Hopp til innhold

Thorleif Enger dømt til fengsel i tre år

Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, er dømt til fengsel i tre år for medvirkning til to tilfeller av korrupsjon. Han anker dommen.

Thorleif Enger

STRENGEST STRAFF: Thorleif Enger fikk strengest straff fordi han var konsernsjef.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I 2011 startet etterforskningen av det som har blitt omtalt som norgeshistoriens største korrupsjonssak. De tiltalte var tidligere konsernsjef Thorleif Enger, tidligere driftsdirektør og visekonsernsjef Daniel Clauw, tidligere juridisk direktør Kendrick Wallace og konserndirektør Tor Holba. Sistnevnte er den eneste som fortsatt er ansatt i selskapet, men han er permittert.

Saken har gått i Oslo tingrett fra januar til mars i år. Dette er dommen:

  • Thorleif Enger er dømt til fengsel i tre år. Han er funnet skyldig i medvirkning til to tilfeller av korrupsjon.
  • Daniel Clauw dømmes til fengsel i to år. Han er den eneste av de fire som er frifunnet for Libyaforholdet, men funnet skyldig i grov korrupsjon i India
  • Tor Holba er dømt til fengsel i to år. Han er funnet skyldig i ett tilfelle av medvirkning til grov korrupsjon.
  • Kendrick Wallace er dømt til fengsel i to år og seks måneder. Wallace er funnet skyldig i to tilfeller av grov korrupsjon.

– Et viktig signal

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland

Førstestatsadvokat i Økokrim, Marianne Djupesland

Foto: Økokrim

Thorleif Enger er dermed dømt til den strengeste straffen.

«Av de fire tiltalte er retten av den oppfatning at Enger er den som bør dømmes strengest. Enger var konsernsjef. Tillitsbruddet overfor Yara var størst for Engers del. Han hadde muligheter til å stoppe korrupsjonen både i India og Libya», skriver retten i begrunnelsen for straffeutmålingen.

– Vi er glad for at retten vurderer saken på samme måte som økokrim. Dette sender et viktig signal om at toppledere må regne med å stå strafferettslig ansvarlig for bruk av bestikkelser, sier Marianne Djupesland, førsteadvokat i Økokrim.

– Vi er sterkt uenige i dommen og har selvsagt anket, sier Ellen Holager Andenæs som er Engers forsvarer.

Hun ønsker ikke å kommentere dommen ytterligere.

Sindre Heyerdahl forteller om den strenge Yara-dommen

NRKs økonomireporter Sindre Heyerdahl forteller om Yara-dommen.

Daniel Clauw og Tor Holba har også anket dommen.

– Vår umiddelbare kommentar er at Claw er frifunnet for Libya-foholdet. Han er fornøyd med å ha blitt hørt der og håper saken er over for hans del når det gjelder det forholdet, sier Fredrik Berg, Clauw sin advokat.

– Tor Holba er svært skuffet over domfellelsen, og stiller seg uforstående til rettens vurdering av bevisene. Han fastholder at han først ble kjent med betalingsavtalen sommeren 2008 og avtalen ble da stoppet ved at han umiddelbart varslet konsernsjefen. Bevisene i saken underbygger at han ikke er skyldig i korrupsjonsanklager. Saken vil bli anket. sier Holbas advokat Nadia Hall.

Dette er saken

Alle fire var tiltalt for grov korrupsjon der forholdene knytter seg til bestikkelser til sønnen av Libyas oljeminister. Totalt skal Yara ha betalt ministersønnen 1,5 millioner dollar da de forhandlet om felles gjødselproduksjon med et statseid, libysk oljeselskap, da under Gadaffis regime. Alle, utenom Tor Holba, var også tiltalt for å ha betalt bestikkelser til en høytstående tjenestemann i India. Her var det snakk om en fellesprosjekt mellom Yara og et indisk kunstgjødselselskap.

Det var Yara selv som varslet økokrim og mulige bestikkelser og erkjente i 2014 korrupsjon. Yara fikk en foretaksbot på 270 millioner og i tillegg en inndragning av 25 millioner kroner.

AKTUELT NÅ