Hopp til innhold

Statoil om ny oljesatsing: – God miljøpolitikk

Statoil lover tusenvis av arbeidsplasser og milliarder av kroner til statskassa. At det er noen motsetning mellom å bygge ut et stort oljefelt, og FNs klimaadvarsler vil de ikke være med på.

Johan Sverdrup slik oljeselskapene ser for seg utbyggingen.

Johan Sverdrup er ikke bare det største feltet på lang tid som bygges ut i Norge, det er og blant de mest klimavennlige, mener Statoil. De kaller giganten et miljøfelt.

Foto: Statoil

– Det representerer alt det vi står for som selskap, og alt det vi tror på, sa en tydelig stolt leder for Statoils aktivitet på norsk sokkel, Arne Sigve Nylund, da han inviterte til pressekonferanse mandag for å fortelle om Statoils nye oljesatsing Johan Sverdrup.

Arne Sigve Nylund er sjef for norsk sokkel i Statoil

Arne Sigve Nylund er sjef for norsk sokkel i Statoil.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Nylund og Statoils forventninger til Johan Sverdrup er at feltutbyggingen vil generere 51.000 årsverk og 1.350 milliarder kroner i inntekt til den norske stat.

Endelige tall kommer når planen for utbygging og drift (PUD) kommer på nyåret. Da kommer og konkrete planer for hvordan feltet skal bygges ut, og hvilke muligheter som er vurdert.

«Miljøfeltet Johan Sverdrup»

At Statoil bruker dagen rett etter at FN kom med sterke advarsler på vegne av klimaet til å fortelle om oljeutvinning synes de ikke er dårlig timing.

– Jeg synes det passer veldig godt. Johan Sverdrup vil være med på å skaffe verden energi, og vi kan gjøre dette på en klimavennlig måte med kraft i fra land, sier Nylund.

Statoil har ved flere anledninger snakket varmt om kombinasjon av oljeutvinning og fornybar energi for å «dekke verdens energibehov». Dette argumentet drar de igjen frem når de kommer med nyhetene om Johan Sverdrup. Også det at gigantfeltet kan utvinnes svært lønnsomt, og i tillegg skal elektrifiseres , trekkes frem som positive argumenter.

– Jeg vil si at utslippene fra Johan Sverdrup er lite, og sammenligner man med utslipp fra andre felt så dreier det seg om omkring en tiendedel av det de slipper ut. Med andre ord svært klimavennlig.

– Er Johan Sverdrup et miljøvennlig oljefelt?

– Ja, jeg vil si det. Med de prosjektene vi har nå i fase 1 med kraft i fra land, og med områdeløsningen i fase to så ser jeg dette som et miljøfelt, sier Nylund.

– Utslippene kommer jo når oljen brennes

Men dette vil bare hjelpe litt, det mener professor Knut Einar Rosendahl ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Selv om det er flere postive sider ved utbyggingen av Johan Sverdrup, er det ikke snakk om noen miljøpolitikk, mener han.

– Nei, Johan Sverdrup er ikke god miljøpolitikk. Det er riktig at norsk olje- og gass produksjon er noe renere enn utvinning andre steder, men det er stor variasjon mellom felt. Og de største utslippene kommer jo når oljen brennes, ikke når den hentes opp, sier Rosendahl.

Saken fortsetter under bildet

Modell av Johan Sverdrup-plattformen

Modellen av Johan Sverdrup ble vist frem under årets oljemesse i Stavanger.

Foto: Inger Johanne Stenberg

For selv om utslippene kuttes om bord på plattformen, og man unngår brenning av gass for å drive installasjonen er det jo ingen hemmelighet at oljen som hentes opp skal brukes et sted.

– Et gjennomsnitt for oljeproduksjon i verden viser at det er 20 ganger mer utslipp når oljen brennes, enn når den hentes opp. Så selv om de reduserers utslippene når oljen utvinnes, så vil det ikke ha så mye å si i dne store sammenhengen, sier professoren.

FN advarer

Dagen før Statoil presenterte sine planer for Johan Sverdrup la FNs klimapanel sin siste rapport om klimatilstanden.Og spådommene er dystre. Ifølge panelet er nivået på de tre klimagassene karbondioksid, metan og lystgass i atmosfæren, på sitt høyeste nivå på minst 800.000 år. For at temperaturøkningen globalt ikke skal være på mer enn to grader.

I rapporten slår klimapanelet fast at klimaendringer har hatt konsekvenser for natur og samfunn over hele verden de siste tiårene. Og temperaturene vil bare fortsette å stige.

Uten utslippsreduksjoner vil risikoen for alvorlige og irreversible klimaendringer være høy mot slutten av århundret, selv med klimatilpasning, skriver FN.

Knut Einar Rosendahl

Professor Knut Einar Rosendahl mener Johan Sverdrup bør bygges ut, men å kalle det et «miljøfelt» vil han ikke være med på.

Foto: Jean Christine Cena / NRK

Men at norsk oljeproduksjon skal kuttes som følge av det er det få, om ingen, signaler på. For Nylund i Statoil er det viktig å påpeke at oljeutvinningen på norsk sokkel tross alt er blant de mest klimavennlige i verden.

– Vi mener dette feltet og andre felt på norsk sokkel, leverer klimavennlig energi til verden.

Også klimaprofessor vil bygge ut Sverdrup

Og selv om advarslene fra FN er alvorlige, og utslippene fra oljen som produseres på norsk sokkel er store, så mener likevel professoren ved Universitetet i Ås at Johan Sverdrup bør bygges ut.

– Sverdrup er spesielt, og det er klart lønnsomt, derfor verdt å utvinne. Men jeg er tilhenger av å bremse andre deler av oljeindustrien, det kan jo være noen nye felt som ikke er fullt så lønnsomme. Og det kan jo og være aktuelt å bremse investeringene i økt utvinning og leting, sier Rosendahl.

Og selv med lavere oljepris enn på lenge er det ventet at utbyggingen av Johan Sverdrup går som planlagt. I februar ventes planen for utbygging, og den skal behandles i Stortinget i løpet av vårsesjonen.

AKTUELT NÅ