Hopp til innhold

- Helt, helt meningsløst!

– Ha-ha-ha! Det er helt, helt meningsløst! Slik reagerer Naturvernforbundets Lars Haltbrekken på nyheten om at Synnøve Finden sender helt ferdig Gulost til Danmark for å skive og pakke den. Deretter sendes osten tilbake til Norge.

Synnøve Finden

Synnøve Skivet Gulost som selges til storhusholdninger skives og pakkes i Danmark.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken mener det er uforsvarlig å frakte ferdig ost til Danmark og hjem igjen.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

– Vi kunne jo ha skivet den selv i Norge! Det finnes ikke noen måte å forsvare dette miljømessig på, utbryter en vantro Haltbrekken.

Posten Norge har på NRKs forespørsel regnet ut at én lastebiltransport på 27 tonn tur-retur Danmark koster klimaet anslagsvis 511 kilogram CO2.

– Helt i tråd med formålet

Synnøve Finden bruker ordningen Utenlands bearbeiding. Ordningen administreres av Statens Landbruksforvaltning (SLF), og var egentlig ment for bedrifter som ville drive innovasjon og prøveproduksjon i utlandet en periode.

Les også: – Budeia er «tysk»

Det finnes ikke noen måte å forsvare dette miljømessig på

Lars Haltbrekken, leder Naturvernforbundet

I forskriften står det:

Formålet med tollnedsettelser etter denne forskriften er å legge til rette for at virksomheter kan gjennomføre produksjonstilpasninger gjennom utenlands bearbeiding av landbruksvarer, samtidig som det tas tilbørlig hensyn til muligheter for avtak og foredling av landbruksvarer i Norge.

På spørsmål om Synnøve Finden bruker ordningen i tråd med formålet når de sender ferdig ost til utlandet, svarer SLF at skiving og pakking er å anse som en produksjonstilpasning.

Bare de store bruker ordningen

Slik tolker SLF forskriften også for andre store konsern som bruker ordningen.

Multinasjonale selskaper som Mondelez/Kraft Food, McDonald’s, Burger King og Tulip kjøper kvoter hos Statens Landbruksforvaltning hvert tredje år.

Kvotene sørger for at selskapene kan frakte norsk kjøtt og norske meierivarer ut av landet for å lage utenlandske varer som deretter kommer tollfritt inn i Norge.

Det dreier seg for eksempel om skinke, burgerost, smøreost og salami. Kjente produkter som alltid er å få kjøpt.

Les også: Dansk salami er egentlig norsk
Les også: Her er lista over norsk mat produsert i utlandet

Har ikke pakkeutstyr i Norge

Jan Bodd i Synnøve Finden

Jan Bodd, eier og styremedlem i Synnøve Finden.

Synnøve Finden mener deres bruk av ordningen er helt i tråd med regelverket.

- Noe av produksjonen, det som selges på hoteller, er pakket i utlandet, men osten er helt norsk og produsert i Norge.

Det syns jeg er helt greit for vi har ikke pakkeutstyr til alle mulige pakninger på vårt anlegg, sier eier og styremedlem i Synnøve Finden, Jan Bodd.

Arbeidsplasser flyttes til utlandet

Statens Landbruksforvaltning medgir at ordningen Utenlands bearbeiding kan føre til færre norske arbeidsplasser.

– Det kan den, hvis en ser isolert på det. Men for de som produserer råvarene er det en avsetningskanal. For industrien kan det gi en produksjonstilpasning som i sum gir gevinster og kan gi økt produksjon også i Norge i framtida, sier administrerende direktør, Jørn Rolfsen.

Q-meierene ble utkonkurrert

Q-meieriene får ikke brukt ordning

Bernt Myrdal i Q-meieriene konstaterer at bare store selskaper har råd til kvoter for utenlands bearbeiding.

Vi trodde dette var et system som skulle hjelpe små meierier som oss til å få raskere innovasjonstakt.

Bernt Myrdal, administrerende direktør i Q-meieriene

Q-meieriene, som er 1/20 så store som konkurrenten Tine, hadde det de mente var en svært god produktidé og deltok på den forrige kvoteauksjonen Statens Landbruksforvaltning avholdt.

Men da fikk de sjokk.

For mens prisen per kvote hadde ligget på 4-6 øre tre år tidligere, presset de store matvaregigantene denne gangen prisen opp til 65 øre. For en halv million kroner fikk Q-meieriene 750 tonn med kvote.

Du hadde ikke råd til mer?

– 65 øre var i overkant av det vi kunne by, men vi hadde lyst til å prøve. Vi trodde dette var et system som skulle hjelpe små meierier som oss til å få raskere innovasjonstakt. sier administrerende direktør i Q-meieriene, Bernt Myrdal.

Og fortsetter:

– I stedet er det store selskaper som Mondelez og McDonald’s som stikker av med kvotene. De må passe på at de får varene sine, da blir det vanskelig for små meierier som oss.

Les også: Bondelaget: – Tollordningen misbrukes
Les også: – Dette er klimagalskap satt i system

AKTUELT NÅ