Hopp til innhold

Sykefraværet spriker i kommune-Norge: – Skyldes ulik motivasjon

FOSEN (NRK): Bjugn har dobbelt så høyt sykefravær som nabokommunen Åfjord. – Det skyldes ikke genetikk, så det må ligge noe annet bak, sier rådmannen.

Rådmann Tor Langvold på kontoret. Pulten er dekket med papirbunker.

ARBEIDSKULTUR: Tor Langvold, rådmann i Bjugn, tror sykefraværet kan gå ned dersom de ansatte får et sterkere eieforhold til arbeidsplassen.

Foto: Ellen Omland / NRK

Sykefraværet spiser hver tiende arbeidsdag i kommunal sektor. Samtidig er det store forskjeller fra kommune til kommune. På Fosen i Sør-Trøndelag har Bjugn lenge toppet sykefraværsstatistikken. Nabokommunen Åfjord ligger i motsatt ende av skalaen.

– Jeg tror Åfjord har fått til noe vi ikke har fått til. De ansatte har et større eieforhold til arbeidsplassen sin. Det er en større motivasjon til å være til stede, sier Bjugn-rådmann gjennom 22 år, Tor Langvold.

Inger Marie Andresen, sykepleier ved sykehjemmet i Bjugn, doserer ut tabletter til en eldre beboer.

PÅ JOBB: Sykepleier Inger Marie Andresen ved Bjugn helsesenter gir beboer Kolbjørg Melum medisin.

Foto: Ellen Omland / NRK

De to trønderkommunene drifter hver sine sykehjem og skoler, og har om lag like mange årsverk per innbygger. Men i Bjugn er de ansatte langt oftere borte fra jobben på grunn av sykdom.

– Jeg tror ikke åfjordingene er noe friskere enn bjugningene, nei, sier Inger Marie Andresen, som jobber som sykepleier i Bjugn.

Men ut fra statistikken er det nettopp det man skulle tro.

Dyrt fravær

Tall fra KS viser at faste ansatte i Åfjord hadde et sykefravær på 6,29 prosent fra fjerde kvartal 2013 til tredje kvartal 2014. I samme periode var 13,11 prosent av de ansatte i Bjugn fraværende på grunn av sykdom.

Nærbilde av Torkil Østraat

JOBBER MED SAKEN: Torkil Østraat har ingen god forklaring på hvorfor sykefraværet ikke går ned, selv om kommunen har satt iverk tiltak.

Foto: Ellen Omland / NRK
Hjelpepleier Maj-Lis Hellem serverer frokost til beboer ved sykehjemmet i Bjugn

Hjelpepleier i Bjugn, Maj-Lis Hellem, kommer kun på én sykefraværsdag i karrieren, og beskriver arbeidsmoralen blant kollegene som god.

Foto: Ellen Omland / NRK
Nærbilde av Ragnar Grønås

IKKE SYKERE: Tillitsvalg Ragnar Grønås har ingen tro på at bjugningene er sykere enn åfjordingene. Arbeidsmoralen er også den samme, mener han.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Sykefraværet er høyt, det er vedvarende, og det bekymrer oss, sier Torkil Østraat.

Han leder Bjugn helsesenter, der sykefraværet var på over 16 prosent i fjor.

Østraat tar oss med inn i aktivitetsstua. Der er det en stor vev, fargerike garnnøster og annet håndarbeidsutstyr. Men ingen ansatte. Ingen eldre beboere i aktivitet. Åpningstiden er redusert på grunn av stillingskutt. Samtidig kostet sykefraværet helsesenteret mellom fire og fem millioner i fjor.

Østraat skulle gjerne ha brukt noen av de pengene på et ekstra årsverk til aktivitetsstua, flere turer for beboerne eller økt satsning på faglig utvikling. Han skulle gjerne hatt flere av de faste ansatte på jobb, slik at avdelingslederne slapp å bruke mye av tiden sin på vikarinnleie og opplæring.

– Det stjeler tid de kunne brukt på ledelse, sier Østraat.

Tærer på friske ansatte

Nylig har lederne flyttet kontorene sine slik at de kommer tettere på arbeidet i avdelingene. Nærværsprosjektet ved helsesenteret har også ført til at de ansatte har fått større innvirkning over egne turnuser.

Men fortsatt er sykefraværet høyt. Fagforbundet tror deler av svaret ligger i dårlig kommuneøkonomi.

– Når vi ikke leier inn vikarer, så blir det en større belastning for dem som er igjen. Det er med å forstyrre sykefraværsarbeidet, sier Ragnar Grønås, som er plasstillitsvalgt for dem som jobber på skjermet avdeling.

Innrømmer at de ikke har gjort nok

Ingen NRK møter i Bjugn tror det høye fraværet skyldes at de ansatte er sykere enn de som jobber i nabokommunene.

– Jeg har tenkt mye på hvorfor vi ligger så mye høyere enn i Åfjord. Hadde jeg hatt svaret på det, så hadde jeg kopiert dem, sier Torkil Østraat.

– Vi er like genetisk. Vi har det samme arbeidsmiljøet, og de samme brukerne, sier rådmann Tor Langvold.

Langvold innrømmer at ledelsen har «vært for sløve». Ifølge han fikk de sykefraværet høyt oppe på agendaen først for fem år siden. Samtidig peker han på det han kaller en «indre motivasjon» blant egne ansatte.

– De har et eget ansvar, lik som jeg går på jobb hver dag fordi jeg er veldig motivert. Vi må skape den motivasjonen for alle ansatte. Det må bli så artig å gå på jobb at du løfter terskelen for når du velger å være hjemme, sier Bjugn-rådmannen.

– Tar tid å bygge godt arbeidsmiljø

En liten time kjøretur unna ligger rådhuset i Åfjord. Personalsjef Lisbet Nebb får ofte spørsmål fra andre kommuner om hvorfor de lykkes.

Nærbilde av personalsjefen i Åfjord, Lisbet Nebb

TILLIT: – Jeg tror at når folk er syke, så er de syke. Jeg har aldri hatt en dårlig medarbeider, sier Lisbet Nebb.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Jeg kan ikke gi ett svar på det. Det er ingen «quick fix» på dette, sier hun.

Nebb har ingen tro på «nærværsprosjekter» eller kortvarige tiltak. Hun mener nøkkelen til et lavt sykefravær ligger i et godt arbeidsmiljø med ansatte som har innflytelse over egen arbeidsdag, som får ansvar og frihet. Som blir sett og tatt på alvor.

– Det å vite at det betyr noe at akkurat jeg kommer på jobb, framfor hvilken som helst vikar, og at de savner meg når jeg ikke er der. Det er utrolig viktig, sier hun.

Tror ikke på «kvinneforklaring»

For å vise hva hun mener, tar Nebb NRK med til hennes gamle arbeidsplass, Åfjord helsesenter. Her er sykefraværet langt lavere enn ved helsesenteret i nabokommunen Bjugn.

De ansatte ved sykehjemmet i Åfjord serverer vaffel og kaffe til beboerne

ARBEIDSGLEDE: Ifølge de ansatte bidrar et godt arbeidsmiljø til at Åfjord helsesenter har et lavt sykefravær. Her fra en vaffelpause med beboerne.

Foto: Ellen Omland / NRK

Det lukter parfymerte stearinlys og vafler. På veggene i gangen henger store bilder av de ansatte. De er ute på tur i snøen og smiler mot fotografen i matchende ullgensere.

En lek der ansatte og beboere sitter i ring og balanserer en ball på et stort tøystykke sørger for at spontane latterbrøl kommer ut fra avdelingen.

Barbro Ugedal sitter smilende ved et bord sammen med sykehjemsbeboere og ansatte

MOTIVERT: Barbro Ugedals ansatte har et sykefravær på rundt seks prosent. Hun gir arbeidsmiljøet æren for at de ligger langt lavere en snittet.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Vi jobber med arbeidsmiljø heler året. Vi reiser på turer sammen, og blir enige om hvordan vi ønsker å ha det på arbeidsplassen. Et godt arbeidsmiljø gjør at du strekker deg litt lenger, sier leder Barbro Ugedal.

– Er folk sykere i Bjugn, tror du?

– Jeg tror ikke det. Men om du har litt vondt i en fot eller en arm, og synes det er tungt å gå på jobb fra før av, så er du kanskje fortere hjemme, enn om du trives og vil på jobb.

Både Ugedal og Nebb tror arbeidsmiljø har mye mer å si for sykefraværet enn kjønnet til dem som jobber der.

– Det er vel hundre prosent kvinner her. I og med at vi trives på jobb, så får vi kanskje mannfolkene våre til å være hjemme når ungene er syke, sier Ugedal.

Nærbilde Per Ola Johansen, rådmann i Åfjord

STOLT: – Vi har gode holdninger i Åfjord, sier rådmann Per O. Johansen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Også rådmannen i Åfjord, Per O. Johansen, bruker ord som «trivsel, glede og stolthet» når han skal forklare hvorfor Åfjord har et lavt sykefravær. Men også holdninger spiller en rolle, tror han.

– Åfjord har et stort privat næringsliv, og jeg tror vi har fått noe derfra. Man vet at man er nødt til å lykkes, og være til stede på jobb, for at bedriften skal gjøre det bra. Det har vi tatt med oss inn i kommunen, sier Johansen.

– Har dere bedre holdninger i Åfjord enn i Bjugn?

– Målt i sykefravær kan det jo se sånn ut.

Sykefravær 2014 kommuner - v2

AKTUELT NÅ