Hopp til innhold

Storebrand taper på eldrebølgen

Forsikringsselskapet Storebrand merker eldrebølgen godt. Når kundene lever lenger, blir pensjonsutbetalingene fra selskapet større. Selv om selskapet fikk milliardoverskudd i fjor får ikke eierne utbytte. Og i fremtiden blir pensjonene dyrere.

Eldre

Levealderen i Norge har steget jevnt og trutt de siste 10 årene og er nå 81.4 år, og høyere enn gjennomsnittet blant OECD-landene som er 80,1 år.

Foto: Werner Baum / Scanpix

Det er selvsagt bra at folk lever lenger, men utfordrende for oss som selger pensjon. Det betyr at vi må avsette mer penger for å betale ut mer i pensjon i flere år enn vi i utgangspunktet hadde planlagt, forteller kommunikasjonsdirektør Elin Myrmel-Johansen i Storebrand

Levealderen i Norge har steget mye de siste tiår. Den forventede levealderen i Norge er 81,4 år, og høyere enn gjennomsnittet blant OECD-landene som er 80,1 år. For 50 år siden var levetiden 10 år kortere i Norge.

Storebrand kommunikasjonssjef

Storebrands kommunikasjonssjef Elin Myrmel-Johansen forteller at kundenes økte levetid er en utfordring.

Foto: Storebrand

Storebrand fikk et konsernresultat før skatt på 1,054 milliarder kroner i fjorårets siste kvartal, opp fra 489 millioner kroner i tilsvarende kvartal året før, opplyser selskapet i kvartalsrapporten som ble lagt frem i dag.

Det beste noensinne


– Vi leverer det beste årsresultatet i Storebrands historie. Det skyldes sterk inntektsvekst i alle våre forretningsområder og at vi lykkes i arbeidet med å redusere kostnadene, sier konsernsjef Odd Arild Grefstad.

Les også:Går han av med pensjon, gjør hun det også

Les også: Slik regner du ut pensjonen din


Økt levetid koster

Men selv om selskapet går bra, er det altså ikke godt nok for å møte fremtidige forpliktelser.

Derfor får ikke selskapets aksjonærer nyte godt av fjorårets milliardoverskudd. Styret i Storebrand foreslår at det ikke betales ut utbytte for 2013,

Selskapet må øke sine reserver fordi en stor andel av forsikringskundene lever stadig lenger og pensjonsutbetalingene dermed øker.

– Slik sett blir det et spleiselag mellom eiere og kunder for å møte økte kostnader fordi folk lever lenger.

– Og hva vil dette si for kundene? Blir pensjonsforsikringen nå dyrere?

– Ja, ytelsesbaserte pensjonsordninger blir dyrere for bedriftene. Samtidig må det settes av mer penger for de pensjonsrettighetene som allerede er tjent opp. Dette er den såkalte oppreserveringen for langt liv. Bedriftene må regne med at avkastningsoverskudd i ordningene vil bli brukt til dette de neste årene, i tråd med retningslinjer gitt av Finanstilsynet. De ansatte får den pensjonen de er lovet i ordningen, forteller Eilin Myrmel-Johansen.

– Det er krevende med livslange utbetalinger, men vi har en god plan for å møte det, sier hun.

Les også: Slik sikrer du deg god pensjon

Omkring 20 prosent av ansatte i privat sektor har ytelsespensjon. Det samme har alle i offentlig sektor. Det er for denne gruppen økt levetid er relevant, fordi deres pensjon sikrer utbetaling så lenge kunden lever.

Innskuddspensjonen sikrer kunden derimot pensjon bare i et gitt antall år, oftest 10 elle rofte 15 år. Disse berøres ikke av oppreserveringsplanene, og kundene med den vanligste spareprofilen fikk i 2013 en avkastning på 16,7 prosent.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger