Hopp til innhold

Støre: – Regjeringen er passiv kampen mot arbeidsledighet

ÅLESUND (NRK): Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen gjør for lite, for sent, i kampen mot arbeidsledigheten. – Tull at Ap kunne gjort mer, svarer næringsministeren.

Næringsminister Monica Mæland mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet lanserer en lite konkret plan for næringslivet.

UENIGE: Statsråd Monica Mæland (H) avbrøt da Jonas Gahr Støre (Ap) hevdet at regjeringen ikke er villig til å gjøre like mye som Ap i arbeidet mot økt ledighet.

Valglogo

Den rødgrønne opposisjonen har lenge anklaget regjeringen for å sitte stille og se på at arbeidsledigheten øker.

– Vi kunne ikke påvirket at oljeprisen har falt. Men regjeringen er for passiv og for sen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i kveldens debatt.

Se hele debatten fra Ålesund her:

Jonas Gahr Støre, Monica Mæland, Rasmus Hansson og flere lokalpolitikere diskuterte hvordan de skal klare å skape arbeidsplasser nå og hvordan de skal klare det etter oljen.

Han trekker særlig fram innstramningen i permisjonsreglene som ble iverksatt 1. januar i fjor. Først etter massiv kritikk fra næringslivet endret regjeringen reglene i mai, slik at permitterte skal få heve dagpenger i flere uker enn før innstramningen.

Mener Støre bommer

Men næringsminister Monica Mæland (H) avviser bestemt at hennes regjering ikke er på hugget i arbeidet for økt omstilling og færre ledige.

I midten av august lanserte Høyre/Frp-regjeringen en «ungdomspakke» til en verdi av 250 millioner kroner. Målet er å få flere unge inn på arbeidsmarkedet. Tidligere har de lagt 100 millioner kroner på bordet for å styrke tilskuddsordningene til gründere og bedrifter.

Fredag kom Arbeiderpartiet med tiltak verdt 2,5 milliarder mot økende ledighet. Men da Støre brukte dette som argument for at Ap er villige til å gjøre mer enn regjeringen, avbrøt Mæland han og sa at «Dette er tull!».

Støre: Formuesskatten ikke perfekt

Hun viste til at det Ap kaller en tiltakspakke egentlig er del av deres alternative statsbudsjett for neste år, og hun mener det blir feil å sammenligne det med penger regjeringen har lagt på bordet i år.

– Hvor er skatteopplegget ditt, Jonas Gahr Støre, ville hun vite.

Støre medga at «formuesskatten ikke er perfekt», men gjentok argumentet om at senket formuesskatt vil føre til økte forskjeller mellom folk.

– Vi gjorde endringer i formuesskatten da vi var i regjering, og nå venter vi på en stor skattereform, sa Støre.

– Skal skattene tilbake til 2013-nivå?

Mæland ga seg ikke, og ba Støre svare på om han vil øke skattene tilbake til 2013-nivå dersom han kommer til makten i 2017.

Støre påpekte at han ville snakke ferdig, men ga ikke noe klart svar. I stedet trakk han fram at den rødgrønne regjeringen holdt arbeidsledigheten nede også under finanskrisen.

– Vi kom oss gjennom med lav ledighet. Nå er dere på vakt, og jeg registrerer at dere er passive og kommer for sent, sa Støre.

På spørsmål fra NRK etter debatten sa Støre dette på spørsmål om han ønsker å øke skattene slik at de når samme nivå som for to år siden:

– Det nivået vi hadde i 2013 mente vi det kunne være godt å styre på i de fire årene som er nå. Det var et nivå som ga Norge et nyskapende næringsliv, og masse omstilling.

– Vi har sagt at de kuttene i formuesskatten, uten at det er foretatt en fullstendig gjennomgang av skattesystemet, det støtter ikke vi. Så i vårt budsjett for 2015, så har vi formuesskatten tilbake på det nivået som var i 2013.

– Fremtiden blir veldig usikker

Kveldens valgsending fra Ålesund startet med én av dem som har kjent den økende arbeidsledigheten på kroppen.

– Det første som slår inn er en veldig tristhet. Framtiden blir usikker, sa mekanisk montør Gina Bjørdal.

55-åringen er én av 200 ansatte som nylig fikk beskjed om at arbeidsplassen Rolls Royce Marine Hjørungavåg legges ned.

Arbeiderne i Hjørungavåg er ikke alene. Fallende oljepriser gjør at mange mister jobbene sine.

I sommer mistet over 700 personer jobben i oljebransjen. Nav rapporterer om den høyeste juli-ledigheten siden finanskrisen. I 2. kvartal 2015 var det 122 000 arbeidsledige, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå.

Høyre og Frp reagerer kraftig på at Arbeiderpartiet forsøker å framstille det som om ledigheten hadde vært lavere dersom de satt med makten. De peker tilbake på tiden da den rødgrønne regjeringen styrte, og hevder de gjorde for lite for å omstille Norge mens oljeøkonomien fortsatt gikk på skinner.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ