Hopp til innhold

– Barn og unge vil miste en viktig sosial arena

Svenske barn og unge under 16 år kan snart bli nødt til å be foreldrene om tillatelse for å bruke Facebook, Snapchat og Instagram. – Uklokt og urovekkende. Mange barn og unge vil miste en viktig sosial arena, sier norsk medieforsker Petter Bae Brandtzæg.

Sosiale medier

– FOTFØLGES I SOSIALE MEDIER: – Dagens unge er kanskje den mest overvåkede ungdomsgenerasjonen noensinne. Nå skal de fotfølges i sosiale medier også, sier seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Ifølge Sveriges forbrukerminister Per Bolund (MP) vil Sverige i løpet av to år innføre en ny aldersgrense på sosiale medier. Da vil dagens grense på 13 år trolig bli hevet, kanskje helt opp til 16 år, melder svt.se.

Det betyr i så fall at barn og unge under 16 år må be sine foreldre om lov til å logge seg på Instagram, Snapchat, Facebook og andre populære sosiale kanaler.

EU vil styrke personvernet

Bakgrunnen for den nye aldersgrensen er et nytt EU-direktiv som skal styrke personvernet og gi barn og unge bedre beskyttelse i sosiale medier.

Hvis dette direktivet innføres i Norge risikerer norske barn og unge å bli satt på sidelinjen i en sosial verden de er vant til å omgi seg med

Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF

Ifølge det nye EU-direktivet anbefales en nedre aldersgrense på 16 år. Samtidig åpnes det opp for at EU-landene kan velge hvor de vil sette aldersgrensen mellom 13 og 16 år.

Ifølge Barneombudet vil et forslag om å heve aldersgrensene på sosiale medier trolig først bli sendt ut på høring før det eventuelt innføres i Norge.

Her kan du se hvilke aldersgrenser Norge har på sosiale medier

– Fotfølges i sosiale medier

Petter Bae Brandtzæg

Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF

Foto: Gry Karin Stimo

Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF har i 15 år forsket på hvordan barn og unge bruker nye medieteknologier.

– Dagens unge er kanskje den mest overvåkede ungdomsgenerasjonen noensinne. Nå skal de fotfølges i sosiale medier også. Dette synes jeg høres uklokt og urovekkende ut, sier Petter Bae Brandtzæg til NRK.

Les også: – Å dele lite på nett kan skape skjev profil

Dagens unge er kanskje den mest overvåkede ungdomsgenerasjonen noensinne

Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF

– Et skinndirektiv

Han tror den nye aldersgrensen trolig bare vil bli et skinndirektiv som det vil bli vanskelig å håndtere.

– Aldersgrense har ikke fungert noe særlig på internett. Barn og unge sier ofte de er eldre enn de er, påpeker SINTEF-forskeren.

Han er bekymret for at EU fratar barn og unge en viktig arena.

– Det er i sosiale medier de kommuniserer, gjør avtaler, snakker med venner og møter kjæresten sin. Hvis dette direktivet innføres i Norge risikerer norske barn og unge å bli satt på sidelinjen i den sosiale verden de er vant til å omgi seg med, advarer Petter Bae Brandtzæg.

TWITTER-FACEBOOK/ Logo of the Twitter and Facebook are seen through magnifier on display in this illustration taken in Sarajevo

– Det er i sosiale medier de kommuniserer, gjør avtaler, snakker med venner og møter kjæresten sin, eniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

– Risikerer utestengelse

Han tror det blir kronglete å skulle innhente samtykke fra foreldrene hver gang de skal melde seg på en ny sosial mediekanal.

– Hvis foreldrene skal ha oversikt alt de gjør hvor og når på nett, så er ikke det noe heldig. Ikke alle barn og unge har et forhold til foreldrene hvor det er naturlig å be om samtykke. Da risikerer de utestengelse, sier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg.

AKTUELT NÅ