Hopp til innhold

Sykehuset: – Alt går etter planen

Verken pasienter, pårørende eller ansatte har noen grunn til å frykte å bli smittet av ebola etter at en norsk kvinne er innlagt med blødningsfeberen, ifølge Oslo universitetssykehus. Kvinnen har ikke hatt fysisk kontakt med andre mennesker siden hun forlot Sierra Leone i en transportisolator.

Se video

I FULLT BESKYTTELSESUTSTYR: Her fraktes den ebolasmittede kvinnen inn til høysmitteavdelingen på Ullevål. Ifølge Oslo universitetssykehus er det «ekstrem lav risiko» for at noen utenfor kan bli smittet av ebola i forbindelse med kvinenn som nå er innlagt. FOTO: Scanpix.

– Alt fra transport til innleggelse og rutiner har gått etter planen, opplyser

Personalet er ekstremt godt beskyttet. Disse rutinene har vi øvd på i mange år, og det fungerer helt fantastisk. Det har vi sett i dag, konkluderte avdelingsleder for infeksjonsmedisinsk avdeling Dag Kvale.

Tirsdag ettermiddag holdt Oslo universitetssykehus den andre pressekonferansen etter at den første norske helsearbeideren (32) som er smittet ebola ankom sykehuset.

Sykehuset ønsket ikke å snakke om den konkrete tilstanden til pasienten som er innlagt med ebola.

– Vi kan si at vi er i en tidlig fase fortsatt. Hun har vært en av de tidligste som er evakuert hittil. Det kan vi si, sier overlege Espen Rostrup Nakstad.

Ifølge overlegen kan tidlig evakuering og behandling være en fordel fordi helsepersonalet kan være bedre forberedt på komplikasjonene som vil oppstå.

– Ekstremt lav risiko for smitte for andre

Kvinnen ankom Norge tirsdag formiddag i et spesialfly fra Sierra Leone, hvor hun ble smittet på jobb for Leger uten grenser. Hun får nå behandling på isolat ved høysmitteavdelingen ved Ullevål sykehus.

– Vi har god kontroll. Nå ønsker vi å ha fokus på behandle pasienten. Det er ikke noen grunn til engstelse for andre pasienter eller pårørende med tanke på smitte. Vi har god kontroll, gjentok viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus.

Under pressekonferansen understreket de at det er «ekstrem lav risiko» for at noen utenfor kunne bli smittet av ebola i forbindelse med dette tilfellet som nå er innlagt.

– Vi må huske på at kvinnen ikke vært i kontakt med en eneste person under denne transporten, og kommer heller ikke til å bli det før hun er ferdigbehandlet. Hun har ligget i samme transportislolator under hele transporten. Det skal mye til for å bli smittet, man må ha nær kontakt med pasienten. Ebola smitter ikke via luft, men kroppsvæsker, sier Nakstad.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Pressekonferanse

Oslo universitetssykehus ønsket ikke å kommentere tilstanden til den smittede norske helsearbeideren.

Foto: NRK

Har ikke brukt eksperimentell ebolamedisin ennå

Kvinnen er innlagt som eneste pasient på et toppmoderne isolat. Der kan hun snakke og se pårørende gjennom vinduer og annet kommunikasjonsutstyr.

– Det er et veldig teknisk rom. Etter forholdene er det det beste man kan ligge i som isolert, sier Kvale.

Sykehuset vurderer fortløpende om de skal ta i bruk eksperimentell ebolamedisin. De har fått tak i en siste dose, men denne har så langt ikke ankommet sykehuset, opplyser de på pressekonferansen.

– Det er en del formalia rundt bruk av den eksperimentelle ebolamedisinen. Det ene er hva som er mulig å få tak i, og det andre er om det er klokt å gi denne medisinen, utdyper Kvale.

– Hva er sjansen for å overleve ebola?

– Vi kan ikke si noe til eller fra om muligheten for å overleve. Det er en potensiell skummel viralfeber, men tross alt med god støtteterapi er det mye bedre sjanser enn hvis man skal klare seg selv, svarer Kvale.

– Uunngåelig at flere i Europa blir ebolasyke

Flere europeiske land, inkludert Frankrike, Storbritannia, Nederland, Norge og Spania, har pasienter til behandling etter at de er blitt smittet i Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Til sammen er 3.400 personer er døde av sykdommen siden mars.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det er uunngåelig at flere tilfeller av ebolasmitte vil dukke opp i Europa, men man er godt forberedt og sykdommen kan kontrolleres.

– Tilfeller der folk er smittet i andre land, og tilfeller som ligner det vi har sett i Spania, vil høyst sannsynlig dukke opp igjen, sier Zsuzsanna Jakab, som er WHOs europeiske direktør.

– Det er uunngåelig at dette vil skje siden det reises mye fra Europa til de berørte områdene, og den andre veien, sier hun.

Mandag ble det klart at en spanjol trolig er første person i Europa som er blitt smittet med ebolaviruset utenfor Afrika.

AKTUELT NÅ