Hopp til innhold

Stoltenberg sier ja til konsekvensutredning i nord

Statsminister Jens Stoltenberg gir full støtte til programkomiteen i partiet, og vil nå gjennomføre det som ble stoppet i den rødgrønne regjeringen for to år siden.

Statsminister Jens Stoltenberg ønsker konsekvensutredning i nord.

NETT-TV: Statsminister Jens Stoltenberg gikk i Dagsrevyen fredag ut med sitt klare ja til konsekvensutredning i nord.

Onsdag ble det kjent at programkomiteen med 16 mot 1 stemme går inn for å konsekvensutrede de sårbare havområdene utenfor Lofoten. Partiprogrammet blir vedtatt på landsmøtet er i april.

– Jeg vil anbefale landsmøtet å si ja til en konsekvensutredning. Men det er landsmøtet som skal ta stilling til det. Og først når konsekvensutredningen er gjennomført, vil vi ta stilling til om det skal startes olje- og gassvirksomhet i disse områdene, sier Stoltenberg i Dagsrevyen fredag.

– Men det er sterk uenighet i partiet. Hvorfor flagger du ditt syn før fylkesårsmøtene?

– Jeg mener det er riktig at jeg gjør det, slik at landsmøtet vet min holdning. Jeg kan ikke diktere hva landsmøtet skal vedta, men jeg kan delta i diskusjonen, svarer Stoltenberg.

– Hvordan skal du klare å overbevise AUF om at det er riktig?

– Jeg tror ikke jeg greier å overbevise AUF om at det er riktig. Det er slik i Arbeiderpartiet at det er plass for ulike meninger, og det er ikke noe nytt at vi har avstemninger om denne type spørsmål på våre landsmøter, og jeg tror ikke det blir et enstemmig landsmøte i Arbeiderpartiet, svarer Stoltenberg.

– Ville finne sammen

Arbeiderpartiet har presset Senterpartiet på plass i EØS-saken. Nå er det SVs hjertesak som får et kraftig skudd for baugen.

– Har dere gitt opp det rødgrønne prosjektet?

– Nei, og jeg mener vi tidligere har bevist at vi håndterer slike saker. Nå skal landsmøtene vedta sine programmer, så skal vi etterpå utarbeide en felles plattform, sier Stoltenberg.

Helga Pedersen

Helga Pedersen leder Aps programkomité, som med 16 mot AUF-lederens ene stemme går inn for konsekvensutredning.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

En konsekvensutredning blir sett på som et tydelig ønske om oljeutvinning i de hittil uåpnede havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Regjeringen har til nå vært imot en slik utredning, både SV og Senterpartiet har vært imot.

– Basert på kunnskapsinnhentingen som Olje- og energidepartementet har utført, mener flertallet i programkomiteen at det naturlige neste skriftet er en konsekvensutredning, sier Helga Pedersen.

Hun er Aps parlamentariske leder og leder for partiets programkomité.

Venstre: – Uten miljøtroverdighet

Elvestuen

Venstres nestleder Ola Elvestuen reagerer kraftig på Stoltenbergs utspill i NRK Dagsrevyen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Venstres nestleder Ola Elvestuen synes det er svært oppsiktsvekkende at Stoltenberg legger hele sin tyngde som statsminister og partileder i denne saken.

– Det er uforståelig at Stoltenberg setter olje- og gassinteressene foran fiskeri- og turistnæringen i et område som er helt unikt. Vi vil ha varig vern av de sårbare havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja av hensyn til de unike fiskeriressursene og den umistelige naturen der, sier Ola Elvestuen.

Elvestuen peker på at det nå er lysår fra Stoltenbergs såkalte miljøtale på Aps landsmøte i 2007, til den regjeringssjefen vi ser i 2013.

– I 2013 ser vi en regjeringsleder uten for miljøtroverdighet, når han så tydelig uttaler at han prioriterer oljevirksomhet i et område der fire av verdens ti største fiskebestander gyter, understreker Elvestuen.

Ap venter ikke på rapport

Regjeringen skal bruke tre år og 30 millioner kroner for at seniorforsker Brigt Dale og hans kolleger skal finne ut hvordan Lofoten vil klare seg uten oljeboring. Men den rapporten ville ikke Arbeiderpartiet vente på.

– Jeg synes det er merkelig at dette kommer opp nå, og at de slår fast at man er ferdig med å hente inn den nødvendige kunnskapen, all den tid regjeringen har satt i gang en ny kunnskapsinnhenting, sier seniorforsker Brigt Dale ved Nordlandsforskning.

Les også: – Ap vet ikke hvilke alternativer som finnes

Programkomiteens innstilling har vakt sterke reaksjoner etter at forslaget ble kjent onsdag denne uken.

Les også:

Rødgrønn splid

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen etter at regjeringen besluttet å ikke gå inn for konsekvensutredning om oljeboring utenfor Lofoten.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I denne perioden har Ap og de to andre regjeringspartiene vært enige om å vente med åpning. SV og miljøbevegelsen feiret enigheten som en verneseier i 2011.

Men da ble det også igangsatt det som nå kan bli nyttige forprosjekt.

Politisk kommentator Magnus Takvam: Rødgrønn sprekk?

SV har ikke gitt opp kampen, og sier de vil kjempe på nytt for å hindre åpning av de sårbare havområdene.

– Det er en forferdelig dårlig idé, når vi vet hvor viktig områdene er for fisken, fiskeriene og verdiskapningen i Lofoten og Vesterålen. Det er helt utrolig at Arbeiderpartiet med all den kunnskapen skal ut å hente mer kunnskap og åpne for oljeboring, sier fiskeripolitisk talskvinne i Nordland SV, Astrid Olsen.

Les også: Solhjell tror Ap vil snu - igjen

Siden Arbeiderpartiets programkomité onsdag kveld sa ja til konsekvensutredning av Nordland VI, Nordland VII og Troms II, har Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja fått hundre nye medlemmer.

Poltisk kommentator Magnus Takvam tror ikke oljeboring i nord er det som kan gravlegge det rødgrønne prosjektet.

Politisk kommentator Magnus Takvam tror ikke oljeboring i nord er det som kan gravlegge det rødgrønne prosjektet.

AKTUELT NÅ