Hopp til innhold

Stoltenberg skal grilles etter milliardsluk

Om to uker skal Jens Stoltenberg i ilden i den største kontrollhøringen siden 22. juli-saken. Stortinget søker svar på hvorfor «månelandingen» Mongstad krasjlandet i fiasko.

Gassanlegget på mongstad 2009

ÅPEN HØRING: Ifølge Riksrevisjonen har økonomistyringen av prosjektet om fullskala rensing på Mongstad vært elendig. Resultatene har også latt vente på seg. I slutten av januar blir det åpen høring.

Foto: Pierre-Henry DESHAYES / Afp

– Det er brukt åtte milliarder på dette, og det vi sitter igjen med er Norges største utslippskilde. Da har offentligheten grunn til å stille spørsmål, sier Venstre-politiker og medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Abid Q. Raja, til NRK.

Venstre-politiker Abid Q. Raja

KONTROLL: Abid Q. Raja (V) er saksordfører for høringen om Riksrevisjonens undersøkelse av statens arbeid med CO2-håndtering på Mongstad.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vår ambisjon er at vi innen sju år skal få på plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser (...) Dette er et stort prosjekt for landet. Dette er vår månelanding.

Jens Stoltenberg / Nyttårstalen 31.12.06

Vi må huske at Stoltenberg i nyttårstalen kalte dette for Norges store månelanding, og da tror jeg nok ingen tenkte at det skulle bli et testsenter.

Abid Raja

20. og 23. januar er han saksordfører for en omfattende høring om hvorfor planene om et fullskala renseanlegg på Mongstad ble skrinlagt like etter valget.

Stoltenberg nekter for fiasko

Både Stoltenberg og fire tidligere olje- og energiministre må svare på kritiske spørsmål om hvorfor det gikk som det gikk.

  • Se faktaboks for oversikt over alle som stiller til høring

NRK får opplyst fra flere kilder at Arbeiderpartiets medlemmer i kontrollkomiteen lenge jobbet for at Stoltenberg, som nylig ble utnevnt som FNs klimautsending, ikke skullemåtte møte i den åpne høringen. Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), bestrider imidlertid dette.

Komiteens flertall har uansett kommet fram til at det er rett og rimelig at mannen som lovet Norge en klimapolitisk månelanding må svare for seg.

Selv sier Ap-lederen at han ser fram til å forklare seg for Stortinget.

– Blant annet fordi vi da får veldig tydelig frem at det som har skjedd på Mongstad er at vi har brukt betydelige summer, og at det aller meste av pengene er brukt på et testsenter, som er verdens mest avanserte og største, sier Stoltenberg til NRK.

– Har du mislyktes fullstendig?

– Nei, det viktigste med Mongstad-prosjektet har jo hele tiden vært å utvikle teknologi, og det er vi i full gang med.

Men under nyttårstalen for sju år siden hadde pipa en annen lyd. Den daværende statsministeren brukte store ord om hvordan Norge skulle få ned klimagassutslippene.

– Norge påtar seg en pionerrolle når vi har bestemt at gasskraftverket på Mongstad skal ha rensning av klimagass og CO2, sa han og trakk paralleller til president Kennedys løfte om at amerikanerne skulle lande på månen innen ti år.

– Da hadde ikke amerikanerne vært ute i verdensrommet. De kom på månen innen ti år. De satte seg mål, og de nådde mål, sa Stoltenberg. Han tok en kunstpause, snudde seg mot et annet kamera og kom med dette løftet:

– Vår ambisjon er at vi innen sju år skal få på plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser (...) Dette er et stort prosjekt for landet. Dette er vår månelanding.

Se Stoltenberg snakke om klima under nyttårstalen 31.12.06 :

Jens Stoltenbergs nyttårstale for 2007.

AMBISIØS: En offensiv og smilende Jens Stoltenberg lanserte fullskala rensning på Mongstad som Norges månelanding i nyttårstalen 2006.

Slik ble det ikke. Den 20. september i fjor, mindre enn to uker etter stortingsvalget, varslet den avtroppende rødgrønne regjeringen at prosjektet om fullskala rensing på Mongstad skulle avsluttes allerede innen januar i år.

– Kostnadene ble høyere, og prosjektet ble mer usikkert. Det er derfor riktig av regjeringen å se på dette nå, sa daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) under den hasteinnkalte pressekonferansen en sen fredag ettermiddag.

Raja: – Testsenter er ingen månelanding

Ola Borten Moe og Bård Vegar Solhjell

MÅ MØTE: Noe av det siste Ola Borten Moe (Sp) gjorde som olje- og energiminister var å skrinlegge Mongstad. 23. januar må han svare Stortingets kontrollkomité.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Som Jens Stoltenberg trakk han fram at Mongstad forblir et av verdens største og mest avanserte testsentre. Men den forklaringen holder ikke, mener Raja.

– Vi må huske at Stoltenberg i nyttårstalen kalte dette for Norges store månelanding, og da tror jeg nok ingen tenkte at det skulle bli et testsenter som skulle koste åtte milliarder, og kanskje enda mer, sier han.

Siden 2007 har Norge brukt nærmere åtte milliarder kroner på fangst og lagring av CO2. Tre dager før Stoltenberg-regjeringen stanset prosjektet, kom en rapport fra Riksrevisjonen som beskrev kostnadsstyringen på Mongstad om «elendig».

Det er denne rapporten som danner grunnlaget for høringen i Stortinget. Men også tidspunktet for når rapporten ble offentliggjort blir et tema.

Riksrevisor Jørgen Kosmo har tidligere sagt til NRK at den kritiske rapporten bevisst ble holdt tilbake til etter stortingsvalget. Ifølge ham er det standard prosedyre at Riksrevisjonen ikke legger fram potensielt ødeleggende rapporter midt i en valgkamp, men avgjørelsen høstet likevel omfattende kritikk.

– Det er ikke noen tvil om at det fremstår slik at stortingsvalget som var nær forestående har hatt innvirkning på at man har holdt tilbake Riksrevisjonens rapport. Det kunne fått store konsekvenser for det valget man var inne i, sier Raja.

Slik forklarte Ola Borten Moe nedleggelsen:

Oljeminister Ola Borten Moe forklarer hvorfor regjeringa har bestemt seg for å stenge Mongstad-anlegget.

LA NED: Fredag 20. september hasteinnkalte den avtroppende regjeringen til pressekonferanse om at de dropper planene om fullskala rensning på Mongstad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger