Hopp til innhold

Tetzschner stemmer imot eget parti

Stortinget innledet mandag siste runde i behandlingen av det mye omtalte datalagringsdirektivet.

Michael Tetzschner (H)

Michaek Tetzschner har varslet at han vil stemme imot sitt eget parti, Høyre, i datalagringssaken.

Foto: Høyre

Avtalen mellom Høyre og Arbeiderpartiet sikrer flertall, og det eneste spenningsmomentet er hvor mange høyrerepresentanter som bryter ut.

Leder av Oslo Høyre, Michael Tetzschner, varsler i en kronikk i Aftenposten at han vil stemme nei, i henhold til sin overbevisning.

Det er uklart om noen av de andre profilerte motstanderne vil følge hans eksempel. Men ingenting tyder på at det er så mange som ti som trosser partileder Erna Solberg og stemmer mot partiets posisjon.

– Solid flertall for

Høyres andre nestleder Bent Høie forsikrer at flertallet for avtalen er solid, og at det ikke blir noen overraskelser under voteringen. Debatten vil ta mesteparten av dagen, og avstemningen er først ventet ved 20-tiden.

Saksordfører Ingjerd Schou (H) åpnet maratonøvelsen ved å hevde at avtalen mellom Høyre og Ap både styrker personvernet og politiets mulighet til å bekjempe grov, grenseoverskridende kriminalitet.

Strengere regler for lagring

Ingjerd Schou

Saksordfører, Ingjerd Schou (H), hevder at datalagringsdirektivet styrker personvernet.

Foto: Østfold Høyre

Høyre har fått gjennomslag for flere tiltak som styrker personvernet, blant dem er domstolskontroll med utlevering av data, høy strafferamme for saker det kan bes om innsyn i, strengere regler om selve lagringen og kryptering ved overføring
av data, sa Schou. Dessuten skal Datatilsynet styrkes betraktelig.

Hun la til at trafikkdata om bruk av mobiltelefon, internett og e-post skal lagres i seks måneder, direktivets minstekrav, og deretter slettes. Det er ikke snakk om å lagre innholdet.

– Brudd på grunnlova

Mandag ettermiddag ble stortingsdebatten om Datalagringsdirektivet forstyrret av en publikumer.

Fra galleriet ropte mannen at Stortinget bryter grunnloven dersom direktivet blir innført, og at hver stortingsrepresentant blir stilt ansvarlig.

Opptrinnet i Stortinget løste seg fredelig, og Stortinget fortsatte debatten.

Regjeringspartiene SV og Sp er sterkt imot det de kaller massiv overvåking av alle, når det kanskje er noen ytterst få politiet er interessert i. Det er også Frp og KrF.

AKTUELT NÅ