Hopp til innhold

Treningssentre dopingtester flere enn noen gang

Norske treningssentre dopingtestet rekordmange gjester i første halvdel av 2015. Likevel er det under halvparten av treningssentrene i Norge som sier klart nei anabole steroider, ifølge Antidoping Norge.

Urinprpøver for dopingtest

URINPRØVER: Når treningssentrene ønsker å teste medlemmer, kommer det en kontrollør fra Antidoping Norge og gjennomfører testen. De som testes må tisse i et spesialglass med observatøren til stede.

Foto: FABRICE COFFRINI / AP

– Treningsdop er et økende problem, særlig blant ungdom, sier Kim Eilertsen, prosjektkoordinator for Rent senter-programmet i Antidoping Norge, til NRK.

Antidoping Norge står bak prosjektet «Rent senter», som forplikter medlemssentrene til å ha nulltoleranse mot bruk av dopingmidler. I første halvdel av 2015 ble gjennomført nesten 200 samtaler og 75 tester. Det er et langt høyere tall enn tidligere.

Kim Eilertsen

Kim Eilertsen i Antidoping Norge opplyser at 432 av 1071 norske treningssentre er med i Rent senter.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Ansatte på senteret får opplæring, og gjennomfører bekymringssamtaler med personer de mistenker kan ha brukt anabole steroider. Blir mistanken forsterket etter praten, ber de dem ta en dopingtest.

Blir utestengt

En av dem som har testet flest personer på norske treningssentre i år er Øystein Schjølberg, regionsjef i treningskjeden Stamina. Han opplever ikke at medlemmene blir sure hvis han ber om en samtale.

– De fleste har ikke noe å skjule, og da er det heller ikke noe problem. De som derimot har brukt ulovlige stoffer, blir utestengt fra senteret. Det har også hendt at folk har nektet å teste seg, sier Schjølberg.

Øystein Schjølberg

Øystein Schjølberg er regionsjef for flere Stamina-sentre i Nord-Norge. Han er opptatt av å holde sentrene rene, og jobber både med forebygging og testing.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Nektelser blir regnet som en positiv prøve, og dermed blir også disse kastet ut. Målet er at sentrene skal være helt frie for anabole steroider og såkalt treningsdop.

  • Her kan du se om ditt treningssenter er et Rent senter

– Noe av grunnen til økningen kan være at vi har satt strengere krav til sentrene for at de kan kalle seg rene. Alle som melder seg inn på sentrene må signere på antidopingreglene og støtte holdningene mot doping, sier Eilertsen i Antidoping Norge.

Sertifiseringer fra Antidoping

På medlemssentrene henger det sertifiseringer som viser at de ansatte har fått opplæring i Antidoping-arbeid.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Lett tilgang til midlene

Øystein Schjølberg har hatt over 40 bekymringssamtaler og bedt om 17 tester så langt i år. Både han og Eilertsens inntrykk er at dopingmidler er lett tilgjengelig, og syns derfor det er synd at bare 432 av de 1071 treningssentrene i Norge tar klar avstand.

– Har du en sønn eller datter på 15–16 år som skal begynne på et treningssenter anbefaler jeg sterkt at du tar en sjekk for å se om senteret er rent, sier Schjølberg.

Tollvesenet gjorde tidligere i år rekordbeslag av dopingmidler, og Antidoping Norge har slått treningsdop-alarm.

Urealistisk kroppsideal

Cecilie Brein-Karlsen

Cecilie Brein-Karlsen er opptatt av at sentrene bidrar til å fremme et sunt kroppsideal.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

Eilertsen tror kroppspresset er årsaken til at flere ønsker å prøve raske løsninger, som er langt fra ufarlige. Bivirkningene av anabole steroider kan være alt fra dårlig ånde, fett hår og uren hud, til livstruende skader og sykdommer.

Også statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Cecilie Brein-Karlsen (H) er bekymret for kroppspresset.

– Man har fokus på helt urealistiske kroppsidealer. Dessverre så bruker noen doping for å oppnå drømmekroppen. Det er viktig at treningsbransjen bidrar med å fremme sunne kroppsidealer, sier Breim-Karlsen.

AKTUELT NÅ