ta inn vann og fikk motorstopp.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

– Det er en forferdelig kontrast, sier forsker og avdelingsleder ved Nupi, Ståle Ulriksen, når han ser bildene fra Øvelse Gemini opp mot det som skjedde 22. juli.

– Dette viser at både Forsvaret og beredskapstroppen har vært forberedt på scenarier som ikke er så forskjellig fra det vi så 22. juli. Det er jobben deres, og de har vært forberedt på det. Men 22. juli fikk de ikke de ressursene som kunne ha gjort dem i stand til å håndtere det mye kjappere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Øvelse Gemini 2010

Også under Øvelse Gemini i fjor ble politiets beredskapstropp firt ned på dekket til et fartøy fra et Bell 412 SP helikopter.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

«Eksisterte ikke en beredskapsordning»

Ifølge Politidirektoratet ble ikke Forsvarets helikoptre brukt til transport av beredskapstroppen fordi «det ikke eksisterte en beredskapsordning som ga politiet rask nok tilgang på helikoptrene».

Politiet ba til slutt om helikopterbistand fra Forsvaret også 22. juli, men den uformelle forespørselen om dette kom først nær en og en halv time etter bombeeksplosjonen i Oslo, ifølge Forsvaret.

  • 15.26: Bombe i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum eksploderer
  • 16.50: Politiet retter en uformell forespørsel om helikopterbistand fra Forsvaret
  • 17.26: Politiet får første melding om skyting på Utøya
  • 18.27: Gjerningsmannen blir pågrepet
  • 18.55: Første Bell-helikopter tar av fra Rygge

Forsvarets første Bell-helikopter lettet altså drøye to timer etter at politiet ba om helikopterbistand. I sommer var det ikke noen krav om hvor raskt Forsvarets helikoptre skulle kunne være i lufta.

– Det er to forhold som spiller inn. Det ene er at Forsvaret i en slik krise spiller en støtterolle til politiet. Den støtten gis på anmodning, og den anmodningen kom først klokken 16.50, sier Dag Aamoth, pressetalsmann i Forsvaret.

– Det andre er at avdelingen ikke hadde beredskap, og vi måtte kalle inn personell fra ferie og fritid, klargjøre helikoptrene teknisk og briefe personellet. Slik hadde vi tre helikoptre i lufta klokken 19.

– Burde bedt om helikopterbistand umiddelbart

Ståle Ulriksen

Det ville utgjort en stor forskjell om man hadde brukt helikopter til Utøya, tror Ståle Ulriksen.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Poltiet burde ha bedt om å få så mange helikoptre som mulig så fort som mulig rett etter at bomben smalt, sier Ulriksen til NRK.

Det er minst to forhold som gjør at det burde ha skjedd umiddelbart, selv i en uoversiktelig situasjon, i stedet for etter en og en halv time, mener Ulriksen.

– Ut fra erfaringer fra øvelser og tidligere terroraksjoner burde man ha tatt høyde for at det kunne komme flere anslag. Det har vi sett andre steder, det har sjelden bare vært én hendelse, peker han på.

– For det andre var det ingen som visste hvor mange døde eller sårede som lå inne i bygningene som var rammet av bomben, de første minuttene etter eksplosjonen. Vi kunne ha snakket om hundrevis av mennesker som trengte medisinsk evakuering. Det handler om å skaffe seg fleksibilitet og handlingsrom og trekke inn mest mulig ressurser så raskt som mulig, så en er forberedt på nye utviklinger dersom der skjer.

Kunne det ha utgjort noen forskjell?

– Hvis en hadde hatt helikopteret i Oslo når en fikk varsel om at det var skyting på Utøya, så ville jo det gått rimelig mye fortere. Det er klart det ville utgjort en veldig stor forskjell, mener Ulriksen.

Øvelse Gemini 2009

Spesialstyrker fra Forsvarets spesialkommando (FSK) firer seg ned fra Bell 412 helikopter under øvelse Gemini 2009. I bakgrunnen sees også politihelikopteret.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret

AKTUELT NÅ