Hopp til innhold

Støre ledet hemmelige Gaddafi-forhandlinger

Samtidig som Norge deltok i den Nato-ledede bombingen av Libya, ledet utenriksminister hemmelige samtaler med Gaddafis sønn.

Jonas Gahr Støre

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ha forsøkt å finne en politisk løsning på borgerkrigen i Libya våren 2011, kommer det frem i en ny bok.

Foto: NRK

Muammar Gaddafi i 2009

Muammar al-Gaddafi styrte Libya i 42 år.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters
Forfatter Ståle Wig

Forfatter Ståle Wig har skrevet boka om Støre.

Foto: NRK

Det kommer frem i den uautoriserte Støre-biografien «Seierherren» av Ståle Wig, melder VG.

Da FNs sikkerhetsråd stemte over militær intervensjon i Libya 17. mars 2011, var to av Støres håndplukkede menn i Libyas hovedstad Tripoli. Der fulgte de avstemningen direkte på tv sammen med Muammar al-Gaddafis sønn, Saif al-Islam Gaddafi.

Støre bekrefter

Mens borgerkrigen herjet i Libya, holdt Utenriksdepartementet (UD) under Støres ledelse samtaler med representanter for opprørerne og Gaddafis regime.

– Jeg kan ikke gå god for alle detaljene i boken, men det er riktig at Norge var engasjert som aktiv tilrettelegger av samtaler mellom opposisjonen og regimet i Libya, med sikte på en politisk løsning våren 2011, sier Jonas Gahr Støre til VG.

Formålet med møtene var å komme frem til et forslag om våpenhvile og politisk løsning.

– Det var forhandlinger flere steder, blant annet på hemmelige kontorer her i Oslo, Vest-Europa og Tunisia, forteller forfatter Ståle Wig til NRK

Han har intervjuet de sentrale aktørene, og sier han også har en rekke anonyme kilder.

Klarte ikke løse Gaddafis fremtid

Ifølge Wig kom de etter hvert fram til en politisk løsning på konflikten, som innebar at regimet skulle tre av etter en viss tid.

– Der forhandlingene brøt sammen var om Gaddafis fremtid, hvor han skulle reise, hva som skulle skje med ham. Flere tilbud kom på bordet, men de tilbudene valgte han ikke å ta, sier Wig.

Fra UDs siden har vi ingen kommentar til Norges engasjement i freds- og forsoningsprosesser, kommenterer UDs informasjonssjef Frode O. Andersen til VG.

Wig sier det var et premiss at de kunne benekte at dette foregikk.

– Det gjorde de da en russisk diplomat lekket deler av informasjonen på et pressemøte i Libya, sier Wig,

Støre var helt sentral i arbeidet. Noen dager før FN-vedtaket advarte Støre mot en militær intervensjon i Libya.

Boken beskriver hvordan Støre ledet et møte der det ble bestemt at Jon Hanssen-Bauer og fredsforsker Henrik Thune, som Støre hadde håndplukket til UD, skulle lede forhandlingene.

– Var Støre mer skeptisk til militær inngripen enn Stoltenberg?

– Det tror jeg det er dekning for å si. De sto sammen da konklusjonen kom, men mine kilder og delvis Støre selv, vil si at han gikk en god del lenger i å være tilbakeholden i spørsmålet om å gripe inn militært, sier Wig.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Støre hittil i dag.

20–30 møter

Da FN-vedtaket var et faktum, startet bombingen lørdag 19. mars, og Støres menn måtte ut av landet. Thune og Hanssen-Bauer fant ut at flytransport var umulig. Etter flere dager kom de seg ut landeveien og over til Tunisia.

Men forhandlingene fortsatte selv etter at norske jagerfly deltok i bombingen.

Ifølge boken skal det ha vært mellom 20 og 30 møter, og Støre skal selv ha tatt imot representanter fra opposisjonen og Gaddafi på sitt kontor i mars og april 2011.

Forhandlingene skal ha strandet på hva som skulle bli Muammar al-Gaddafis skjebne

20. oktober 2011 ble Gaddafis bilkolonne bombet av Nato, og Gaddafi ble fanget få timer senere etter først å ha gjemt seg i et betongrør.

Gaddafi ble dratt rundt i gatene, mishandlet, skutt og drept.

Saif al-Islam ble noen dager senere fanget. Han risikerer nå dødsstraff.

AKTUELT NÅ