Hopp til innhold

– Sykehus kan ikke nekte å gi kreftmedisinen

Monika Tjåland betaler selv 1,8 millioner kroner for kreftmedisin, men får ikke sette medisinen på det offentlige sykehuset hun er innlagt på. Legeforeningen mener praksisen strider med loven.

Monika Tjåland

Kreftsyke Monika Tjåland betaler selv for kreftmedisin, og må forlate sykehuset og reise til privatklinikk for å få den.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Kreftsyke Monika bruker immunterapimedisinen Opdivo, en type medisin som er lovlig i Norge, men som ikke er godkjent for bruk i det offentlige helsevesenet fordi den koster for mye.

Men det offentlig helsevesenet vil heller ikke sette medisinen som Monika selv betaler for.

– Sykehusene har ikke lov til å nekte pasienter å få medisin de har betalt for selv, sier Stein Sundstrøm leder i Norsk onkologisk forening i Legeforeningen.

Stein Sundstrøm

Stein Sundstrøm er leder i Norsk onkologisk forening i Legeforeningen.

Blir avvist

Kreftlegene han representerer, har bedt juristene i Legeforeningen om en vurdering av praksisen som gjør at Monika hver fjortende dag må skrives ut fra sykehuset i Stavanger og kjøre til en privatklinikk.

Der får hun satt den livsviktige medisinen intravenøst.

– Juristene i Legeforeningen mener at praksisen sannsynligvis er en feiltolkning av pasientrettighetsloven, sier Sundstrøm.

Sykehuset i Stavanger opplyser at de konsekvent sier nei til å sette medisiner som ikke er offentlig godkjent i Norge.

Sverre Uhlving

Sverre Uhlving er fagdirektør i Helse Stavanger.

Foto: Lise Andreassen Hagir

– Vi får en god del slike forspørsler, og det gjelder mange typer medikamenter. Det blir uhåndterlig å skulle gjøre en individuell vurdering, sier fagdirektør i Helse Stavanger, Sverre Uhlving.

Hverken i Helsedirektoratet eller i de regionale helseforetakene finnes det retningslinjer for hvordan de skal håndtere pasienter som kjøper inn immunterapimedisin som det offentlige ikke tilbyr.

Han forteller at pasienter som i dag møter opp på sykehusene med egenbetalt medisin, systematisk blir avvist.

Monika Tjåland bor ikke langt unna den private klinikken der hun får medisinen intravenøst. Sundstrøm er urolig for pasienter som bor mer grisgrendt.

– De må dra til Aleris i Oslo, eller til andre private sykehus.

Firebarnsmora med alvorlig kreft får ikke medisinen som kan forlenge livet hennes, til tross for at den er lovlig. Nå betaler familien sjøl.

Hver lege kan bestemme

Helseministeren mener det er opp til hver lege å avgjøre om de vil sette privatkjøpt kreftmedisin. Dermed er det ikke i strid med loven at det offentlige sykehuset ikke setter medisinen til Monika hos seg.

– Dette en beslutning som ligger til sykehuset og den behandlende lege, sier Bent Høie.

Synes du det er greit?

Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Foto: NRK

– Dette reiser en rekke vanskelig problemstillinger, og derfor vil også dette bli tema for prioriteringsutvalget som har vært i arbeid, og den meldingen vi skal legge frem til stortinget. Men vi mener at sykehusene og den enkelte lege på sykehusene er ansvarlig for behandlingen og for at det blir en forsvarlig behandling, sier Høie.

For Monika Tjålands del dreier det meste seg nå om å vente. Om noen uker får hun svar på hvor godt den dyre medisinen virker.

AKTUELT NÅ