Hopp til innhold

Sterk økning i bruk av ruskontrakter

Stadig flere tenåringer inngår ruskontrakter for å slutte med hasj. Men ingen vet om det egentlig virker. Ifølge tall fra Ungdata brukte 1 av 10 videregåendeelever hasj minst en gang i 2013.

For å få hjelp til å slutte med hasj inngår stadig flere tenåringer ruskontrakter.

VANLIGERE: Å inngå en kontrakt, der regelmessige urinprøver er en del av kravet blir stadig vanligere.

– Etter at jeg begynte med hasj gikk jeg fra å være en snill og grei gutt til å bli noen jeg ikke visste hvem var, sier en anonym gutt, som er elev på videregående i en by på Østlandet.

Han forteller at han røyket sin første joint med kameratene på en fest for tre år siden. Etter hvert ble røykingen noe han gjorde nesten daglig og alene. Mange kamerater kuttet kontakten.

– Jeg ble sliten og sløv i blikket og lå mest hjemme og sov, sier han. – Men jeg kunne også plutselig bli sint og kaste ting, det var da jeg skjønte at det hadde gått for langt, sier han.

Frivillig urinprøvekontrakt

Han ble derfor enig med foreldrene sine om å inngå en urinprøvekontrakt hos politiet. I et halvt år leverte han urinprøve på helsestasjonen rundt en gang i uka og hadde samtaler med helsesøster. Fant politiet hasj i urinen, risikerte han bot og en prikk på rullebladet.

Han er en av minst 900 personer under 18 år som fikk urinen sin testet for hasj i fjor. For to år siden var det 700, viser tall fra det medisinske analyseselskapet Fürst

Rekordmange på kontrakt.

– Vi har aldri hatt så mange ungdommer på ruskontrakt som nå, bekrefter helsesøster ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø, Bente Emaus Pedersen.

Tenåringene som kommer hit gjør det fordi politiet har tatt dem i å bruke narkotika, mens andre gjør det fordi foreldrene eller de selv ønsker det.

Nesten alle politidistriktene i Norge forteller til NRK om en økt bruk av ruskontrakter. – Vi tror en av årsakene er at det har blitt mer fokus på det, og at foreldre har blitt mer bevisst på at tilbudet finnes, sier Pedersen.

– Vet ikke om det virker

– Vi vet ikke om ungdommene på kontrakt slutter å ruse seg, eller om de begynner igjen, sier Yvonne Larsen ved Kompetansesenteret for Rus i Oslo.

Hun har undersøkt bruken av ruskontrakter i kommuner på Østlandet. Hun sier enkelte kommuner tilbyr dem til 13-åringer fordi foreldrene er bekymret, mens andre gir dem kun til tenåringer som har brutt loven.

– Men vi trenger å få utført en evaluering av kontraktene for å se om de virkelig får ungdommene til å slutte, sier Larsen.

– Virket bra for meg

– Jeg er mye mer våken og mer aktiv, sier gutten som ikke har røyket hasj på ett år nå. Han sier at han ikke har planer om å starte igjen.

– Jeg kjenner andre som har klart å lure kontrollene ved å ta kulltabletter og drikke mass juice, men de lurer jo bare seg selv, sier han.

AKTUELT NÅ