Hopp til innhold

Stoltenberg: – Å se ansiktene til ofrene gjør mest inntrykk

REGJERINGSKVARTALET (NRK): En preget Jens Stoltenberg besøkte onsdag den omdiskuterte 22. juli-utstillingen for første gang.

Jens Stoltenberg

En tydelig preget Jens Stoltenberg så onsdag den mye omtalte minneutstillingen etter 22. juli-terroren for første gang.

I dag, fire år etter terrorangrepene 22. juli, åpner minnesenteret om dagen som rystet Norge. Utstillingen har skapt ulike reaksjoner blant de berørte etter terroren, og flere fryktet på forhånd at den ville fokusere for mye på Anders Behring Breivik, og dermed gi ham ytterligere oppmerksomhet.

I forbindelse med minnemarkeringen deltok blant andre tidligere Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg på en lukket visning av læringssenteret.

En tydelig preget Stoltenberg måtte ha et minutt til å samle seg og et lommetørkle før han fortalte om de sterke inntrykkene det ga å se utstillingen for første gang.

– Det var en sterkt og viktig utstilling, som på en ærlig, enkel, men også brutal måte fortalte hva som skjedde. Jeg mener det er viktig å formidle det, ikke bare for å hedre og minnes de som mistet livet, men også for å lære, sier Stoltenberg.

Han forteller at særlig det å se igjen ansiktene til ofrene gjorde sterkt inntrykk.

– Det gjorde det voldsomt inntrykk å se bildene av og navnet på alle de som mistet livet. Mange av dem var veldig unge. Det gjorde også inntrykk å se bilen kjøre inn, og den eksplosjonen den utløste her.

– Formidler noe viktig

Stoltenberg var leder statsminister og leder for Arbeiderpartiet da Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker på Utøya og i Regjeringskvartalet. At vraket etter bombebilen, samt Breiviks falske ID-kort og politiemblemer inngår i utstillingen, er noe av grunnen til kritikken fra enkelte pårørende.

Stoltenberg mener likevel det er riktig å minnes terrorangrepet med et eget senter.

– Det er en utstilling og et læringssenter som formidler noe veldig viktig, som det er viktig at vi tar med oss. Men vi må huske på at noen mennesker fortsatt lever med sorgen, og kommer til å leve med den resten av sitt liv, sier Stoltenberg.

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen er blant dem som har forsvart utstillingen, som han mener viser frem historien på en «god og balansert måte».

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

– Skal ikke gå i glemmeboken

Statsminister Erna Solberg deltok på onsdagens lukkede visning, før dørene åpner for publikum senere i dag.

– Det var veldig sterkt. Det er sterkt å se bildene av de mange ofrene, men det er også sterkt å minnes alt som skjedde. Det fører en tilbake til de følelsene som var de dagene.

– Hva gjorde mest inntrykk?

– Det er alltid ansiktene til ofrene. Hvor unge de var.

Solberg mener det er viktig å ha et 22. juli-senter for at nye grupper med ungdommer skal få innsikt i historien bak det som skjedde for fire år siden.

– Det er viktig å ha et slikt senter for at nye ungdomsgrupper og andre skal vite hva som skjedde. Det skal ikke gå glemmeboken. Jeg vet at det er mange som synes at vi skulle roet det ned, og ikke åpne sårene. Men det er viktig at vi ikke glemmer, fordi det er den eneste måten vi kan forhindre at noe lignende skjer i fremtiden.

Erna Solberg

En tydelig preget Erna Solberg holdt tale under minnemarkeringen onsdag. Hun mener det er riktig å opprette et eget senter for å minnes terroren.

Foto: Marit Kolberg / NRK

AKTUELT NÅ