Hopp til innhold

Trengte en å snakke med - fikk tilbud om antidepressiva

17 år gamle Anika fikk tidlig tilbud om medisiner da hun viste tegn på at hun hadde det vondt, og ikke fikk sove. – Problemene forsvinner ikke av piller, sier hun.

Anika

SAMTALEPARTNER VIKTIG: Anika deler egne erfaringer med antidepressiva, for å hjelpe andre i samme situasjon. Hun mener det viktigste for barn og unge som sliter psykisk, er voksne personer som vil høre på deg.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

I dag fortalte NRK at antall barn og unge som får tilbud om antidepressiva og sovemidler har doblet seg på ti år. Mens det i 2004 var 8700 barn som fikk resept på medisinene, var tallet 17.500 i 2014.

Anika fikk det samme tilbudet da hun var 15 år og trengte hjelp. Det takket hun først nei til.

– Når barn sover dårlig så er det en grunn til det. Det er noe vondt inni deg, og det må løses ved å snakke om den egentlig grunnen. Det blir for lettvint å gi ut medisiner, sier 17-åringen.

Deler erfaringer

Antidepressiva: citalopram

ANITDEPRESSIVA: I 2004 var 8700 barn som fikk utskrevet antidepressiva og sovemidler. I 2014 var tallet doblet.

I dag er hun en såkalt «proff» i stiftelsen Forandringsfabrikken. De jobber for å påvirke myndighetene for å gjøre tjenester og systemer for barn og unge bedre.

Anika gir råd til hjelpesystemene, slik at andre i samme situasjon kan få det bedre enn hun selv har hatt det.

– Har man problemer, så trenger man en å snakke med. Behandlere og andre voksne må tørre å snakke med oss om de vanskelige tingene, og det som gjør at vi har det så vondt.

«En pille for en ille»

Gisle Roksund

FOR LETT: Fastlege og spesialist i allmennmedisin Gisle Roksund mener leger litt for lett skriver ut medisiner til unge som sliter.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Fastlege og spesialist i allmennmedisin Gisle Roksund, er enig i at det kan være litt for lettvint å skrive ut medisiner til unge som sliter psykisk.

– Å løse problemene kjemisk med medisiner, er jeg veldig skeptisk til. Jeg sier ikke at man ikke skal bruke medisiner, men det bør være unntaket, sier Roksund.

Han tror det er vanskelig å være ung i dag på grunn av perfeksjonskravene. Det kan være mange ting som påvirker søvnen, blant annet spenninger i hjemmet, skilsmisser, stressnivå og andre vanskeligheter.

– Å ta en pille for en ille er lettere i dag enn det var før. Og vi som er doktorer er nok skyld i det. Medisiner blir skrevet for lett ut.

Trenger noen som hører etter

Da Anika etter hvert prøvde medisinene hun fikk tilbud om, fungerte det ikke så godt.

Anika

FUNGERTE IKKE: Anika fikk tilbud om antidepressiva for første gang da hun var 15 år. Først takket hun nei, senere valgte hun å teste om det fungerte.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

– Jeg følte meg som en zombie. Det fungerte på akkurat det det skulle virke mot, men det gikk utover resten av dagen. Jeg ble veldig slapp og trøtt, og til slutt så sluttet jeg å bruke pillene på grunn av bivirkningene.

Hun skulle mye heller ha fått tilbud om en samtalepartner, mener hun selv. For det var det som til slutt ble redningen.

– Det er en grunn til at vi kaster glass rundt oss, og får ekstreme reaksjoner. Vi har det vondt inni oss, og da trenger vi å snakke om hva som gjør at vi har det så vondt innerst inne. Det trenger ikke nødvendigvis være en psykolog, bare en som vil høre etter og som tåler å høre alt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger