Været var både kjølig og grått da de seks medlemmene av kongefamilien kom ut på Slottsbalkongen før de første skolene i Oslo marsjerte forbi ved 10.30-tiden.

Men ikke lenge etter tittet sola fram, og den kastet lys og varme over hovedstaden det meste av ettermiddagen.

Med unntak av sykdomsforfall i 2005, har kong Harald stått og sett utover Slottsplassen og Karl Johans gate der barnetoget i Oslo har sin rute, siden 1946.

Følelsene på nasjonaldagen har han tidligere beskrevet slik:

– Klump i halsen og sliten i beina.

(Saken fortsetter under bildet)

17. mai 2012 slottsbalkongen - Lille prins Sverre Magnus gjespet og la ikke skjul på at det kunne være slitsomt å stå på Slottsbalkongen og vinke mens skolebarna passerte forbi på plassen under. - Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Lille prins Sverre Magnus gjespet og la ikke skjul på at det kunne være slitsomt å stå på Slottsbalkongen og vinke mens skolebarna passerte forbi på plassen under.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Tok lekepauser

Rundt tre timer tar det før konge- og kronprinspar kan forlate balkongen og gå inn til en ventende 17. mai-lunsj sammen med resten av familien.

Ingrid Alexandra og lillebror Sverre Magnus tok pause etter en stund, men kom ut på balkongen igjen like før de siste skolene passerte.

Begge så ut til at aller helst ville ha fortsatt leken innendørs sammen med de andre småbarna i kongefamilien.

Gjenbruk

Både dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit hadde valgt yttertøy i hvitt og mørkeblå hodeplagg som antrekk på nasjonaldagen.

Begge satset på gjenbruk. Kronprinsessen hadde funnet fram kåpen som hun brukte første gang på Slottsbalkongen i 2001, som kronprinsens forlovede Mette-Marit Tjessem Høiby.

Dronning Sonja hadde den hvite, varme ullcapen som hun har brukt et ukjent antall ganger tidligere.

De kongelige kvinnenes hatter er alltid en «snakkis» etter 17. mai. Kronprinsessens luelignende hodeplagg med slør blir neppe et unntak i år.

Kong Harald og kronprins Haakon slipper det vanskelige valget med å velge antrekk til 17. mai. De stiller tradisjonen tro i det britiske festantrekket sjakett med tilhørende flosshatt.

Og hver gang en ny skoles flaggborg passerer over plassen hilser de med hatten – i år 111 ganger, ettersom det var 111 skoler med i toget, ifølge Oslo kommune.

(Saken fortsetter under bildet)

17. mai i Oslo 2012 - Barnetoget i Oslo passerer Stortinget og går videre opp Karl Johans gate til Slottet, der kongefamilien hilser dem fra Slottsbalkongen. - Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Barnetoget i Oslo passerer Stortinget og går videre opp Karl Johans gate til Slottet, der kongefamilien hilser dem fra Slottsbalkongen.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Rødtvet først

Rødtvet skole feirer 50-årsjubileum i år og fikk dermed æren av å være første skole i toget med 25-åringene Toppåsen og Bjørndalen på de neste plassene.

Helt til slutt gikk de videregående skolene Kristelig Gymnasium, Hartvig Nissen og Foss.

For første gang på mange år har kongeparet «tatt fri» 17. mai om ettermiddagen.

Det blir derfor ikke noe bydelsbesøk denne dagen, slik tradisjonen har vært i ganske mange år.

Men alle som ønsker det kan ta turen til Operataket i Oslo 31. mai for å få et glimt av kongeparet.

Da skal de ta imot regjeringens- og folkets hyllest i forbindelse med 75-årsdagene sine.